Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή στο σχολείο; Γίνεται!

της Κωνσταντίνας Χωριανοπούλου

Οι ώρες που περνάμε στο σχολείο δεσμεύουν το 1/4 της ημέρας, που αντιστοιχεί περίπου στο χρόνο που απαιτείται για να καλυφθεί το 1/3 των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τρέφονται σωστά και υγιεινά για να έχουν καλή ανάπτυξη. Λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι και βάλουμε τη σχολική τσάντα στον ώμο είναι σημαντικό να έχουμε φτιάξει ένα πλούσιο πρωινό.
*** Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο γεύμα της ημέρας θεωρείται το σημαντικότερο.
Η κατανάλωση του ωφελεί μυαλό και σώμα.
Ρυθμίζει την όρεξη και την ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Προσφέρει βασικά θρεπτικά στοιχεία που δεν αναπληρώνονται με τα άλλα γεύματα και συμβάλλει στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος.
Άλλωστε, έρευνες που έχουν γίνει στη Γαλλία και στη Δανία κατέδειξαν πως η παράλειψη του πρωινού, τόσο από τους ενηλίκους όσο και από τα παιδιά, συσχετίστηκε με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, ενώ τα παιδιά που παραλείπουν το πρώτο γεύμα της ημέρας δεν επιδεικνύουν την ίδια αποτελεσματικότητα στην επιλογή της σημαντικής πληροφορίας στην επίλυση προβλημάτων σε σύγκριση με όσα τρώνε πρωινό.

*** Τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση:
Μέλι, λάδι, αυγά, γιαούρτι, ξηροί καρποί, τυρί, άσπρο ψάρι, γαρίδες, καλαμάρι, κόκκινο κρέας, φασόλια.

*** Δεν θέλω γάλα...
Είναι σημαντικό να προσφέρουμε στο παιδί ένα πρωινό που του αρέσει πραγματικά αλλά και να το τροποποιούμε καθημερινά ώστε να μην υπάρχουν κορεσμός και τελικά αποφυγή του πρώτου γεύματος. Πέρα από το γάλα με δημητριακά ή το γάλα με φρυγανιές και βούτυρο ή μαρμελάδα, μπορούμε να βάλουμε στο... παιχνίδι και τα φρούτα, το αυγό, το γιαούρτι, το τυρί, το μέλι.

*** Προτάσεις:
Δημητριακά με φρούτα και χυμό πορτοκαλιού, σοκολατούχο γάλα με δημητριακά, γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς, τοστ με τυρί, αυγοφέτες και κάρυ.

*** Τροφές που δίνουν δύναμη και ενέργεια:
Πατάτες, ρύζι, κόκκινο κρέας, μαλάκια, φασόλια, κολοκύθια, ξηροί καρποί, αβοκάντο, σύκα, σοκολάτα.

*** Η ώρα του κολατσιού.
Καλό είναι να έχουμε τον έλεγχο της διατροφής του παιδιού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει πως είναι προτιμότερο να ετοιμάζουμε το κολατσιό που θα φάει το παιδί στο σχολικό διάλειμμα παρά να του δίνουμε χαρτζιλίκι για να αγοράσει μία τυρόπιτα ή ένα τοστ, χωρίς τελικά να γνωρίζουμε εάν θα αγοράσει πατατάκια ή παγωτό.

*** Προτάσεις:
Σπιτικές πίτες με τυρί και λαχανικά. Τορτίγιες γεμιστές με κοτόπουλο, καλαμπόκι και άπαχο τυρί. Σπίτικά μικρά κέικ ή μπισκότα με φρούτα. Σταφιδόψωμο ή ψωμί με ταχίνι και μέλι. Ζελέ με φρέσκα φρούτα.
Τροφές που βοηθούν στην ανάπτυξη γερού σκελετικού και μυϊκού συστήματος: Λάχανο, φασόλια, γάλα, μπανάνες, αυγά, ρύζι, άσπρο ψάρι, κόκκινα φρούτα, αγκινάρες, καλαμπόκι, σπανάκι, τυρί, άσπρο κρέας.

*** Η δύναμη της δημιουργικότητας.
Είναι σημαντικό οι τροφές που προσφέρουμε στα παιδιά μας να έχουν ποικιλία καινά έχουν παρασκευαστεί με δημιουργικότητα και φαντασία. Αν χρειαστεί, για παιδιά μικρής ηλικίας, χρησιμοποιούμε πολύχρωμα σκεύη και περίεργα πιρουνάκια ή την αγαπημένη τους τσαντούλα ώστε να νιώθουν ευχάριστα και να ανυπομονούν να έρθει η ώρα του φαγητού. Στο τέλος κάθε εβδομάδας ετοιμάστε μια έκπληξη-επιβράβευση.
Όλοι εξάλλου λειτουργούμε καλύτερα έχοντας ένα στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !