Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Επτά διατροφικοί μύθοι καταρρίπτονται

Ποια φαγητά κρύβονται πίσω από τη φήμη των διαιτητικών τροφών;
της Κωνσταντίνας Χωριανοπούλου.

Ο δρ Γκαλβάνο, διατροφολόγος και καθηγητής διαιτητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια της Ιταλίας, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Stampa», δίνει τα φώτα του γύρω από τους αστικούς μύθους που καθορίζουν την καθημερινή μας διατροφή.

*** 1) Η μαύρη ζάχαρη είναι περισσότερο διαιτητική από τη λευκή.
Από χημική και διατροφική άποψη είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα: σακχαρόζη. Επομένως και οι δύο τύποι έχουν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες: 4 kcal/gr. Η μοναδική διαφορά τους είναι ότι την πρώτη την αποκτάμε από το ζαχαροκάλαμο, ενώ τη δεύτερη από το ζαχαρότευτλο, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ραφιναρισμένη και να αποκτά το λευκό λαμπερό της χρώμα.

*** 2) Τα λευκά στίγματα στα νύχια οφείλονται στην έλλειψη ασβεστίου.
Τα νύχια δεν είναι φτιαγμένα από ασβέστιο αλλά από κερατίνη. Τα λευκά στίγματα οφείλονται σε ατέλειες σύντηξης μεταξύ των στρωμάτων της κεράτινης.

*** 3) Ο ανανάς «καίει» το σωματικό λίπος.
Πρόκειται για έναν αστικό μύθο που πιθανότατα να προήλθε από το γεγονός ότι ο ανανάς περιέχει βρομελίνη, ένα πρωτεϊνολυτικό ένζυμο που απορροφάται από το δέρμα, επιτίθεται στα μόρια λίπους, τα καταστρέφει και έπειτα αυτά με τη σειρά τους αποβάλλονται από το σώμα. Σημειώνουμε πως η βρομελίνη δεν βρίσκεται στο ίδιο το φρούτο αλλά στο κοτσάνι του.

*** 4) Η σάουνα και το μασάζ βοηθούν στο αδυνάτισμα.
Και οι δύο μέθοδοι απομακρύνουν μόνο τα υγρά του σώματος, τα οποία ωστόσο ανανεώνονται σχεδόν αμέσως. Επομένως, ναι μεν βοηθούν στο να χάσουμε προσωρινά κάποια κιλά, αλλά δεν αδυνατίζουν. Αδυνάτισμα σημαίνει αφαίρεση σωματικού λίπους.

*** 5) Τα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται απευθείας μετά από τα γεύματα γιατί φουσκώνουν λόγω ζυμώσεων στο στομάχι.
Πρώτα απ' όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στο στομάχι δεν συμβαίνουν ζυμώσεις. Μπορεί, παρ' όλα αυτά, να συμβούν στο έντερο. Τα φρούτα, τουλάχιστον 2 με 3 μερίδες την ημέρα, μπορούν να καταναλώνονται τόσο στο τέλος των γευμάτων, οπότε εκτελούνται καλύτερα οι λειτουργίες του στομάχου, όσο και μεταξύ των κύριων γευμάτων, για να κόψουν την πείνα. Αν στο τέλος του γεύματος προκαλούν αίσθημα βάρους είναι γιατί πιθανόν το γεύμα ήταν άφθονο και δεν υπήρχε χώρος για φρούτο.

*** 6) Καλύτερα να τρώμε κριτσίνια ή κράκερ.
Τα κριτσίνια (431 kcal/100 gr) και τα κράκερ (428 kcal/100 gr) περιέχουν περισσότερες θερμίδες από το ψωμί (275 kcal/100 gr). Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν πρόσθετα λιπαρά και λιγότερη ποσότητα νερού. Επομένως, αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με αυτά, θα πρέπει να τρώμε λιγότερα.

*** 7) Η μπίρα αυξάνει την ποσότητα μητρικού γάλακτος.
Λάθος. Το αλκοόλ περνάει στο γάλα και προσλαμβάνεται από το νεογνό, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο παιδί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !