Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αλάτι: Ένας ύπουλος εχθρός της υγείας.

50% πάνω η κατανάλωση του στην Ελλάδα.

Εδώ και χρόνια ακούμε τους ειδικούς να συμβουλεύουν να μειώσουμε το αλάτι που προσθέτουμε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όπως αποδείχθηκε δεν αρκεί να κρύψουμε την αλατιέρα, καθώς το 75% του αλατιού που παίρνουμε «κρύβεται» στα τρόφιμα που τρώμε καθημερινοί, τα οποία δεν είναι απαραίτητο να έχουν αλμυρή γεύση.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η μέση κατανάλωση αλατιού στην Ελλάδα να κυμαίνεται στα 9-10 gr ημερησίως, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει κάτω από 5 gr την ημέρα, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού.
Σε κάποια μέρη μάλιστα, όπως η Μεγάλη Βρετανία και ο Δήμος της Νέας Υόρκης, τον τελευταίο χρόνο έχει κηρυχθεί δημόσιος πόλεμος εναντίον του αλατιού και οι αρχές ζητούν επίμονα από τα εστιατόρια και τη βιομηχανία τροφίμων να μειώσουν τις ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους. Παράλληλα, εκπαιδεύουν και παρακινούν τους πολίτες να διαβάζουν στις ετικέτες τροφίμων την περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο.
Ήδη την τελευταία πενταετία μεγάλες εταιρίες τροφίμων έχουν θέσει τη μείωση αλατιού στις προτεραιότητες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Unilever, η οποία από το 2005 και μετά, στο πλαίσιο της συνεχούς βελτίωσης των συνθέσεων των προϊόντων της, μειώνει διαρκώς το αλάτι που χρησιμοποιεί σε πολλά από τα τρόφιμα της. Και μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λανσάροντας μια σειρά προϊόντων - μαργαρίνη και ροφήματα φρούτων-εμπλουτισμένων με κάλιο, το οποίο βοηθάει στη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης.
Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο της διατροφής, το οποίο αποβάλει την περιττή ποσότητα αλατιού από τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό το λόγο οι επιστήμονες συχνά το ονομάζουν «αντίβαρο του αλατιού». Το κάλιο δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας και άρα η καθημερινή του κατανάλωση είναι απαραίτητη.
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSΑ), γνωμοδότησε ότι η πρόσληψη καλίου μέσω της διατροφής βοηθάει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !