Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Η -μυστηριώδης- θεραπεύτρια Κοβάτσεβιτς

η μοντέρνα εκδοχή του Παράκελσου
Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Η αινιγματική φιγούρα του κυριάρχησε στον μυστηριώδη και σαγηνευτικό Μεσαίωνα. Παράξενος, ιδιοφυής, έφτασε στα σύνορα του μύθου, διατρέχοντας την Ευρώπη και πραγματοποιώντας θαυματουργές θεραπείες.
Ο Παράκελσος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές του Μεσαίωνα, που συνεχίζει ως σήμερα να γοητεύει τους μελετητές τόσο του εσωτερισμού όσο και της επιστήμης. Οι φίλοι του ήταν λιγότεροι από τους σημαντικούς εχθρούς του που συνεισέφεραν στη δημιουργία του μύθου του.
Ο γεννημένος το 1493 στην Ελβετία Φίλιππος Θεόφραστος Αυρήλιος Μπομπάστους Φον Φόφενχάϊμ πίστευε πως με τη χρήση των σωματικών ουσιών της γυναίκας μπορεί να θεραπεύσει τους ανθρώπους. Μια άποψη που 500 χρόνια αργότερα θεωρείται ξεπερασμένη από την ιατρική κοινότητα. Οχι όμως από όλους.

Η φήμη της Μαριάνα Κοβάτσεβιτς έχει απλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Σαν τον Παράκελσο έχει φίλους, που ομνύουν στις ικανότητες της, σαν τους περισσότερους Σέρβους ποδοσφαιριστές και παίκτες αγγλικών ομάδων σαν της Λίβερπουλ, αλλά και ορκισμένους εχθρούς, που τη θεωρούν μια αυθάδη κομπογιαννίτισσα, που εκμεταλλεύεται την ανάγκη των αθλητών για γρήγορη επάνοδο στους αγωνιστικούς χώρους.
Λέγεται ότι ο Ράφα Μπενίτεθ τον περασμένο Οκτώβρη, όταν η κρίση τραυματισμών στη Λίβερπουλ βρέθηκε στη «μαραζωμένη» ακμή της, πρότεινε μόνιμη συνεργασία στην Κοβάτσεβιτς, παρατηρώντας εκστασιασμένος τη γρήγορη επάνοδο παικτών όπως του Τζέραρντ, του Μπεναγιούν, του Τζόνσον και του Ριέρα. Οι μέθοδοι της χαρακτηρίστηκαν από τον αγγλικό Τύπο ως ανορθόδοξες, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τη ροή των προτάσεων που κατατέθηκαν για αποκλειστική συνεργασία. Η άρνηση της επέτεινε το μυστήριο που την περιβάλλει.
Η μέθοδος, οι αναρίθμητες κλήσεις και τα 3.000 ευρώΗ Κοβάτσεβιτς, της οποίας η φήμη έχει «δραπετεύσει» από το Βελιγράδι, όπου στεγάζει τη μυστηριακή και περίκλειστη στα μέσα ενημέρωσης κλινική της, λέγεται ότι χρησιμοποιεί ένα υγρό από πλακούντα γυναικών, το οποίο επισπεύδει με τη χρήση που του κάνει την αποκατάσταση των αθλητών. Ενα απαλό μασάζ με έναν επίδεσμο που περιέχει το υγρό λειτουργεί, όπως λένε οι υποστηρικτές της. Τον Νοέμβριο του 2009 τη Λίβερπουλ κατάτρυχε μια πρωτόγνωρη κρίση τραυματισμών. Τα τηλεοπτικά συνεργεία στο Βελιγράδι υποδέχονταν τους Γκλεν Τζόνσον και Φάμπιο Αουρέλιο στο διεθνές αεροδρόμιο Νικόλα Τέσλα, λίγες ημέρες αφότου είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Σερβίας ο Ολλανδός επιθετικός της Άρσεναλ, Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Την εποχή εκείνη τα μέσα ενημέρωσης στην Αγγλία προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τον τρόπο που εργαζόταν η Μαριάνα Κοβάτσεβιτς. Να αλιεύσουν λόγια από σφραγισμένα στόματα. Τα δημοσιεύματα επέμεναν για τη χρήση ενός υγρού από πλακούντα αλόγου πάνω στα τραύματα των ποδοσφαιριστών, πρακτική που χαρακτηρίστηκε ως ανορθόδοξη από την πλειοψηφία της ιατρικής κοινότητας. Τα αποτελέσματα της θεραπείας στους τραυματισμένους ποδοσφαιριστές όμως ήταν εντυπωσιακά με συνέπεια η φήμη της να θεριέψει. Η επάνοδος των Τζόνσον και Αουρέλιο γρηγορότερα από ότι αρχικά είχε εκτιμήσει ο γιατρός του κλαμπ Μαρκ Ουόλερ μεγάλωσε την εμπιστοσύνη του Ράφα Μπενίτεθ αλλά και αρκετών ακόμη ανθρώπων της Πρέμιερσιπ προς το πρόσωπο της Κοβάτσεβιτς. Λέγεται ότι από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα οι κλήσεις που δέχεται καθημερινά είναι αναρίθμητες. Δέχεται πλέον μονάχα φημισμένους ποδοσφαιριστές έπειτα από πρόταση πελατών της και λέγεται ότι χρεώνει για μία μονάχα θεραπεία το ποσό των 3.000 ευρώ...

Ο κατάλογος των πελατών, τα ελάχιστα γνωστά στοιχεία και ο... ΓκούροβιτςΤο φως από τα ετοιμοθάνατα κεριά δημιουργεί μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα στην κλινική της Κοβάτσεβιτς στο Βελιγράδι. Όταν οι πελάτες της άρχισαν να ξεπερνούν τους 100, οι πληροφορίες «δραπέτευαν» περισσότερο εύκολα. Ανάμεσα τους βρίσκονται εκτός από τους Φαν Πέρσι, Τζόνσον, Αουρέλιο, Ριέρα, Μπεναγιούν και οι Ντε Λα Πένια, Κομπανί, Σρνα, Πάντελιτς, Σάβο Μιλόσεβιτς, Ντραγκουτίνοβιτς, Λάζοβιτς, Στάνκοβιτς, Ζίγκιτς και μια πληθώρα ακόμη διεθνών ποδοσφαιριστών της Σερβίας. Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για την Κοβάτσεβιτς.
Το 1987 αποφοίτησε από την ιατρική σχολή και από το 1991 ως το 2001 υποστηρίζει ότι πέρασε από μια σειρά εργαστηρίων, δουλεύοντας για διαφορετικά πρότζεκτ. Στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρει ότι «από το 2003 εκμεταλλεύτηκα την εμπειρία που απέκτησα από την εργαστηριακή μελέτη και άρχισα να ειδικεύομαι στους τραυματισμούς αθλητών».
Αν και η Κοβάτσεβιτς έχει ως επί το πλείστον πελάτες ποδοσφαιριστές, αρκετοί είναι και αθλητές από άλλους χώρους, όπως ο μπασκετμπολίστας Μίλαν Γκούροβιτς ή ο αστέρας του χάντμπολ Πέταρ Νέναντιτς, που αφήνονται στα χέρια της. Υπήρξαν επίσης υποψίες ότι δύο από τους μεγαλύτερους αστέρες του αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Στίβεν Τζέραρντ της Λίβερπουλ και ο Φρανκ Λάμπαρντ της Τσέλσι, την επισκέφθηκαν στο Βελιγράδι, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθούν απόλυτα αυτές οι πληροφορίες.
Στην επίσημη δικτυακή σελίδα της η Κοβάτσεβιτς δεν τους συμπεριλαμβάνει στους πελάτες της, πλην όμως αφήνεται να εννοηθεί ότι η γιατρός από τη Σερβία επιλέγει να μη δημοσιοποιεί τα ονόματα ορισμένων επιφανών πελατών της έπειτα από την παράκληση τους.

Η εμπειρία του Μπεναγιούν, η εισβολή στο προσκήνιο και ο ΜπέκαμΟ Γιόσι Μπεναγιούν ήταν ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές που μίλησαν δημοσίως για την εμπειρία τους με τη Μαριάνα Κοβάτσεβιτς.
Ο Ισραηλινός επιθετικός της Λίβερπουλ κατέρριψε τους μύθους που υπήρχαν στα αγγλικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν χρησιμοποιήθηκαν μέρη κάποιου ζώου ή ενέσεις. Η γιατρός κατάφερε να θεραπεύσει αρκετούς παίκτες και όλοι τρέφουν μεγάλη εκτίμηση για τις ικανότητες της. Μου εξήγησε τα πάντα πριν από τη θεραπεία και μου είπε ότι θα χρησιμοποιήσει ένα υγρό από τον πλακούντα μιας γυναίκας. Τίποτα δεν εισχώρησε στον μυ. Μου έκανε μασάζ με το υγρό γύρω από την τραυματισμένη περιοχή. Μου είπε ότι θα μπορέσω να αγωνιστώ με την ομάδα σε δεκαπέντε ημέρες και αυτό βοήθησε πολύ τη Λίβερπουλ, η οποία εκείνη την εποχή διέτρεχε μια πρωτόγνωρη κρίση τραυματισμών. Δεν περίμενα να βρεθώ στον αγωνιστικό χώρο τόσο σύντομα, αλλά τα κατάφερα, κάτι που δεν πίστευα», ισχυρίστηκε ο Μπεναγιούν, ο οποίος μετέφερε από στόμα σε στόμα την ενθουσιώδη εμπειρία του στους υπόλοιπους συμπαίκτες του.
Πριν από λίγες ημέρες η Μαριάνα Κοβάτσεβιτς εγκαινίασε τον δικτυακό της τόπο, όπου υπάρχει μια πληθώρα πληροφοριών για τη δουλειά της αλλά και ένας κατάλογος πελατών της. Αυτή η κίνηση της αποτέλεσε ουσιαστικά μια προσπάθεια να περάσει στο προσκήνιο και να λούσει με φως ένα μυστήριο που δημιουργήθηκε περίτεχνα κυρίως από τον αγγλικό και τον σερβικό Τύπο.
Πέρα από τις αμφιβολίες για την ιατρική της επάρκεια και την κριτική που ασκείται στη δουλειά της, η Μαριάνα Κοβάτσεβιτς έχει μετατραπεί στην κύρια λύση των ποδοσφαιριστών που τραυματίζονται και επιζητούν τη γρήγορη επάνοδο στην ενεργό δράση. Δεν φαίνεται να είναι μακριά η μέρα που ακόμη και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ θα καταδεχθεί να ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να επιτύχει μια επιστροφή ρεκόρ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !