Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Το μυστήριο των «Ιπτάμενων αλόγων» της Βόρειας Κορέας.

γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης ( iliaskaragiannis@hotmail.com )

«Η Ρωσία είναι ένας γρίφος, σε ένα μυστήριο το οποίο βρίσκεται τοποθετη­μένο μέσα σ' ένα αίνιγμα» είχε πει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Περί­που 72 χρόνια μετά από εκείνη τη ρήση και νομίζεις ότι έχει ει­πωθεί για μια από τις τελευταί­ες περίκλειστες χώρες στον πλανήτη. Το «βασίλειο του Διαβόλου, την αιχμή στον άξο­να του Κακού», όπως αποκα­λείται η Βόρεια Κορέα.
Σκοτεινή σαν αιθάλη τις νύχτες, μιας και έπειτα από τον εμπορικό α­ποκλεισμό των Ηνωμένων Εθνών, αδυνατεί να τροφοδο­τήσει με ενέργεια και φως τα 23 εκατομμύρια πολίτες της, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας είναι μια χώρα καμωμένη με κύριο συστατικό το μυστήριο. Σαν και αυτό που καλύπτει σαν πέπλο την Εθνική ομάδα ποδο­σφαίρου που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική το περασμένο καλοκαί­ρι. Οι φήμες για κακομεταχείρι­ση των παικτών, έπειτα από διαταγή του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ιλμ, εντάθηκαν τόσο, ώστε να αναγκάσουν τη ΦΙΦΑ να διεξάγει έρευνα για τους ισχυ­ρισμούς, οι οποίοι αποδείχθη­καν αβάσιμοι. Η καχυποψία ό­μως έχει φώλιασει στους αν­θρώπους, όπως αποδεικνύεται αυτές τις ημέρες στο Κατάρ, ό­που διεξάγεται το 15ο Κύπελλο Ασίας, όπου η Εθνική ομάδα της Βορείου Κορέας επανεμ­φανίζεται έπειτα από το Πα­γκόσμιο Κύπελλο. Η άνετη ισο­παλία που απέσπασε από τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα την Τρίτη, η οποία θα μπορούσε να ήταν νίκη αν ευστοχούσε στο πέναλτι του 6ου λεπτού Χονγκ Γιονγκ Χο, τη διατηρεί στο παι­χνίδι της πρόκρισης του τέταρ­του ομίλου, όπου συμμετέχουν το Ιράκ με το Ιράν. Πέρασε σε δεύτερη μοίρα, όμως, μιας και οι ερωτήσεις για τις συνθήκες στη χώρα έπεφταν σαν καται­γίδα...
«Ο Κιμ Γιονγκ Χαν και οι παί­κτες του θα καταλήξουν σε αν­θρακωρυχεία αν δεν κερδί­σουν το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Η φήμη διαχεόταν με φρενήρη ρυθμό στον κυβερνοχώρο στις 17 Ιουνίου, όταν η Βόρεια Κο­ρέα έχανε με 2-1 από τη Βραζι­λία στην πρεμιέρα της στη διοργάνωση. Η συντριβή 7-0 α­πό την Πορτογαλία και 3-0 από την Ακτή Ελεφαντοστού προ­σέδωσαν διαστάσεις αμαρτή­ματος στις εμφανίσεις των παι­κτών, στους οποίους αποδίδο­νταν κατηγορίες προδοσίας κατά του έθνους για τη φυματι­κή τους παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Στις αρχές Ιου­λίου η είδηση της δημόσιας διαπόμπευσης των μελών της Εθνικής ομάδας από το καθε­στώς της Βόρειας Κορέας πραγματοποιούσε έναν στιγμι­αίο γύρο του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερί­δων και των δικτυακών τόπων. Η έντονη κριτική του υπουργού Πολιτισμού Παρκ Μιόνγκ Τσολ προς τους παίκτες οδηγούσε σε διαγραφή του προπονητή Κιμ Γιονγκ Χαν από το Κομμου­νιστικό Κόμμα και σε παράλλη­λο εξαναγκασμό του σε αλλα­γή επαγγέλματος. Έτσι τουλά­χιστον διατείνονταν δεκάδες δημοσιεύματα που αναπαράγο­νταν κατά χιλιάδες στο διαδίκτυο. Έπειτα από επιθεώρηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ανακοινώθηκε ό­τι τίποτα από όσα διαδίδονταν δεν συνέβη ρίχνοντας περισ­σότερο νερό στον μύλο του μυ­στηρίου, το οποίο δεν επιλύθη­κε ούτε αυτές τις ημέρες που η αποστολή της Βορείου Κορέας βρίσκεται στο Κατάρ για το Κύ­πελλο Ασίας. Στις επίμονες ε­ρωτήσεις των δημοσιογράφων η απάντηση του μεταφραστή και θεματοφύλακα των αρχών της χώρας, όπως αποδεικνύε­ται, είναι εκνευριστικά πανομοιότυπη. «Ελάτε στη Βόρεια Κορέα να διαπιστώσετε».
Η εφημερίδα «Τσοσούν Ίλμπο» υποστήριζε σε ένα κα­λοκαιρινό της δημοσίευμα πως άλλοτε, όταν αθλητές και προ­πονητές της Βόρειας Κορέας αποτύγχαναν σε διεθνείς διορ­γανώσεις κινδύνευαν ακόμα και να σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου η επιβίω­ση ήταν θέμα τύχης. Με τους 17 από τους 23 ποδοσφαιρι­στές που βρέθηκαν το καλοκαί­ρι στη Νότια Αφρική να επα­νεμφανίζονται στο Κύπελλο Ασίας προφανώς τέτοιο ενδε­χόμενο είναι αβάσιμο. Η μονα­δική μεγάλη αλλαγή για τα «ιπτάμενα άλογα» ήταν αυτή του προπονητή. Ο Κιμ Γιονγκ Χαν άφησε τη θέση του Γιο Τονγκ Σοπ, όχΙ όμως και τον αμυντικό προσανατολισμό, ο οποίος εμ­φανίστηκε για ακόμη μια φορά στο παιχνίδι με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την πρε­μιέρα του 4ου ομίλου στο Ασια­τικό Κύπελλο. Η «λευκή» ισο­παλία θύμισε την προ Παγκοσμίου Κυπέλλου Εθνική ομάδα της Βορείου Κορέας, η οποία είχε δημιουργήσει μια περί­κλειστη ομάδα κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν της κοινωνίας της χώρας. Τα μόλις 7 γκολ που είχε δεχτεί σε 16 παιχνίδια πριν από την έναρξη της διορ­γάνωσης φώτιζαν την αγωνι­στική φιλοσοφία της «μυστή­ριας ομάδας», όπως πολλάκις έχει αποκληθεί η Βόρεια Κο­ρέα. Παρότι αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, με την ασφυκτική άμυνα και την εναπόθεση της όποιας δημιουργικής ελπίδας στον «Ρούνεϊ του λαού», τον ε­πιθετικό της Μπόχουμ, Γιονγκ Τάε Σε, σημείωσε παταγώδη α­ποτυχία, εντούτοις υιοθετήθη­κε και από τον νέο τεχνικό, τον δίχρονο Γιο Τονγκ Σοπ. Βοη­θός του απερχόμενου Χαν, πρώην ποδοσφαιριστής που πέρασε τον αγωνιστικό του βίο σε μια ομάδα, την Πότονγκαν-γκ, ο Σοπ διαπνέεται από τις α­γωνιστικές ιδέες του προκατό­χου, όπως φαίνεται στο γήπε­δο.
Μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα προβλήθηκε στην τηλεό­ραση της Βορείου Κορέας δυτική ταινία για πρώτη φορά. Αφορούσε το ποδόσφαιρο, ενδεικτικό του παροξυσμού που καταλαμβάνει τους πολίτες της χώρας στη θέα μιας α­σπρόμαυρης μπάλας. Το βρετανικό φιλμ «Κάντο όπως ο Μπέκαμ» μπορεί να είχε μικρότερη διάρκεια κατά οκτώ λε­πτά, απόρροια της λογοκρισίας, αλλά ήταν μια πρώιμη σύ­σταση των πολιτών με τα τεκταινόμενα στη Δύση.
Οι πλη­ροφορίες με το σταγονόμετρο που δραπετεύουν με δυσκο­λία από τη Βόρεια Κορέα επιμένουν ότι οι άνθρωποι της Εθνικής ομάδας της Βορείου Κορέας δεν έχουν καν τη δυ­νατότητα να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικά ματς, κάτι που αρνήθηκε ο Γιο Τονγκ Σοπ. «Δεν ξέρω τι εννοούν όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Έχουμε τη δυνατότητα να πα­ρακολουθήσουμε διεθνή ματς από το αγγλικό και το γερ­μανικό πρωτάθλημα αλλά και να συλλέγουμε πληροφορίες για τους αντιπάλους μας, έτσι ώστε να προετοιμαζό­μαστε κατάλληλα για τους αγώνες μας» υποστήριξε ο Γιο Τονγκ Σοπ, που στην πρότερη θητεία στην Εθνική ομάδα κάτω των 23ων, την είχε οδηγήσει στα ημιτελικά του Κυ­πέλλου Ασίας. Τώρα θέτει ως στόχο: «Να επιβιώσουμε στους ομίλους, έτσι ώστε να προκριθούμε στη νοκ άουτ φάση και γιατί όχι να φτάσουμε στον ημιτελικό και τον τελικό». Εκεί όπου θα μπορούσε να διασταυρωθεί με τη χώ­ρα που αποτελεί «αγκάθι στο μάτι».
Οι πρόσφατες απειλές πολέμου, ο βομβαρδισμός ενός νη­σιού και ενός πολεμικού πλοίου που ανήκε στη Νότια Κο­ρέα έχουν δημιουργήσει μια πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο χωρών και τυχόν ποδοσφαιρική τους κόντρα θα α­ναμοχλεύσει τα πάθη. Ο Γιο Τονγκ Σοπ προτίμησε να ανα­φερθεί σε αυτό το ενδεχόμενο λες και επρόκειτο για το ο­ποιοδήποτε ματς. «Ακόμη και αν χάσουμε ένα παιχνίδι οι παίκτες μου είναι τόσο συγκεντρωμένοι που άμεσα θα ερ­γαστούν για το επόμενο. Αυτό που θέλουμε από τη συ­γκεκριμένη διοργάνωση είναι οι παίκτες μου να αποκομί­σουν εμπειρίες ώστε να εξελιχθούν» λέει ο Γιο Τονγκ Σοπ για τα «ιπτάμενα άλογα», το μεγαλύτερο μυστήριο της πο­δοσφαιρικής υφηλίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !