Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Θωρακίζεται το αντιντόπινγκ με νέο εξελιγμένο «όπλο»...

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΝΕΟ υπερσύγχρονο όπλο της κατά του ντόπινγκ «επιστρατεύει» προσεχώς η WADA, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Αρνε Λούνγκβιστ. Κι αυτό είναι κάτι που μόνο θετικά σχόλια μπορεί να προκαλέσει, ειδικά από τη στιγμή που αυτή η καινούργια μέθοδος θα στοχεύσει μία από τις πλέον διαδεδομένες ουσίες για τη βελτίωση της αντοχής, την ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ). Είναι, λοιπόν, σαφής η προσπάθεια του διεθνούς αντιντόπινγκ να εκσυγχρονιστεί απέναντι στις νέες προκλήσεις.
ΟΛΑ ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2008, όταν υπήρχαν υποψίες για ευρεία χρήση μιας νέας εξελιγμένης μορφής ερυθροποιητίνης, της CERA, στον ποδηλατικό γύρο Γαλλίας. Τα «συμβατικά» εργαστήρια της WADA δεν είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν το τεχνολογικά προηγμένο ντόπινγκ κι έτσι οι διοργανωτές έκαναν αγώνα δρόμου για να έχουν το συντομότερο στη διάθεση τους την απαραίτητη τεχνογνωσία. Και τα κατάφεραν!
Αμέσως μετά το τέλος του γύρου, έγιναν επανέλεγχοι με συνέπεια να βρεθούν θετικά δείγματα.
ΚΕΝΟ, όμως, με την ερυθροποιητίνη παρατηρήθηκε και λίγο αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Από τον θόρυβο που προκλήθηκε, η ΔΟΕ αποφάσισε να διεξάγει κι αυτή επανέλεγχους. Αρκετούς μήνες μετά, γνωστοποίησε την ανίχνευση CERA σε αθλητές, με συνέπεια να αφαιρέσει πρόσφατα ακόμη και μετάλλια από ολυμπιονίκες.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ του διεθνούς αντιντόπινγκ ισχυρίζονται τώρα ότι με μια επαναστατική μέθοδο ανάλυσης θα μπορούν να εντοπίζουν την ερυθροποιητίνη, όχι μόνο στις «τυπικές» της μορφές αλλά και στις πλέον εξελιγμένες. Και μάλιστα, τα τεστ αυτά θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά, οικονομικά και γρήγορα, έτσι ώστε να μη χρειάζονται μήνες για να βγει κάποιος αθλητής ντοπέ.
ΔΕΔΟΜΕΝΟ είναι ότι η ΕΡΟ κάνει θραύση παγκοσμίως σε πολλά σπορ, ενώ έχουν υπάρξει και δεκάδες θάνατοι, ειδικά στην ποδηλασία τη δεκαετία του '90, όταν άρχισε να διαδίδεται η χρήση της. Ανάλογα βήματα, όμως, θα έπρεπε να γίνουν και με την αυξητική ορμόνη, η οποία αποτελεί έναν ακόμα χρόνιο «πονοκέφαλο» του αντιντόπινγκ.
Από το 2000 έχουν υπάρξει δεκάδες ανακοινώσεις από τπ ΔΟΕ και τη WADA ότι θα γίνει εφικτή η ανίχνευση της. Θεωρητικά, η ουσία μπορεί να εντοπιστεί από το 2004, όπως άπαντες διαβεβαιώνουν. Πρακτικά, όμως, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα.
Ίσως, λοιπόν, κι εκεί θα πρέπει να βρεθούν σύντομα πιο εύστοχα και... έξυπνα «όπλα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !