Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Κάθε τούβλο έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό!

του Βασίλη Γαλούπη

0ι ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ κάνουν ενδιαφέροντα «παιχνίδια» κάποιες φορές... Την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή, είχαμε δύο σημαδιακές επετείους (και) για τον χώρο του αθλητισμού. Στις 9 Νοεμβρίου συμπληρώθηκε μια εικοσαετία από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επομένη, στις 10 του μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) έκλεισε δέκα χρόνια ζωής...
ΚΑΘΕ τούβλο από το γερμανικό Τείχος έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό. Μερικά απ' αυτά, τα επτασφράγιστα μέχρι την κατάρρευση της Αν. Γερμανίας, είχαν να κάνουν και με τα σπορ.
Όλος ο πλανήτης συγκλονίστηκε όταν άρχισε να μαθαίνει, από το 1990 κιόλας, τα εγκλήματα ντόπινγκ που έγιναν σε βάρος εκατοντάδων αθλητών της DDR.
Ήταν η «Αποκάλυψη τώρα» που έριξε γροθιά στο στομάχι όλου του συστήματος, το οποίο μέχρι τότε στρουθοκαμήλιζε, υποτιμώντας συστηματικά τις τοξικές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών.
ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ ολυμπιονίκες, μητέρες-πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες- που γέννησαν ανάπηρα παιδιά και τόσα άλλα φριχτά ήρθαν στο φως.
Και γι' αυτό η Αν. Γερμανία παραμένει ακόμα το μεγαλύτερο «ανοιχτό βιβλίο» για το ντόπινγκ. Διότι αποδείχθηκε ότι ήταν το πιο μαζικό και οργανωμένο πείραμα σε βάρος του αθλητισμού και της ανθρώπινης υγείας μαζί.
ΦΥΣΙΚΑ, η Αν. Γερμανία δεν ήταν η μοναδική που χρησιμοποίησε το κρατικό ντόπινγκ στον αθλητισμό ως μέσο προβολής στο εξωτερικό και επιβολής στο εσωτερικό. Υπήρξαν κι άλλες... Αν. Γερμανίες, που όμως δεν έριξαν κάποιο τείχος ντροπής για να δημοσιοποιηθούν μετά όλες οι λεπτομέρειες από τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών.
Η ΔΡΑΣΗ της WADA έχει περιοριστεί στην τυπολατρική εκδοχή του αντιντόπινγκ. Ασχολείται με whereabouts, non show, ντόπινγκ κοντρόλ, εφέσεις, επιδοτήσεις, εμπάθειες και δεν έχει αγγίξει την ουσία του προβλήματος. Και η ουσία είναι μία: οι παρενέργειες!
Το 'χουμε γράψει και θα το ξαναγράψουμε όσες φορές χρειαστεί. Δεν είναι τόσο ότι το «φαρμάκωμα» καταργεί το fair play στα σπορ, όσο οι ζημιές που σαρώνουν τα κορμιά των χρηστών, ενώ ταυτόχρονα «παγιδεύουν» και τις επόμενες γενιές...
Αν η WADA θέλει πραγματικά να γίνει πιο ουσιαστική στο έργο της, θα χρειαστεί να γκρεμίσει το δικό της τεράστιο τείχος. Να φύγει, επιτέλους, από το γραφειοκρατικό αντιντόπινγκ και να κάνει λάβαρο της τις βλάβες από το ντόπινγκ, δείχνοντας σε όλους τι προκαλεί στ' αλήθεια η χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !