Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Για να υπάρξει φως στο τούνελ...

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ τσουνάμι ντόπινγκ που πέρασε πάνω από τον ελληνικό αθλητισμό δεν θα είναι και το τελευταίο. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι το πρόβλημα είναι και πολύπλοκο και πολύπλευρο. Κατ' αρχήν, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που ανακάλυψε τα φάρμακα στα σπορ. Η χώρα μας μπήκε σ' αυτό το παιχνίδι αργά κι ακολουθώντας άλλες αθλητικές δυνάμεις.
ΕΠΙ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, όμως παρατηρούμε την ίδια αδικαιολόγητη σαστιμάρα, στρουθοκαμηλισμό και επίδειξη απειρίας όποτε η Ελλάδα καλείται να αναμετρηθεί με το ντόπινγκ. Κι ας ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε όλοι να ήταν προετοιμασμένοι εξ αρχής ότι το πρόβλημα θα χτύπαγε αναπόφευκτα την πόρτα και του ελληνικού αθλητισμού, αργά ή γρήγορα. Καμία, άλλωστε, χώρα στον πλανήτη δεν γλίτωσε από τέτοια σκάνδαλα όταν αποφάσισε να μπει στον χορό του υψηλού πρωταθλητισμού.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η έξαρση της φαρμακοδιέγερσης αγγίζει πια και τα ψηλά και τα χαμηλότερα ταβάνια του αθλητισμού μας. Δεν έχει να κάνει, δηλαδή, μόνο με τον πρωταθλητισμό. Ούτε, βέβαια, με ένα-δυο μέτρα και μια-δυο προτάσεις θα μπορούσε αυτομάτως να μειωθεί το φαινόμενο.
ΧΩΡΕΣ με πολύ σοβαρότερη υποδομή -αθλητική και κοινωνική- από την Ελλάδα, όπως οι
ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, χτυπάνε όσο μπορούν το ντόπινγκ, όμως κι εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική εξάλειψης του, παρά μόνο μια ελπίδα μελλοντικής μείωσης του.
ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού είναι τέτοιες που ουσιαστικά ενθαρρύνουν το ντοπάρισμα. Κι αυτό είναι το μεγάλο φαρμάκι. Έχει μπολιαστεί η νοοτροπία του χώρου με κάτι τόσο άρρωστο που πλέον δύσκολα ξεριζώνεται το κακό. Από μόνη της η κάθε χώρα «δηλώνει» στην πράξη αδυναμία να τα καταφέρει σ' αυτόν τον πόλεμο. Το ίδιο ανήμπορη δείχνει και η WADA.
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ; Επανασχεδιασμός σε διεθνές επίπεδο, παρουσία όλων των εμπλεκομένων (παραγόντων, φορέων, οργανισμών, παγκόσμιων ομοσπονδιών, αθλητών, προπονητών, χορηγών, επιστημόνων κ.λπ.) για να φτιαχτούν ξανά οι όροι του παιχνιδιού από την αρχή. Να χτιστεί, δηλαδή, ένας άλλος αθλητισμός απ' αυτόν που ξέρουμε, μήπως και φύγει κάποτε η γάγγραινα από το σώμα όλων των σπορ.
Διαφορετικά, με ημίμετρα ή άναρχες απόπειρες από κάθε χώρα χωριστά και με σποραδικές κινήσεις της WADA, δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !