Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Διεθνείς μετακινήσεις ανηλίκων...

Ο νέος κανονισμός της FIFA.

Τρεις είναι πλέον οι εξαιρέσεις βάσει των οποίων επιτρέπονται διεθνείς μεταγραφές ανηλίκων:
1. Όταν οι γονείς του ποδοσφαιριστή μετακομίζουν σε άλλη χώρα για λόγους που δεν συνδέονται με το ποδόσφαιρο.
2. Όταν ένας ποδοσφαιριστής είναι μεγαλύτερος των 16 ετών και μετακινείται εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χάρτη.
3. Όταν πρόκειται για ανήλικο ποδοσφαιριστή που ζει ως και 50 χλμ. από τα σύνορα της χώρας του και μετακομίζει σε ξένο σύλλογο ο οποίος επίσης απέχει 50 χλμ. από την άλλη.
Στο (αναθεωρημένο) άρθρο 19 του κανονισμού μεταγραφών της FIFA προβλέπονται τα ακόλουθα:
* Διεθνείς μεταγραφές ποδοσφαιριστών επιτρέπονται μόνο αν ο ποδοσφαιριστής είναι ηλικίας άνω των 18 ετών.* Στον κανόνα αυτόν ισχύουν οι παρακάτω τρεις εξαιρέσεις:
α) Οι γονείς του ποδοσφαιριστή μετακομίζουν στη χώρα όπου βρίσκεται το νέο σωματείο για λόγους που δεν συνδέονται με το ποδόσφαιρο.β) Η μεταγραφή λαμβάνει χώρα εντός της εδαφικής περιοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και ο ποδοσφαιριστής είναι ηλικίας μεταξύ 16-18 ετών.Στην περίπτωση αυτή το νέο σωματείο θα πρέπει να ικανοποιεί τις ακόλουθες ελάχιστες υποχρεώσεις:
I) Να εξασφαλίσει στον ποδοσφαιριστή επαρκή ποδοσφαιρική εκπαίδευση και / ή επιμόρφωση, σύμφωνα με τα ανώτατα εθνικά πρότυπα.
II) Να εξασφαλίσει στον ποδοσφαιριστή μια ακαδημαϊκή και / ή σχολική και / ή επαγγελματική εκπαίδευση και / ή επιμόρφωση επιπρόσθετα της ποδοσφαιρικής εκπαίδευσης και / ή επιμόρφωσης, που θα του επιτρέψει να ακολουθήσει μια σταδιοδρομία πέραν του ποδοσφαίρου όταν σταματήσει να παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο.
III) Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι ο ποδοσφαιριστής θα προσεχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο (βέλτιστες δυνατές συνθήκες διαβίωσης σε μια φιλοξενούσα οικογένεια ή σε εγκαταστάσεις διαμονής του σωματείου, διορισμός μέντορα στο σωματείο κτλ.).
IV) Σε περίπτωση τέτοιας μεταγραφής ποδοσφαιριστή, θα εφοδιάσει την οικεία ομοσπονδία με αποδείξεις ότι πληροί όλες τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις.
γ) Ο ποδοσφαιριστής να κατοικεί σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τα εθνικά σύνορα και η έδρα του σωματείου της άλλης χώρας στο οποίο επιθυμεί να μεταγραφεί να απέχει επίσης λιγότερο από 50 χλμ. από τα σύνορα αυτά. Τουτέστιν η μέγιστη απόσταση μεταξύ κατοικίας ποδοσφαιριστή και γραφείων σωματείου θα πρέπει να είναι 100 χλμ. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο ποδοσφαιριστής οφείλει να συνεχίσει να διαμένει στην κατοικία του και οι δύο ενδιαφερόμενες ομοσπονδίες θα πρέπει να δώσουν τη ρητή συγκατάθεση τους.* Οι προϋποθέσεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται επίσης για ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν έχει ποτέ εγγραφεί σε ένα σωματείο και δεν είναι υπήκοος της χώρας στην οποία επιθυμεί να εγγραφεί για πρώτη φορά.
* Κάθε διεθνής μεταγραφή, σύμφωνα με την παράγραφο 2, και κάθε πρώτη εγγραφή, σύμφωνα με την παράγραφο 3, υπόκεινται στην έγκριση της υποεπιτροπής που διορίζεται από την Επιτροπή Ιδιότητας Ποδοσφαιριστών για τον σκοπό αυτόν.
* Η αίτηση για έγκριση θα υποβάλλεται από την ομοσπονδία η οποία επιθυμεί να εγγράψει τον ποδοσφαιριστή. Θα δίδεται η ευκαιρία στην προηγούμενη ομοσπονδία να γνωστοποιήσει τη θέση της. Πριν από οποιοδήποτε αίτημα από μια ομοσπονδία για ένα Διεθνές Πιστοποιητικό Μεταγραφής και / ή πρώτης εγγραφής, θα λαμβάνεται έγκριση της υποεπιτροπής της FIFA.
* Οποιεσδήποτε παραβιάσεις της παρούσας διάταξης θα τιμωρούνται από την Πειθαρχική Επιτροπή, σύμφωνα με τον Πειθαρχικό Κώδικα της FIFA.
* Εκτός από την ομοσπονδία που δεν υπέβαλε αίτημα προς την υποεπιτροπή, κυρώσεις μπορεί να επιβληθούν επίσης και στην προηγούμενη ομοσπονδία για την έκδοση ενός Διεθνούς Πιστοποιητικού Μεταγραφής χωρίς την έγκριση της υποεπιτροπής, καθώς επίσης και σης ομάδες οι οποίες συνήψαν συμφωνία για τη μεταγραφή του ανηλίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !