Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Διασπασμένο σε χίλια κομμάτια το αντιντόπινγκ

του Βασίλη Γαλούπη

Η ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ του ντόπινγκ θα είχε αποφευχθεί, μέχρι ενός σημείου, αν υπήρχε μια κοινή παγκόσμια γραμμή καταπολέμησης του φαινομένου από φορείς και κράτη.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, μάλιστα, έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ πολλές κόντρες, με πρωταγωνιστές αυτούς που υποτίθεται θα συμμαχούσαν για να κτυπήσουν τη μάστιγα.
ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ επεισόδιο σ' αυτό το κακόγουστο σίριαλ;
Η σφαγή μεταξύ του γαλλικού φορέα αντιντόπινγκ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, με φόντο τον Γύρο Γαλλίας2009.0 ένας κατηγορεί εδώ και καιρό τον άλλον ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά του.
Με συνέπεια ο μέσος φίλαθλος να αισθάνεται ότι το αντιντόπινγκ κοντρόλ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης υπολειτουργούσε κι έτσι έδωσε τη δυνατότητα σε «λερωμένους» αθλητές να βγούνε «καθαροί».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ γεγονότα είχαμε και στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Η ανεξάρτητη επιτροπή αντιντόπινγκ, που διορίστηκε από τη WADA για να ελέγχει τις διαδικασίες στους αγώνες, κατηγορούσε το 2008 με έκθεση-κόλαφο τους διοργανωτές και τη ΔΟΕ ότι υπ' ευθύνη τους δεκάδες μπουκαλάκια με δείγματα εξαφανίστηκαν όλως περιέργως και πως αρκετές απαγορευμένες ουσίες δεν ανιχνεύονταν από το κινεζικό εργαστήριο.
ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, εξάλλου, έχουν περάσει οι... ομηρικές μάχες μεταξύ αντιντόπινγκ και FIFA. Η ΔΟΕ, μάλιστα, είχε απειλήσει κατά καιρούς την παγκόσμια ομοσπονδία ότι θα αποβάλει το ποδόσφαιρο από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάτι που ποτέ δεν τόλμησε, βέβαια. Οι υποχωρήσεις από την πλευρά της WADA έφεραν εν τέλει τις δυο πλευρές πιο κοντά, όμως με τους όρους της πανίσχυρης FIFA κι όχι με τους όρους του αντιντόπινγκ. Ανάλογα σκηνικά διχόνοιας ζήσαμε ακόμα και στη χώρα μας το 2008 με το μέγα σκάνδαλο μεθυλτριενολόνης, αλλά και φέτος με τα μαζικά κρούσματα γεραναμίνης.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η WADA έχει αποτύχει ολοκληρωτικά τόσο να συσπειρώσει όλους τους φορείς αντιντόπινγκ-εγχώριους ή διεθνείς- όσο και να συνεργαστεί αρμονικά με τις ομοσπονδίες, ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο παγκόσμιο μέτωπο κατά της γάγγραινας. Το μέτωπο αυτό είναι διασπασμένο σε χίλια κομμάτια και o καθένας κάνει του κεφαλιού του ή ό,τι τον συμφέρει. Έτσι, όμως το ντόπινγκ εξαπλώνεται, δεν περιορίζεται.
Ο αγνός φίλαθλος, πάντως, εξακολουθεί να απαιτεί (κι ας ελπίσουμε όχι μάταια...) έναν καθαρότερο αθλητισμό. Θα τον έχουμε ποτέ ή το παιχνίδι έχει χαθεί οριστικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !