γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης ( iliaskaragiannis@hotmail.com )
«Η Ρωσία είναι ένας γρίφος, σε ένα μυστήριο το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σ' ένα αίνιγμα» είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Περίπου 72 χρόνια μετά από εκείνη τη ρήση και νομίζεις ότι έχει ειπωθεί για μια από τις τελευταίες περίκλειστες χώρες στον πλανήτη. Το «βασίλειο του Διαβόλου, την αιχμή στον άξονα του Κακού», όπως αποκαλείται η Βόρεια Κορέα.
Σκοτεινή σαν αιθάλη τις νύχτες, μιας και έπειτα από τον εμπορικό αποκλεισμό των Ηνωμένων Εθνών, αδυνατεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και φως τα 23 εκατομμύρια πολίτες της, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι μια χώρα καμωμένη με κύριο συστατικό το μυστήριο. Σαν και αυτό που καλύπτει σαν πέπλο την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική το περασμένο καλοκαίρι. Οι φήμες για κακομεταχείριση των παικτών, έπειτα από διαταγή του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλμ, εντάθηκαν τόσο, ώστε να αναγκάσουν τη ΦΙΦΑ να διεξάγει έρευνα για τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι. Η καχυποψία όμως έχει φώλιασει στους ανθρώπους, όπως αποδεικνύεται αυτές τις ημέρες στο Κατάρ, όπου διεξάγεται το 15ο Κύπελλο Ασίας, όπου η Εθνική ομάδα της Βορείου Κορέας επανεμφανίζεται έπειτα από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η άνετη ισοπαλία που απέσπασε από τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα την Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να ήταν νίκη αν ευστοχούσε στο πέναλτι του 6ου λεπτού Χονγκ Γιονγκ Χο, τη διατηρεί στο παιχνίδι της πρόκρισης του τέταρτου ομίλου, όπου συμμετέχουν το Ιράκ με το Ιράν. Πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όμως, μιας και οι ερωτήσεις για τις συνθήκες στη χώρα έπεφταν σαν καταιγίδα...
«Ο Κιμ Γιονγκ Χαν και οι παίκτες του θα καταλήξουν σε ανθρακωρυχεία αν δεν κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Η φήμη διαχεόταν με φρενήρη ρυθμό στον κυβερνοχώρο στις 17 Ιουνίου, όταν η Βόρεια Κορέα έχανε με 2-1 από τη Βραζιλία στην πρεμιέρα της στη διοργάνωση. Η συντριβή 7-0 από την Πορτογαλία και 3-0 από την Ακτή Ελεφαντοστού προσέδωσαν διαστάσεις αμαρτήματος στις εμφανίσεις των παικτών, στους οποίους αποδίδονταν κατηγορίες προδοσίας κατά του έθνους για τη φυματική τους παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Στις αρχές Ιουλίου η είδηση της δημόσιας διαπόμπευσης των μελών της Εθνικής ομάδας από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας πραγματοποιούσε έναν στιγμιαίο γύρο του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των δικτυακών τόπων. Η έντονη κριτική του υπουργού Πολιτισμού Παρκ Μιόνγκ Τσολ προς τους παίκτες οδηγούσε σε διαγραφή του προπονητή Κιμ Γιονγκ Χαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα και σε παράλληλο εξαναγκασμό του σε αλλαγή επαγγέλματος. Έτσι τουλάχιστον διατείνονταν δεκάδες δημοσιεύματα που αναπαράγονταν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο. Έπειτα από επιθεώρηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ανακοινώθηκε ότι τίποτα από όσα διαδίδονταν δεν συνέβη ρίχνοντας περισσότερο νερό στον μύλο του μυστηρίου, το οποίο δεν επιλύθηκε ούτε αυτές τις ημέρες που η αποστολή της Βορείου Κορέας βρίσκεται στο Κατάρ για το Κύπελλο Ασίας. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων η απάντηση του μεταφραστή και θεματοφύλακα των αρχών της χώρας, όπως αποδεικνύεται, είναι εκνευριστικά πανομοιότυπη. «Ελάτε στη Βόρεια Κορέα να διαπιστώσετε».
Η εφημερίδα «Τσοσούν Ίλμπο» υποστήριζε σε ένα καλοκαιρινό της δημοσίευμα πως άλλοτε, όταν αθλητές και προπονητές της Βόρειας Κορέας αποτύγχαναν σε διεθνείς διοργανώσεις κινδύνευαν ακόμα και να σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου η επιβίωση ήταν θέμα τύχης. Με τους 17 από τους 23 ποδοσφαιριστές που βρέθηκαν το καλοκαίρι στη Νότια Αφρική να επανεμφανίζονται στο Κύπελλο Ασίας προφανώς τέτοιο ενδεχόμενο είναι αβάσιμο. Η μοναδική μεγάλη αλλαγή για τα «ιπτάμενα άλογα» ήταν αυτή του προπονητή. Ο Κιμ Γιονγκ Χαν άφησε τη θέση του Γιο Τονγκ Σοπ, όχΙ όμως και τον αμυντικό προσανατολισμό, ο οποίος εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά στο παιχνίδι με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την πρεμιέρα του 4ου ομίλου στο Ασιατικό Κύπελλο. Η «λευκή» ισοπαλία θύμισε την προ Παγκοσμίου Κυπέλλου Εθνική ομάδα της Βορείου Κορέας, η οποία είχε δημιουργήσει μια περίκλειστη ομάδα κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν της κοινωνίας της χώρας. Τα μόλις 7 γκολ που είχε δεχτεί σε 16 παιχνίδια πριν από την έναρξη της διοργάνωσης φώτιζαν την αγωνιστική φιλοσοφία της «μυστήριας ομάδας», όπως πολλάκις έχει αποκληθεί η Βόρεια Κορέα. Παρότι αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, με την ασφυκτική άμυνα και την εναπόθεση της όποιας δημιουργικής ελπίδας στον «Ρούνεϊ του λαού», τον επιθετικό της Μπόχουμ, Γιονγκ Τάε Σε, σημείωσε παταγώδη αποτυχία, εντούτοις υιοθετήθηκε και από τον νέο τεχνικό, τον δίχρονο Γιο Τονγκ Σοπ. Βοηθός του απερχόμενου Χαν, πρώην ποδοσφαιριστής που πέρασε τον αγωνιστικό του βίο σε μια ομάδα, την Πότονγκαν-γκ, ο Σοπ διαπνέεται από τις αγωνιστικές ιδέες του προκατόχου, όπως φαίνεται στο γήπεδο.
Μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα προβλήθηκε στην τηλεόραση της Βορείου Κορέας δυτική ταινία για πρώτη φορά. Αφορούσε το ποδόσφαιρο, ενδεικτικό του παροξυσμού που καταλαμβάνει τους πολίτες της χώρας στη θέα μιας ασπρόμαυρης μπάλας. Το βρετανικό φιλμ «Κάντο όπως ο Μπέκαμ» μπορεί να είχε μικρότερη διάρκεια κατά οκτώ λεπτά, απόρροια της λογοκρισίας, αλλά ήταν μια πρώιμη σύσταση των πολιτών με τα τεκταινόμενα στη Δύση.
Οι πληροφορίες με το σταγονόμετρο που δραπετεύουν με δυσκολία από τη Βόρεια Κορέα επιμένουν ότι οι άνθρωποι της Εθνικής ομάδας της Βορείου Κορέας δεν έχουν καν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικά ματς, κάτι που αρνήθηκε ο Γιο Τονγκ Σοπ. «Δεν ξέρω τι εννοούν όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε διεθνή ματς από το αγγλικό και το γερμανικό πρωτάθλημα αλλά και να συλλέγουμε πληροφορίες για τους αντιπάλους μας, έτσι ώστε να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για τους αγώνες μας» υποστήριξε ο Γιο Τονγκ Σοπ, που στην πρότερη θητεία στην Εθνική ομάδα κάτω των 23ων, την είχε οδηγήσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ασίας. Τώρα θέτει ως στόχο: «Να επιβιώσουμε στους ομίλους, έτσι ώστε να προκριθούμε στη νοκ άουτ φάση και γιατί όχι να φτάσουμε στον ημιτελικό και τον τελικό». Εκεί όπου θα μπορούσε να διασταυρωθεί με τη χώρα που αποτελεί «αγκάθι στο μάτι».
Οι πρόσφατες απειλές πολέμου, ο βομβαρδισμός ενός νησιού και ενός πολεμικού πλοίου που ανήκε στη Νότια Κορέα έχουν δημιουργήσει μια πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο χωρών και τυχόν ποδοσφαιρική τους κόντρα θα αναμοχλεύσει τα πάθη. Ο Γιο Τονγκ Σοπ προτίμησε να αναφερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο λες και επρόκειτο για το οποιοδήποτε ματς. «Ακόμη και αν χάσουμε ένα παιχνίδι οι παίκτες μου είναι τόσο συγκεντρωμένοι που άμεσα θα εργαστούν για το επόμενο. Αυτό που θέλουμε από τη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι οι παίκτες μου να αποκομίσουν εμπειρίες ώστε να εξελιχθούν» λέει ο Γιο Τονγκ Σοπ για τα «ιπτάμενα άλογα», το μεγαλύτερο μυστήριο της ποδοσφαιρικής υφηλίου...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου