Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Financial fair play για τις ομάδες από την UEFA!

Θέλουν δεν θέλουν θα προσαρμοστούν

Το πρώτο πράγμα που είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης όταν έγινε κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν πως θα προσπαθήσει να είναι ο τελευταίος ιδιοκτήτης του 0λυμπιακού που θα χρειαστεί να δαπανήσει τόσο πολλά χρήματα για την ομάδα.
Ο Παναθηναϊκός εκτόξευσε το budget του επί πολυμετοχικότητας και πλέον κανείς δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη και το τεράστιο κόστος (απλώς της) συντήρησης της ομάδας στα σημερινά της επίπεδα.
Στην ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη τα οικονομικά προβλήματα είναι δεδομένα, με τους δύο τελεταίους βέβαια να έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι... μέχρι εκεί μπορούν.
Για όλους αυτούς, όπως και για την πλειονότητα των ευρωπαϊκών ομάδων (πλην Γερμανίας, αλλά και Σουηδίας, Αυστρίας και Βελγίου), η εφαρμογή του financial fair play που η UEFA έχει προαναγγείλει ότι θα εφαρ­μόσει από τη σεζόν 2013-2014 μοιάζει με ευλογία. Πέραν των άλλων, πλέον θα υπάρχει μια... πειστική δικαιολο­γία κατά της μόνιμης απαίτησης των οπαδών για αλόγιστες σπατάλες.  
Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η UEFA, οι ευρωπαϊκές ομάδες χρωστούν σε τράπεζες 5,6 δισ. ευρώ, ενώ οι περίπου 770 ομάδες που μετέχουν στην πρώτη κατηγορία όλων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων το οικονομικό έτος 2009 δαπάνησαν 1,2 δια ευρώ περισσότερα απ' όσα εισέπραξαν.
Βάσει της ρύθμισης, οι ομάδες δεν θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα εισπράττουν (αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο οι ελλη­νικές ομάδες δαπανούν το 84% των εσόδων τους σε μισθούς και συμβόλαια ποδοσφαιριστών και τεχνικών επιτελείων, ενώ οι γερμανικές ομάδες, που βάσει νόμου έχουν περιορίσει τις συγκεκριμένες δαπάνες στο 50% των ε­σόδων τους, είναι όλες κερδοφόρες). Υπάρχει η δυνατότητα για μια απόκλιση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ στην τριετία, ενώ ειδικά για την πρώτη –μεταβατική- τριετία εφαρμογής οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα να δαπανήσουν επιπλέον 45 εκατ. ευρώ, εφόσον αυτά καλυφθούν από τους μετόχους των ομάδων. Το ποσό αυτό θα μειωθεί στα 30 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη τριετία.
Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει όσους ψάχνουν μια «αρπαχτή» στο ποδόσφαιρο, η UEFA θα έχει online ενημέρωση και πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία των ομάδων.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεδομένου ότι δύσκολα θα βρει η UEFA τον απαραίτητο αριθμό προσωπικού ώστε να ελέγ­χει εξονυχιστικά όλες τις ομάδες, σε κάποιο βαθμό θα στηριχτεί στην καλή τους πρόθεση, κάτι που, όπως αποδεί­χτηκε και στην προηγούμενη σχετική απόπειρα της (κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει «καθαρή θέση» και διακανο­νισμένα τα όποια χρέη της προκειμένου να παίρνει άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), δεν είναι πάντα δεδομένο. Στο πρόσφατο παρελθόν υπεύθυνες για τον οικονομικό έλεγχο ήταν οι εθνικές ομοσπονδίες, και για παράδειγμα η ΕΠΟ έκανε τα στραβά μάτια σε πολλές περιπτώσεις.
Ουσιαστικά, το financial fair play στρέφεται κατά της πρακτικής «εξαγοράς της επιτυχίας» (χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός), αλλά ευνοεί τις μακροχρόνιες επενδύσεις σε μια ομάδα και το σταδιακό χτίσιμο της, αφού π.χ. τα έξοδα που αφορούν τις ακα­δημίες ή την ανέγερση και ανακαίνιση γηπέδου και προπονητικού κέντρου δεν συνυπολογίζονται στον προϋπο­λογισμό της ομάδας. Και αν δεν ανοίξουν νέοι δρόμοι στο... εθνικό μας σπορ, τη δημιουργική λογιστική, και οι ελλη­νικές ομάδες, θέλουν δεν θέλουν, σύντομα πρόκειται να μπουν στον ίσιο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !