Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ο εφιάλτης του Τόμας Μπρόιχ στην πλημμυρισμένη Αυστραλία

γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης (iliaskaragiannis@hotmail.com)

Το Μπρισμπέιν έμοιαζε στα μάτια του Τόμας Μπρόιχ με ένα γιγάντιο υδάτινο νεκροταφείο από τον 13ο  όροφο του ξενοδοχείου όπου διέμενε τις προηγούμενες ημέρες, όταν οι πλημμύρες είχαν παρασύρει τα πάντα στο ορμητικό τους διάβα.
Κάθε κτίριο που ξεχώριζε στην πλημμυρισμένη πόλη της Αυ­στραλίας θύμιζε στον 29χρονο Γερμανό μέσο ένα μαυσωλείο τσακισμένων ελπίδων. Ο «μικρός παράδεισος», όπως είχε α­ποκαλέσει την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας πριν από δυο εβδομάδες σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Εξπρές», μετατράπηκε σε έναν γιγάντιο, αλησμόνητο ε­φιάλτη. Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, ισχυριζόταν ότι «δεν χωράει το ανθρώπινο μυαλό τις διαστά­σεις της καταστροφής».
Οι πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα της Ωκεανίας από τον Νοέμβριο άφησαν πίσω τους ένα ολέθριο αυλάκι θανατικών. Στην αυγή του νέου έτους το Μπρισμπέιν παραδόθηκε στο έ­λεος του νερού και άνθρωποι εναγκαλισμένοι από την ίδια δυστυχία αντιλήφθηκαν την τραγική συντομία της ζωής. Όπως και ο Μπρόιχ, που μετανάστευσε στην Αυστραλία τον περασμένο Μάιο για να αγωνιστεί στην τοπική ομάδα, την Μπρισμπέιν Ρόαρ, στην πολύβουη μεγαλούπολη των δυο ε­κατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων στε­ρούνται αυτές τις ημέρες τα βασικά αγαθά της μοντέρνας κοινωνίας: τον ηλεκτρισμό, το πόσιμο νερό και την ελπίδα. Παραπάνω από 30 άνθρωποι είναι νεκροί, 50 αγνοούνται και η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα πέντε μέτρα! Και ο Μπρόιχ πλημμυρισμένος από ακατάσχετες αναμνήσεις να παλεύει με έναν χείμαρρο άγνωστων συναισθημάτων ενώ οι επιζώντες φόβοι διώχνουν τον ύπνο του...
Την Κυριακή, η Μπρισμπέιν Ρόαρ θα υποδεχόταν τους Ουέ­λινγκτον Φίνιξ στο Σάνκορπ Στάντιουμ, τέσσερις αγωνιστι­κές πριν από το τέλος της κανονικής διάρκειας της Λιγκ Α. Το αυστραλιανό κλαμπ, του οποίου πρόεδρος είναι ο ελληνι­κής καταγωγής Κρις Μπόμπολας, έχει δημιουργήσει μια δια­φορά δέκα βαθμών και ενόψει των πλέι οφ θα επισφράγιζε την ανωτερότητα του, αν το παιχνίδι δεν αναβαλλόταν εξαι­τίας των πλημμύρων που πλήττουν το Μπρισμπέιν.
«Το στά­διο ήταν πλημμυρισμένο. Το μόνο που μπορούσες να κάνεις εκεί μέσα ήταν να κολυμπήσεις. Το νερό έφτανε στο οριζό­ντιο δοκάρι», έλεγε ο Μπρόιχ στα γερμανικά μέσα, τα οποία τον αναζήτησαν αγεληδόν. Μάρτυρας των στιγμών της από­γνωσης που έχει καταλάβει το Μπρισμπέιν, ο Γερμανός διε­θνής με την Εθνική Ελπίδων χαρακτήριζε την κατάσταση «Οριακή. Η τηλεόραση μετέδιδε τα νέα από τις πλημμύρες σε 24ωρη βάση. Οι άνθρωποι ήταν και είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Όλοι μιλούσαν για ένα νέο τσουνάμι. Πολλά σπίτια κατα­στράφηκαν».
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της μεγάλης φυσικής κατα­στροφής, οι προειδοποιήσεις οδήγησαν σε πρωτόγνωρες σκηνές που εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του Μπρόιχ.
«Η πόλη εγκαταλείφτηκε αμέσως. Οι άνθρωποι έτρεχαν στα σούπερ μάρκετ για να εφοδιαστούν με τρόφιμα. Επικράτησε ένας πανικός που δεν είχα ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου», λέει ο 29χρονος επιθετικός μέσος, που βίωνε τις πλέον ανέμελες η­μέρες της ζωής του μέχρι την Πρωτοχρονιά. Παράγοντας τις πλέον μεστές εμφανίσεις της καριέρας του, αγωνίστηκε και στα 25 παιχνίδια της Μπρισμπέιν Ρόαρ σκοράροντας 4 γκολ και συμβάλλοντας συντελεστικά στη μεγάλη διαφορά που έ­χτισε από τους αντιπάλους της.
Την περασμένη Τετάρτη ο Μπρόιχ σκόραρε ένα από τα ομορ­φότερα γκολ στην ιστορία του αυστραλιανού ποδοσφαίρου στην εκτός έδρας ισοπαλία με τους Κοστλάιν Μάρινερς με 3-3, όπως επισήμαναν τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας. Η χαρά μεταλλάχθηκε σε θλίψη έπειτα από το τέλος της αναμέ­τρησης, όταν οι παίκτες της Μπρισμπέιν Ρόαρ έπρεπε να επι­στρέψουν στην πλημμυρισμένη πόλη τους. Εκεί όπου πολλοί εκ των συμπαικτών του ενδεχομένως να είχαν απολέσει τις κατοικίες τους. «Υπήρχε πρόβλημα με έναν από τους συ­μπαίκτες μου, μια και η μονοκατοικία του καταστράφηκε ο­λοσχερώς. Μας το είπε αμέσως μετά το τέλος του παιχνιδιού με τους Μάρινερς». Ο Μπρόιχ είχε και αυτός απώλειες στο σπίτι όπου διαμένει τους τελευταίους 8 μήνες που μετανά­στευσε στην Αυστραλία.
«Οι πλημμύρες έφτασαν στην κορύ­φωση τους την Πέμπτη από ότι άκουσα στην τηλεόραση. Δεν γνώριζα τι συμβαίνει με το σπίτι μου μέχρι το Σαββατοκύριακο. Αποδείχτηκα τυχερός γιατί βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, σε έναν λόφο κοντά στον ποταμό Μπρισμπέιν. Έτσι δεν καταστράφηκε», λέει ανακουφισμένος ο Τόμας Μπρόιχ. στον οποίο η κατάσταση προκαλεί θλίψη.
«Δεν υπάρχει ηλε­κτροδότηση, πόσιμο νερό, τίποτα. Η βενζίνη δίνεται μονάχα στα ασθενοφόρα και όλη αυτή η αβεβαιότητα που επικρατεί είναι καταθλιπτική για όλους τους ανθρώπους».
Σημαντικό ταλέντο στα νιάτα του, αγωνίστηκε για πρώτη φο­ρά στην Μπουντεσλίγκα τον Ιανουάριο του 2004, όταν φόρε­σε τη φανέλα της Γκλάντμπαχ. Το 2006 μετακόμισε στην Κο­λονία, για να τερματίσει τη μέχρι σήμερα καριέρα του στη Γερμανία στη Νυρεμβέργη το 2009. Αντιλαμβανόμενος πως δεν είχε εύχυμο μέλλον στην πατρίδα του, αποδέχτηκε το δε­λεαστικό τριετές συμβόλαιο που του πρότεινε ο Κρις Μπό­μπολας τον Μάιο του 2010 και υπέγραψε στην Μπρισμπέιν Ρόαρ.
Πριν από περίπου δυο εβδομάδες η εφημερίδα της Κολονίας «Εξπρές» δημοσίευσε μια συνέντευξη του Τόμας Μπρόιχ, που είχε φωτογραφηθεί στο ομώνυμο ποτάμι της πόλης του Μπρισμπέιν. Με δεκάδες λουσμένους γύρω του, έμοιαζε να βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.
«Το σημείο όπου φωτογραφήθηκα τότε είναι σήμερα πλημμυρισμένο και σε μερικές ημέρες θα ξεβραστούν τα πάντα, ο μικρός παράδει­σος όπου ζούσαμε δεν πρόκειται να επανέλθει παρά μόνο μετά από αρκετούς μήνες ή και χρόνια», υποστηρίζει ο Μπρόιχ, που παρ' ότι βρίσκεται μόλις μερικούς μήνες στο Μπρισμπέιν εντούτοις αγαπά πολύ αυτή την πόλη.
«Ήταν έ­νας μικρός παράδεισος, ένας από τους πλέον όμορφους τό­πους που είχα συναντήσει ποτέ. Και τώρα, όταν η ζωή επι­στρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι άστεγοι θα είναι πά­ρα πολλοί. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να μας αφήσει ανεπηρέαστους», λέει ο Μπρόιχ, που δεδομένων των ακραί­ων συνθηκών που συνάντησε στην Αυστραλία θα μπορούσε να ζητήσει την επιστροφή στην πατρίδα του.
«Αυτή τη στιγ­μή δεν σκέφτομαι τέτοιο ενδεχόμενο. Χωρίς να θέλω να α­ποκλείσω τίποτα φυσικά. Πάντως τώρα είμαι χαρούμενος στο Μπρισμπέιν, παρά το γεγονός ότι βιώνω οριακές κατα­στάσεις», λέει μέσα σε αυτήν την καταχνιά που τυλίγει σαν σάβανο την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Με τον ζεστό αέρα να σκορπίζει τα τελευταία απομεινάρια της μυ­ρωδιάς της σήψης, ο φόβος στο Μπρισμπέιν είναι πανταχού παρών, ακόμη και στον 13ο όροφο του ξενοδοχείου όπου διαμένει ο Τόμας Μπρόιχ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !