Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Οι απαιτήσεις από το νέο ΕΣΚΑΝ.

του Βασίλη Γαλούπη

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ για το νέο συμβούλιο του ΕΣΚΑΝ, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Όλοι στη χώρα μας έχουν συνειδητοποιήσει πια το μείζον πρόβλημα του ντόπινγκ και ο θεσμικός ρόλος της εθνικής επιτροπής απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη δράση σε όλα τα επίπεδα.
Η ΤΡΙΕΤΗΣ θητεία του ΕΣΚΑΝ θα ολοκληρωθεί το 2012, παραμονές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Μέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά διότι, με την προϊστορία δυσάρεστων περιστατικών, είναι δεδομένο ότι ο ελληνικός αθλητισμός δεν έχει πλέον και την καλύτερη φήμη.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ για το ΕΣΚΑΝ είναι πλέον συγκεκριμένες και δεδομένες. Καταρχήν θα πρέπει να λειτουργήσει κάποτε ως... κανονικός οργανισμός αντιντόπινγκ. Με δικά του γραφεία, διοικητική αυτονομία και οικονομική ανεξαρτησία.
Στα έξι χρόνια λειτουργίας της επιτροπής έχουν γίνει σίγουρα σημαντικά βήματα, ενώ από το 2006 υπήρξε ρεκόρ κρουσμάτων, κάτι που είναι στα υπέρ του συμβουλίου αντιντόπινγκ.
Αν, όμως το ΕΣΚΑΝ έχει μια θετική παρουσία στον πόλεμο κατά του ντόπινγκ υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, τότε με πλήρη αυτονομία ως, π.χ., ανεξάρτητη αρχή, οι πιθανότητες θα είναι -θεωρητικά τουλάχιστον- πολλαπλάσιες για κάτι καλύτερο.
ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ αναφερθήκαμε σε οικονομική ανεξαρτησία, είναι ευκαιρία να αναφέρουμε κάτι που ίσως ελάχιστοι γνωρίζουν. Το ΕΣΚΑΝ δεν έχει μόνο έξοδα. Ξένοι φορείς και διεθνείς ομοσπονδίες ζητάνε από την ομάδα δειγματοληψίας της ελληνικής επιτροπής αντιντόπινγκ να κάνει ελέγχους σε αλλοδαπούς αθλητές που προετοιμάζονται στη χώρα μας ή στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Αυτό συνεπάγεται κι ένα σεβαστό ποσό που μπαίνει στα ταμεία του ΕΣΚΑΝ κάθε χρόνο. Συνεπώς, υπάρχει ένα ακόμα ατού, έστω κι αν η οικονομική στήριξη του κράτους θεωρείται απαραίτητη.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ, όμως, για το νεοσύστατο συμβούλιο του ΕΣΚΑΝ, υπό την προεδρία ξανά της κ. Χαράς Σπηλιοπούλου, θα είναι να συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα μέχρι το 2012, τουλάχιστον όσον αφορά τα αντιντόπινγκ κοντρόλ.
Το ΕΣΚΑΝ έχει καταφέρει να κρατήσει τη μυστικότητα στην κατάστρωση του πλάνου των αντιντόπινγκ ελέγχων, όπως και να αποφύγει την οποιαδήποτε τυχόν παρέμβαση τρίτου προσώπου. Είναι, δηλαδή, κι αυτός ένας λόγος για την υψηλή αποτελεσματικότητα και τα αλλεπάλληλα κρούσματα των τελευταίων ετών.
Η μυστικότητα, άλλωστε, είναι ένα «όπλο» που αποφέρει πολλές φορές το ξάφνιασμα όσων αθλητών σκοπεύουν να κινηθούν... υπογείως.

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !