γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης (iliaskaragiannis@hotmail.com)
Η ευφορία στο Μόντε Κάρλο είναι μεταδοτική. Στο άβατο της χλιδής οι άνθρωποι νομίζεις ότι έχουν δραπετεύσει από τηλεοπτική διαφήμιση. Τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα υπερμεγέθη σκάφη, που «λιάζονται» στη μαρίνα του πριγκιπάτου, αποτελούν υποσχέσεις ευτυχίας για τους περίπου 35.000 μόνιμους κατοίκους. Στον τόπο αυτόν, όπου οι ημέρες μοιάζουν εντυπωσιακά η μία με την άλλη, η μοναδική πηγή μιζέριας είναι η ποδοσφαιρική ομάδα.
Η Μονακό, το τελευταίο γαλλικό κλαμπ που έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004, κινδυνεύει φέτος άμεσα με αφανισμό από τον χάρτη του γαλλικού ποδοσφαίρου.
Στη 19η θέση της κατάταξης της Λιγκ 1, οι Μονεγάσκοι έχουν «βυθιστεί» σε πελάγη αβεβαιότητας, λογική απόρροια καταστροφικών επιλογών κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αμφιβόλου αξίας μεταγραφές, η σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ από τον... τραπεζίτη Ετιέν Φρανζί και η αποτυχία του απόμακρου τεχνικού ηγέτη Γκι Λακόμπ έχουν οδηγήσει τη Μονακό σε αυτή την κατάσταση που δεν είναι πρωτόγνωρη για τον Λοράν Μπανίντ. Τον 42χρονο προπονητή, που έχει διατρέξει μια 17ετία στο Λουί Ντε και ανέλαβε πριν από μερικές εβδομάδες τη Μονακό εξίσου «πληγωμένη» με τον Οκτώβριο του 2006, όταν καθόταν και πάλι στον πάγκο της. Όπως και σήμερα, έτσι και τότε η Μονακό βρισκόταν στη 19η θέση και έπειτα από ένα εκπληκτικό ντεμαράζ αποτελεσμάτων τερμάτισε στο τέλος της σεζόν στην 9η θέση της κατάταξης. Ο Μπανίντ θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα θαύματα μπορούν να επαναληφθούν και αν κανείς λάβει ως πρώτο δείγμα γραφής την ισοπαλία που απέσπασε η Μονακό πριν από 10 ημέρες στο Αμπέ Ντεσάμπ από την Οσέρ, μάλλον θα πειστεί από την αισιοδοξία του 42χρονου.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο μυθικός Μισέλ Ινταλγκό, που ως προπονητής της Εθνικής Γαλλίας κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1984, παρέδιδε μαθήματα ποδοσφαίρου στον γιο του βασιλιά του Μονακό, Ρενιέ, τον Αλβέρτο. Το πάθος του νεαρού Αλβέρτου για το όμορφο παιχνίδι θέριεψε και από τότε η μοίρα της βασιλικής οικογένειας και της ποδοσφαιρικής ομάδας έγινε κοινή. Το 2004 η 7 φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας έφτασε στο απόγειο της επιτυχίας της, προκρινόμενη για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Και από εκείνες τις ημέρες της ποδοσφαιρικής αφθονίας, η Μονακό, παραζαλισμένη από τον ίλιγγο της επιτυχίας, άρχισε να κατρακυλάει βαθμηδόν από την κορυφή όπου είχε σκαρφαλώσει. Από το καλοκαίρι του 2004, όταν και αποχώρησε ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, στον πάγκο της Μονακό έχουν καθίσει 6 προπονητές. Η προεδρία της ομάδας έχει αλλάξει χέρια 4 φορές, ενώ περισσότεροι από 50 ποδοσφαιριστές έχουν καταφτάσει στο πριγκιπάτο.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την έλλειψη προγραμματισμού που υπήρξε στη Μονακό και αντανακλάται πλέον στη «φυματική» αγωνιστική της εικόνα. Η μόνη σοβαρή προσπάθεια ορθολογισμού των οικονομικών του κλαμπ έγινε το 2007, όταν ο πρίγκιπας Αλβέρτος κάλεσε τον χρηματιστή Ζερόμ Ντε Μποντέν για να αναλάβει την προεδρία. Αμεσα ο Ντε Μποντέν άρχισε να δίνει ανάσες στην ημιθανή οικονομικά Μονακό. Μείωσε από τα 28 εκατομμύρια ευρώ στα 17 το ετήσιο μισθολόγιο, τερματίζοντας τη συνεργασία με «ανθρώπους που πληρώνονταν για να μην κάνουν απολύτως τίποτα». Ο Ντε Μποντέν εμπιστεύτηκε τον Βραζιλιάνο Ρικάρντο στον πάγκο της ομάδας, η οποία ξεπούλησε τους αστέρες της για να γίνει και πάλι οικονομικά βιώσιμη. Η κατάληξη στην 11 η και τη 12η θέση το 2008 και το 2009 ήταν το τίμημα της οικονομικής επιβίωσης, η οποία σήμερα έχει γίνει και πάλι ο κύριος στόχος.
Το καλοκαίρι του 2009 ο Ντε Μποντέν άφησε τη θέση του στον τραπεζίτη Ετιέν Φρανζί με μία συμβουλή: «Μην απολύσεις τον Ρικάρντο». Μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου ο Βραζιλιάνος προπονητής μάθαινε την απόλυση του. Ο Γκι Λακόμπ κατέφτανε στο πριγκιπάτο, οδηγώντας πέρσι τη Μονακό στην 9η θέση της κατάταξης. Με δαπανηρές μεταγραφές όμως, όπως επισημαίνει ο Ντε Μποντέν: «Παρέμεινα σχεδόν δύο χρόνια στη Μονακό και παρέδωσα μια ανταγωνιστική ομάδα με χαμηλά συμβόλαια. Σήμερα η Μονακό όμως βρίσκεται εν τω μέσω μιας μεγάλης τρικυμίας, οικονομικής και αγωνιστικής. Δαπάνησε πολλά χρήματα για ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν αποδίδουν». Οι φήμες ότι το πριγκιπάτο δεν πρόκειται να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη Μονακό αν αυτή υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας φαίνεται ότι έχουν βάση, αν «μεταφράσει» κανείς σωστά τη δραματική δήλωση του Ντε Μποντέν: «Η πραγματική πρόκληση για τον Φρανζί και τον Μπανίντ είναι να σώσουν τη Μονακό από τον αφανισμό. Αν η ομάδα υποβιβαστεί, θα εξαφανιστεί από τον χάρτη του γαλλικού ποδοσφαίρου». Και μάλλον ο Μπανίντ, που έχει διατρέξει μια 17ετία στο Λουί Ντε, έχει κατανοήσει αυτή την πραγματικότητα. Γι' αυτό και ομολόγησε ότι η απόφαση της επανόδου του δεν έγινε με ποδοσφαιρικά κριτήρια: «Άκουσα την καρδιά μου και αποφάσισα να επιστρέψω στη Μονακό. Τις λίγες εβδομάδες που βρίσκομαι εδώ κατάλαβα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των παικτών είναι ότι δεν έχουν αυτοπεποίθηση». Οπως δεν είχαν τον Οκτώβριο του 2006, όταν παρέλαβε τσακισμένη τη Μονακό, στη 19η θέση της κατάταξης, όπως και τώρα. Την άφησε το καλοκαίρι του 2007 στην 9η και πλήρωσε την απόφαση του Ντε Μποντέν να αναθέσει στον Ρικάρντο την τεχνική ηγεσία του κλαμπ. «Ήταν πολλοί αυτοί που αναρωτήθηκαν γιατί έφυγα από τη Μονακό το 2007. Τότε έλαβα ένα σκληρό μάθημα για το ποδόσφαιρο. Επέστρεψα σήμερα στη Μονακό διαφορετικός. Περισσότερο ώριμος και πιο αποφασισμένος για να τα καταφέρω».
Τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ο Λοράν Μπανίντ τις πέρασε στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Μονακό. Εναν χώρο τόσο οικείο όσο και το σπίτι του. Σε αυτές περνούσε μεγάλο μέρος της καθημερινότητας του από το 1990, όταν σε ηλικία 22 ετών ανέλαβε προπονητής της εύχυμης ακαδημίας της Μονακό. Η αγάπη του για το κλαμπ είναι δεδομένη και αυτό το γνωρίζουν ποδοσφαιριστές όπως ο αρχηγός Στεφάν Ρουφιέρ, ο οποίος είναι μάλλον ο μόνος που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες με τη φετινή του απόδοση. «Η άφιξη του μας έχει γεμίσει με αισιοδοξία. Γνωρίζουμε τι θέλει από κάθε παίκτη και είναι πιο κοντά μας στις προπονήσεις. Μας μιλά συνεχώς και προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας». Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, τον Γκι Λακόμπ, ο Μπανίντ μιλά περισσότερο στους παίκτες του, προσπαθώντας να ανακαλύψει «ένα κοινό κίνητρο που θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τη συγκεκριμένη θέση». Στο μυαλό του η συνταγή για να αναγεννηθεί η Μονακό είναι δημιουργημένη. «Πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να δημιουργήσουμε μια ομάδα με ισχυρή αμυντική γραμμή, που θα αποδίδει με συνέπεια σε κάθε ματς και θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Οι παίκτες μας θα πρέπει να αποκτήσουν το αίσθημα της ικανοποίησης που δημιουργείται όταν παίζει κανείς ποδόσφαιρο», λέει ο Μπανίντ, που επανέφερε στην ομάδα τον Αργεντινό Αλόνσο, ο οποίος ήταν ανεπιθύμητο πρόσωπο για τον Λακόμπ. Κατόρθωσε επίσης σε μικρό χρονικό διάστημα να αντικρίσει στα πρόσωπα των παικτών του αυτή την «πείνα» για ποδόσφαιρο, που έλειπε τους τελευταίους μήνες, και ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου