Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Οι άνεργοι Ισπανοί ποδοσφαιριστές

γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης. ( iliaskaragiannis@hotmail.com )

Το Σαββατοκύριακο περιδινήθηκαν στη λάμψη του πρωταθλήματος των αστέρων, της ισπανι­κής Λα Λίγκα, περίπου 275.000 οπαδοί. Λιγότε­ρο από το 1% του συνολικού πληθυσμού που φτάνει τα 47 εκατομμύρια. Αρκετοί εξ αυτών ή­ταν άνεργοι, σε μια χώρα όπου ο τυφώνας της οικονομικής ύφεσης δεν έχει αφήσει τίποτε α­νεπηρέαστο.
Το ποσοστό των ανθρώπων που αποζήτησαν σαν σανίδα σωτηρίας το επίδομα ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2010 κυμαινόταν στο 15%. Στους δε νέους η έλλειψη εργασίας θερίζει σαν ενδημική ασθένεια, έχοντας σκαρφαλώσει στο δυσθεώρητο ποσοστό του 40%. Η 9η μεγα­λύτερη οικονομία παγκοσμίως κατά το 2009 «φυλακίστηκε» στη μέγκενη μιας ζοφερής α­παισιοδοξίας το 2010, η οποία θα ενταθεί, ό­πως συμφωνούν οι οικονομολόγοι, το 2011. Σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της μαύ­ρης, χωρίς αναλαμπές, φτώχειας βάλτωσαν και αρκετοί ποδοσφαιριστές, οι οποίοι τα περασμέ­να χρόνια της αφθονίας έβρισκαν εύκολα ή δύσκολα το επόμενο συμβόλαιο τους. Ο αριθμός των ανέργων που μαραζώνουν στη σκιά της λάμψης της Λα Λίγκα είναι φέτος τριψήφιος και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας αποφάσισε έστω και καθυστερημένα να δρα­στηριοποιηθεί προκειμένου να απαλύνει την κατάσταση τουλάχιστον 22 παικτών που παρα­μένουν χωρίς ομάδα από το καλοκαίρι.
Ακο­λουθώντας το παράδειγμα της γερμανικής ο­μοσπονδίας ποδοσφαίρου, η ισπανική διοργα­νώνει εδώ και μία εβδομάδα προετοιμασία για τους άνεργους παίκτες, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες δη­λαδή πριν πέσει η αυλαία της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.
Οι καθημερινές προπονή­σεις και τα φιλικά έχουν ως στόχο να εκπληρω­θεί γρηγορότερα ο στόχος της εύρεσης ομά­δας από ποδοσφαιριστές όπως ο Ανσέλμο και ο Χουάν Χοσέ Λούκε... Το φως της Ανδαλουσίας τύφλωνε τον Χουάν Λούκε το καλοκαίρι του 2009. Ο 32χρονος αρι­στερός χαφ μόλις είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τη Μάλαγα, οριστικοποιώντας την επιστροφή του στην πρώτη κατηγορία της Ισπανίας έπειτα από χρόνια περιπλάνησης στις εσχατιές του ποδοσφαίρου της πατρίδας του. Η ευφορία του κράτησε μονάχα για μερικές ε­βδομάδες, μιας και έπειτα από την προετοιμα­σία του κλαμπ, που σήμερα σαρώνει στο μεταγραφικό παζάρι με κινητήριο δύναμη τα πετροδολάρια του σείχη Αλ Τανί, ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας. Ο Λούκε, που ουδεμία σχέση διατηρεί με τον συνεπώνυμό του Άλμπερτ, που έμεινε και αυτός ελεύθερος από τη Μάλαγα πριν από 15 ημέρες (!), δεν δυσκο­λεύτηκε να βρει νέα ομάδα. Το καλοκαίρι του 2009, παρ' ότι η οικονομική ύφεση είχε απλω­θεί σαν σάβανο γύρω από τη χώρα, η Ισπανία βίωνε τις τελευταίες ημέρες της αφθονίας στα απόνερα της προ πενταετίας υπερτροφικής της ανάπτυξης. Η Μούρθια τον ενέταξε για έναν χρόνο στο δυναμικό της και το περασμένο κα­λοκαίρι, έπειτα από 11 «άκαπνες» συμμετοχές, τον άφηνε ελεύθερο. Σήμερα ο Χουάν Λούκε είναι ένας από τους 22 άνεργους που συγκε­ντρώνονται κάθε μέρα στην παράκτια κοινότητα της περιοχής του Αλικάντε, Λ' Αλφας Ντελ Πι, όπου μέχρι τις 26 Ια­νουαρίου διοργανώνεται η προετοιμα­σία των συγκεκριμένων ποδοσφαιρι­στών από την ΑΡΕ (την ομοσπονδία του αθλήματος στην Ισπανία). Οι παί­κτες θα διαμείνουν για περίπου 15 η­μέρες σε αθλητικές εγκαταστάσεις του τουριστικού θέρετρου και θα ακο­λουθήσουν την καθημερινή ρουτίνα. Προπόνηση υπό την επίβλεψη επαγγελματιών προπονητών, βάρη, βελ­τίωση της φυσικής τους κατάστασης ανάλογα με τις αδυναμίες τους και εμ­φανίσεις σε αρκετά φιλικά ώστε να ε­πανακτήσουν τη φόρμα τους.
Παρ' ότι στην οικονομική κατάσταση της Ισπανίας δεν εμφανίζεται καμιά ρωγμή ελπίδας, ο Λούκε εμφανίζεται παράλογα αισιόδοξος για το μέλλον του:
«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στις λίστες των ανέργων όπως και περί­που 4 εκατομμύρια συμπατριώτες μου. Όμως η ενέργεια αυτή της ποδο­σφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας μάς επιτρέπει να συνεχίζουμε να α­γωνιζόμαστε σε ανταγωνιστικό περι­βάλλον. Αυτός είναι ο κυριότερος λό­γος που βρίσκομαι εδώ. Για την προε­τοιμασία αυτή που πιστεύω τελικά ότι θα με ο­δηγήσει να υπογράψω νέο συμβόλαιο».
Ελπί­δες που τρέφει και ο 29χρονος μέσος Χουάν Χοσέ Μπεζανίγια. Πραγματοποιώντας την παρ­θενική του εμφάνιση με τη Σεβίλλη την 1η Φε­βρουαρίου του 2004, στο ίδιο ματς που χρησι­μοποιήθηκε από τον Χοακίν Καπαρός για πρώ­τη φορά και ο αμυντικός της Ρεάλ Μαδρίτης Σέρχιο Ράμος, το μέλλον του διαγραφόταν ευ­οίωνο.
«Θυμάμαι πως σε εκείνο το παιχνίδι με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια έσπασα τη μύτη μου μόλις στο 20ό λεπτό. Αγωνίστηκα για πε­ρίπου άλλα 50 πριν αντικατασταθώ».
Αυτό ή­ταν το «malum signum» («κακό σημάδι») που «χαράκωσε» τη μέτρια καριέρα που τον «ξέ­βρασε» στα τέλη Δεκεμβρίου στην Αλγκεθίρας, ομάδα που αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της Ανδαλουσίας. Ούτε εκεί κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο έπειτα από μερικές ημέρες δοκιμής εξαιτίας της ενδεούς οικονομικής κατάστασης που βρί­σκεται το ερασιτεχνικό κλαμπ.
«Είναι εξαιρετι­κά δύσκολο να βρεις ομάδα αυτή την εποχή στην Ισπανία. Δεν υπάρχουν χρήματα στις μι­κρότερες κατηγορίες. Ευτυχώς που διοργανώ­θηκε αυτή η προετοιμασία. Είναι μια ευκαιρία για να θεριέψει και πάλι η ελπίδα μέσα μας».
Ο εγκέφαλος αυτής της προετοιμασίας των α­νέργων είναι ο πρώην προπονητής της Καστεγιόν Ασιέρ Γκαριτάνο. Στα 41 του χρόνια, έπει­τα από 5 έτη ως βοηθός προπονητή στην Αλι­κάντε, την οποία ανέλαβε ως τεχνικός ηγέτης το 2009 και μόλις μερικούς μήνες στον πάγκο της Καστεγιόν, είναι άνεργος και αυτός. Γι' αυ­τό ίσως κατάλαβε καλύτερα και την κατάσταση των άνεργων ποδοσφαιριστών στην Ισπανία.
«Το επίπεδο των 22 ποδοσφαιριστών που βρί­σκονται στην προετοιμασία είναι πάρα πολύ υ­ψηλό. Θα το συνέκρινα με μια καλή ομάδα της δεύτερης κατηγορίας της Ισπανίας», ομολό­γησε ο Γκαριτάνο, ο οποίος ηγήθηκε της ομά­δας των ανέργων στις φιλικές αναμετρήσεις με την ουκρανική Ντνίπρο, τη Χέρκουλες και τη δεύτερη ομάδα της Βέρντερ Βρέμης.
Με αντί­παλο τη γερμανική ομάδα οι παίκτες του επι­κράτησαν με 2-0, σκοράροντας και τα δύο γκολ ο επιθετικός από τη Γουινέα Ανσέλμο Ενγκούγιε Ενφόνο. Μερικές ημέρες μετά ο 20χρονος επιθετικός εγκατέλειπε την προετοιμασία για να ταξιδέψει στην Κολομβία, μιας και έπειτα α­πό την εμφάνιση του απέναντι στη δεύτερη ο­μάδα της Βέρντερ Βρέμης προτάθηκε σε συλ­λόγους της χώρας. Σε ανάλογη τύχη προσδο­κούσε και ο συμπατριώτης του Ανσέλμο, ο 22χρονος Σίπο Μπόσαλ, ο οποίος έχει ισπανική υπηκοότητα. Ο Μπόσαλ ήταν από τους άτυ­χους, μιας και απεκόμισε τραυματισμό κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να εισπράττει το επίδομα ανεργίας μέχρι το καλοκαίρι. Βοήθημα που γρήγορα φαί­νεται ότι θα εγκαταλείψει ο 27χρονος Χουάν Κάρλος Θεμπάλος.
Προσωπικός φίλος του ε­κλιπόντος Ντάνι Χάρκε, είχε χάσει την «πείνα» του για το ποδόσφαιρο μέχρι πρότινος. Η από­δοση του είχε βαλτώσει στον βούρκο της με­τριότητας με αποτέλεσμα έπειτα από 7 παιχνί­δια με την Κόρδοβα την περασμένη σεζόν να μείνει ελεύθερος... συμβολαίου. Πλέον ο Θε­μπάλος έχει στα μάτια του και πάλι αυτή τη λάμψη που τρεμόπαιζε στα μάτια του πριν από 10 χρόνια.
Ίσως κινητήριο δύναμη του να απο­τελεί η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ισπανία, που δεν επιτρέπει πλέον καμιά ραθυμία, μιας και ο εφιάλτης της ανερ­γίας έχει ριζώσει στη σκέψη όλων αυτών των παικτών, που επί χρόνια παρατηρούσαν τη λάμ­ψη του υψηλού επιπέδου στη Λα Λίγκα, χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει και η σκιά ό­που είναι φυλακισμένοι τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !