Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ακατέργαστα ταλέντα...

του Ηλία Μπαζίνα

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ με«κλινικό» ενδιαφέρον τον αγώνα Ιταλία - ΗΠΑ 3-1, όχι τόσο για να δω Ιταλία (λίγο-πολύ η ίδια παραμένει, εδώ και καιρό), όσο για να δω πού το πάνε επιτέλους οι Αμερικάνοι στο ποδόσφαιρο!
Διότι οι σημερινές ΗΠΑ δεν είναι πλέον χθεσινή υπόθεση. Το ποδόσφαιρο το προωθούν στα σχολεία τους εδώ και χρόνια. Πάει ήδη μιάμιση δεκαετία από τότε που διοργάνωσαν το πρώτο τους Μουντιάλ, το 1994. ΕΠΡΕΠΕ να είχαν μάθει περισσότερη μπάλα από όση ξέρουν.
Τι τους εμποδίζει να κάνουν πιο γρήγορη πρόοδο;
ΕΝΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ παράγοντας αυτής της δυσανάπτυξης ΠΡΕΠΕΙ να είναι ότι το ποδόσφαιρο δεν προσφέρεται για κατασκευή ΗΡΩΩΝ. Ο αμερικάνικος ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ είναι ΗΡΩΟΚΕΝΡΙΚΟΣ. Αν δεν έχει ήρωες ένα άθλημα δεν είναι γνήσιο ανταγωνιστικό σπορ. Είναι «pastime», μια ευχάριστη ασχολία, ένα χόμπι.
Αν δεν υπάρχει «ήρωας», ακόμα και πλαστός, όπως στο κατς δεν υπάρχει άθλημα.
ΝΟΜΙΖΩ πως οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν λάθος! Η αποδοχή του «δικού μας» ποδοσφαίρου, του «soccer», στα σχολεία, του κόλλησε τη στάμπα του «παιδαγωγικού αθλήματος», ενώ παράλληλα το τοποθέτησε σε θέση φυσικής αντιπαράθεσης προς το δικό τους παραδοσιακό «football», το πιο βίαιο άθλημα του κόσμου, τουλάχιστον από την άποψη των θανατηφόρων ατυχημάτων.
Το football είναι για τους Hulk, το soccer για τις τιτίκες. Ακόμα και στην παλιά ΕΣΣΔ, ο έντονα παιδαγωγικός χαρακτήρας του ποδοσφαίρου είχε σαν συνέπεια τη δημιουργία ενός «ταμπού», που απαγόρευε τις «ζαβολιές». Μέχρι να μπουν οι Σοβιετικοί στο νόημα του «βρόμικου δυτικού ποδοσφαίρου» διαλύθηκε η ΕΣΣΔ...
Επίσης η ΣΧΟΛΗ που επηρέασε το νεοσύστατο αμερικάνικο ποδόσφαιρο ήταν αγγλογερμανική μάλλον παρά λατινική. ΛΑΘΟΣ! Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, όλο και περισσότερο θα είναι ισπανόφωνοι μετανάστες. Και από αυτούς θα βγουν και γνήσιοι ΜΠΑΛΑΔΟΡΟΙ. Και από αυτούς κάποιοι θα γίνουν ΗΡΩΕΣ!
ΔΙΟΤΙ οι «ήρωες» στο ποδόσφαιρο είναι πάνω από όλα οι μεγάλοι ΤΕΧΝΙΤΕΣ. Καλός είναι ο ταχύτατος Λάντον Ντόνοβαν, καλοί και οι ρωμαλέοι κεντρικοί αμυντικοί, ο σκληροτράχηλος Ντεμέριτ και ο ανίκητος στον αέρα Ονιέγου. Κάνουν όμως αυτοί για «ήρωες»; ΟΧΙ !
Τον Ντεμέριτ, ο «μακιαβελικός» Πίρλο τον έκανε ρόμπα, με μία ντρίμπλα που έχει θέση στις εγκυκλοπαίδειες του αθλήματος. ΤΕΤΟΙΟΥΣ παίκτες δεν έχουν οι ΗΠΑ! Και αν πρόκειται να φτιάξουν ΗΡΩΕΣ στο ποδόσφαιρο τους πρέπει να αποκτήσουν!
Ταλέντα στον τόπο τους υπάρχουν άφθονα! Και δεν κάνουν ΟΛΑ για μπάσκετ ή football!..

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !