Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Να παραδειγματιστεί η ΔΟΕ από τους Γάλλους...

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ αθλητικό γεγονός στην Ευρώπη κάθε Ιούλιο είναι ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας. Εκατομμύρια κόσμος τον παρακολουθεί τηλεοπτικά από πολλές χώρες, οι δρόμοι απ' όπου περνούν οι αθλητές είναι πλημμυρισμένοι με θεατές και στο εμπορικό σκέλος της διοργάνωσης τζιράρονται χορηγίες εκατομμυρίων ευρώ.
Υπάρχει, όμως, μια απειλητική μαύρη σκιά πάνω από τους γαλλικούς δρόμους, ένα σκοτεινό νέφος ικανό να πλήξει μια για πάντα το κύρος του φημισμένου και ιστορικού γύρου...
Τα τελευταία δέκα χρόνια το ντόπινγκ είναι το επίκεντρο της γαλλικής διοργάνωσης. Κρούσματα συνεχόμενα, σκάνδαλα, αποκαλύψεις, μια πραγματική λαίλαπα που είχε σαν συνέπεια την αποχώρηση ακόμα και παραδοσιακών χορηγών ή ξένων τηλεοπτικών καναλιών.
Ο φανατικοί φίλοι της ποδηλασίας αναρτούν, κατά τη διάρκεια των αγώνων, ακόμα και ειρωνικά πανό για κορυφαίους αθλητές με σκίτσα ή συνθήματα για χρήση απαγορευμένων ουσιών.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ προειδοποίησαν τους ποδηλάτες ότι στον φετινό γύρο θα υπάρχει για πρώτη φορά κι ένα νέο προηγμένο τεστ ανίχνευσης για συγκεκριμένη απαγορευμένη ουσία. Έτσι, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα επιτυχία για το γαλλικό αντιντόπινγκ. Όπως δηλαδή και πέρυσι με τα κρούσματα ερυθροποιητίνης τελευταίας γενιάς (CERA), έπειτα από επανέλεγχους.
Το λάβαρο κατά του ντόπινγκ το έχουν σηκώσει περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο οι Γάλλοι. Ενώ τόσες δεκαετίες έκλειναν κι αυτοί τα μάτια στα όργια αναβολικών, ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι η κορυφαία τους εθνική διοργάνωση κινδυνεύει να καταρρεύσει. Δεν υπήρχε, δηλαδή, άλλη διέξοδος από το να αρχίσει ένας πραγματικά σκληρός πόλεμος κατά του ντόπινγκ. Με όλα τα διαθέσιμα μέσα...
ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ υπερβολικό να αναφέρουμε ότι μέθοδοι και μέτρα κατά του ντόπινγκ, που εφαρμόζονται πια σε όλο τον αθλητισμό, είχαν σαν αφετηρία τους την ποδηλασία - και πιο συγκεκριμένα τον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας. Οι διοργανωτές, προβληματίστηκαν ακόμα και για τις δυσκολίες των ετάπ, που για να αντεπεξέλθει κάποιος αθλητής πρέπει να είναι «βιονικός», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η ΔΟΕ θα μπορούσε να διδαχθεί πολλά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες από την προσπάθεια των Γάλλων στην ποδηλασία. Μια προσπάθεια που, ακόμα κι αν δεν λύσει το πρόβλημα ολοκληρωτικά, σίγουρα κάποια στιγμή θα το περιορίσει, αν συνεχιστεί το ίδιο αποφασιστικά και μεθοδικά.

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !