Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Με... διαβατήριο το αντιντόπινγκ

του Βασίλη Γαλούπη

ΔΥΝΑΤΟ το νέο όπλο που έχουν πια στα χέρια τους οι αρχές αντιντόπινγκ. Και ποιο είναι αυτό το εργαλείο που αναμένεται να συμβάλλει για να συλλαμβάνονται περισσότεροι ντοπέ αθλητές; Πρόκειται για το «Βιολογικό Διαβατήριο», το οποίο εφαρμόστηκε αρχικά στην ποδηλασία και σταδιακά περνάει σε περισσότερα σπορ.
Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος, μέχρι τώρα, για να αποδειχθεί η παράβαση του αθλητή ήταν το θετικό δείγμα ούρων (ή ενίοτε κι αίματος) έπειτα από ανάλυση σε κάποιο από τα 34 διαπιστευμένα εργαστήρια της WADA. Κάτι που ισχύει από το 1968, όταν κι εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα τεστ αντιντόπινγκ από τη ΔΟΕ.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ δεκαετίες αργότερα η WADA εισάγει το «Βιολογικό Διαβατήριο». Εν συντομία, στο «Διαβατήριο» θα είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι δείκτες από τις εξατομικευμένες σχετικές μετρήσεις στο αίμα του αθλητή, ούτως ώστε από τη συχνή σύγκριση των αναλύσεων να διαπιστώνεται από ειδική ομάδα επιστημόνων αν το προφίλ είναι φυσιολογικό ή υπάρχουν «ύποπτες» αποκλίσεις.
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ περίπτωση της Κλαούντια Πέχσταϊν, κορυφαίας Γερμανίδας ολυμπιονίκη σε χειμερινά σπορ, έχει εξελιχθεί σε Νο 1 αντικείμενο συζήτησης στο διεθνές αντιντόπινγκ. Είναι η πρώτη φορά που αθλήτρια τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό από παγκόσμια ομοσπονδία (παγοδρομιών), όχι επειδή βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, όπως θα ανέμενε κανείς αλλά διότι έπειτα από διαφορετικές αιμοληψίες προέκυψαν μη φυσιολογικοί δείκτες στο βιολογικό της προφίλ.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ομοσπονδία παγοδρομιών στοιχειοθέτησε την κατηγορία περί φαρμακοδιέγερσης μετά το πόρισμα ιατρών ότι «μια τέτοια ανωμαλία στις μετρήσεις προκύπτει μόνο αν ένας αθλητής υποβάλλεται σε συστηματικό ντόπινγκ».
Η Πέχσταϊν διακηρύττει την αθωότητα της θεωρεί τη μέθοδο άκυρη κι έχει προσφύγει στη Λωζάνη, στο ανώτατο αθλητικό δικαστήριο, για να ρίξει την ποινή. Η ομοσπονδία, όμως θα έχει στο πλευρό της την WADA. Η μάχη, σε νομικό αλλά και ιατρικό επίπεδο, αναμένεται να είναι σφοδρή. Οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσει «δεδικασμένο» και για μελλοντικές περιπτώσεις.
ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ανοίγει ένας νέος δρόμος στο αντιντόπινγκ με το «Βιολογικό Διαβατήριο». Το μέτρο, άλλωστε, θεωρείται από τους ειδικούς ως αποτελεσματικότερο από τα «κλασικά» ντόπινγκ τεστ, στα οποία οι αθλητές φαίνεται να έχουν βρει εδώ και χρόνια το... αντίδοτο για να μη συλλαμβάνονται. Αυτονόητο είναι ότι η ετυμηγορία του CAS αναμένεται με αγωνία από WADA, ΔΟΕ και φορείς αντιντόπινγκ.

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !