Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Masia το χρυσοφόρο φυτώριο της Barcelona FC.

Το κέντρο προπόνησης και διαμονής των νέων της.

Ο Λιονέλ Μέσι, ο Τσάβι Ερνάντεζ και ο Αντρές Ινιέστα συνέθεσαν την υποψήφια τελική τριάδα για την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Οι τρεις τους αποτελούν τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα που έχει πλέξει ο Γκουαρντιόλα στους «μπλαουγκράνα». Είναι η τρί­τη φορά στην ιστορία του θεσμού που οι τρεις πρώτοι στην κατάταξη αγωνίζονται στην ίδια ομάδα.
Είχε συμβεί το 1988 με τους Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ και Ράικαρντ της σπουδαίας Μίλαν, καθώς και το 1989, με τον Φράνκο Μπαρέζι να αποτελεί τη μοναδική αλλαγή, παίρνοντας από τον Γκούλιτ τη δεύτερη θέση. Είναι όμως άνευ προηγουμένου το γεγονός ότι και οι τρεις αυτή τη φορά αποτελούν δημιουργήματα της ίδιας ποδοσφαιρικής ακαδημίας. Της περίφημης «Masia». Το 2009 ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο πρώτος ποδο­σφαιρικός καρπός της που κατέκτησε τη Χρυ­σή Μπάλα. Φέτος έχει την τιμητική της, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι ομάδες δημιουργούνται και δεν αποκτώνται.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το σκίτσο του καταλανικού  www.cayecaturas.com από τη μια ο πιτσιρικάς που ξεκινάει από την ακαδημία της Μπαρτσελόνα με μια μπάλα στα πόδια καταλήγει με τη Χρυσή Μπάλα στα χέρια κι από την άλλη ο πιτσιρικάς που ξεκινάει από την ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης καταλήγει στη.. Χετάφε.
Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που σε κάθε της παιχνίδι αγγίζει το «τέλειο» ποδόσφαιρο, στηρί­ζεται αποκλειστικά στα δικά της παιδιά και στην καταπληκτική δουλειά που γίνεται στη «Masia». Βαλντέζ, Πουγιόλ, Πικέ, Τσάβι, Ινιέστα, Μπούσκετς, Μέσι, Πέδρο, Μπόγιαν, που αποτελούν αυτή τη στιγμή τον Βασικό κορμό των Καταλανών, προέρχονται όλοι τους από τη «Masia». Ένα πραγματικό εργοστάσιο παραγωγής ποδοσφαι­ρικών ταλέντων και όχι μόνο... Η Μπαρτσελό­να θέλει αυτά τα παιδιά να έχουν μια ευκαιρία στη ζωή αν δεν τα καταφέρουν στο ποδόσφαι­ρο, κι έτσι φροντίζει και για τη μόρφωση τους. Πάνω απ' όλα όμως θέλουν να δημι­ουργήσουν εκπληκτικούς παίκτες, οι οποίοι θα παίζουν αυτό το περίφημο «τίκι-τάκα»: κοφτά, κοντινές πάσες με γρήγορη κίνηση χωρίς την μπάλα.
Το «στιλ Μπαρτσελόνα» στηρίζεται σε δύο απλές ιδέες: πρώτον, στο ότι η μπάλα πρέ­πει να μεταβιβάζεται διαρκώς, αφού τρέχει πιο γρήγορα από τον παίκτη, και, δεύτερον, στην αξία της κατοχής της μπάλας, αφού, όπως έχει σημειώσει ο μέντορας του Γκουαρντιόλα, Γιόχαν Κρόιφ, «όταν έχεις την μπάλα δεν χρειάζε­ται να αμύνεσαι, αφού υπάρχει μόνο μία μπάλα στο γήπεδο».
Η «Masia» κοστίζει στο σύλλογο περίπου 6 εκατ. ευρώ το χρόνο, χρήματα που στην ουσία δεν είναι τίποτα, αν σκεφτεί κανείς πόσα πρέ­πει να δαπανήσει μια ομάδα για να αποκτήσει ποδοσφαιριστές του επιπέδου του Τσάβι, του Μπούσκετς, του Πέδρο ή ακόμα του Γεφρέν και του Τζόναθαν Ντο Σάντος.
Για το μόνο που δεν ανησυχούν οι άνθρω­ποι της Μπαρτσελόνα είναι για το μέλλον και το τι θα συμβεί όταν αποχωρήσουν κάποια από τα αστέρια τους. Η παραγωγή δεν στα­ματάει ποτέ και σε λίγο καιρό ονόματα άγνω­στα προς το παρόν στο ποδοσφαιρικό στερέω­μα, όπως του Φόντα, του Τιάγκο και του Οριόλ Ρομέου, θα διεκδικούν τη Χρυσή Μπάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !