Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

SOS: Λείπουν τα αντιοξειδωτικά από τη διατροφή μας.

Ερευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (άγχος, κάπνισμα, κακή διατροφή κ.λπ.) μας υποβάλλει σε μία σειρά «τοξικών» παραγόντων: περιβαλλοντικών και διατροφικών προοξειδωτικών.
Το βιολογικό αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι η μεγάλη συγκέντρωση των ελεύθερων ριζών (ενεργές μορφές οξυγόνου - ROS), η οποία δημιουργεί το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες, που με τη σειρά του συνδέεται με μια σειρά από εκφυλιστικά νοσήματα που απειλούν την ανθρώπινη υγεία, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ.
Ως διατροφική απάντηση στο εν λόγω φαινόμενο ορίζονται τα αντιοξειδωτικά των τροφίμων, τα οποία ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού ενάντια στις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες. Μέσα στις φυσικές τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίζουν ή να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που προκαλούν. Κάθε τροφή περιέχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών, και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η σημασία του ORAC
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων με βάση τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν. Ωστόσο, προκειμένου να ποσοτικοποιηθεί η πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τους ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), επινοήθηκε ο δείκτης ORAC (Οxygen Radical Absorbance Caracity - Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου), ο οποίος απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες.
Κάθε τροφή διαθέτει τη δική της αντιοξειδωτική ισχύ, και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού. Τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι σπόροι, τα βότανα, τα καρυκεύματα και οι ξηροί καρποί ξεχωρίζουν για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, και κατ' επέκταση για τις μονάδες ORAC που περιέχουν.
Η διατροφή του ανθρώπου σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει της σύστασης του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει καθημερινά 3.000-5.000 μονάδες ORACαπό τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας.

Οξειδωτικό στρες εν όψει
Έπειτα από έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας βγαίνει το συμπέρασμα πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας μας βρίσκεται κάτω από το όριο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αντιοξειδωτικών.
Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70% για τους άνδρες και στο 48,94% για τις γυναίκες, ενώ ένα ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο της τάξης του 85% για τους άνδρες και του 60,64% για τις γυναίκες βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της προτεινόμενης αντιοξειδωτικής πρόσληψης. Με δεδομένο ότι η ανεπαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών προάγει το φαινόμενο του οξειδωτικού στρες και αυτό με τη σειρά του ευθύνεται για τα σοβαρά προβλήματα υγείας, είναι φανερό πως η συγκεκριμένη έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!

Πηγή: Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !