Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Έχει και... πειρασμούς το εξαντλητικό καλεντάρι.

Του Βασίλη Γαλούπη

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ της ποδοσφαιρικής σεζόν γράφτη­κε στην Ευρώπη τούτες τις μέρες και, όπως κά­θε χρόνο τέτοια εποχή, άρχισε ξανά η κουβέ­ντα για το παραφορτωμένο από αγώνες καλε­ντάρι, που ναι μεν προσφέρει πολλά κέρδη α­πό τηλεοπτικά δικαιώματα, εισιτήρια, διαφη­μίσεις, συμβόλαια, αλλά ενέχει κινδύνους ή και πειρασμούς.
ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο-και ειδικά οι μυϊκοί- έχουν αυξηθεί δραματικά, παρά το γεγονός ότι τα επιτελεία των ο­μάδων είναι πιο κατηρτισμένα και πολυπληθή από παλαιότερα.
Οι αγωνιστικές «κοιλιές», α­κόμα και κορυφαίων συλλόγων, είναι συχνό­τατες.
Το ψυχολογικό πρεσάρισμα πνίγει τους πιο ευάλωτους ποδοσφαιριστές.
Και τα συνε­χόμενα ταξίδια έχουν κάνει τους παίκτες να βρίσκονται διαρκώς μεταξύ ξενοδοχείου - αε­ροπλάνου - γηπέδου.
ΜΕΣΑ σε ένα τέτοιο κλίμα πίεσης από παντού ούτε πολύς χρόνος για προπόνηση υπάρχει, ούτε για ξεκούραση. Όλοι, όμως απαιτούν οι μπαταρίες των καλοπληρωμένων παικτών να είναι πάντα γεμάτες για να προσφέρουν το θέ­αμα και τις νίκες που περιμένει ο κόσμος. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Ή μοιάζει αναμενόμενο έ­πειτα 60 και 70 αγώνες τη σεζόν να υπάρχουν τραυματισμοί και λίμιτ ντάουν στα αποθέμα­τα ενέργειας του οργανισμού;
Η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ έχουν καταρτίσει ένα καλεντάρι προ­σαρμοσμένο απόλυτα στις ανάγκες του κοινού και της τηλεόρασης με συνεχόμενους αγώνες.
Και μπορεί οι παίκτες να αμείβονται με καλύτε­ρα συμβόλαια, αλλά επί της ουσίας ξεζουμίζονται. Κι έτσι μειώνονται στην καριέρα τους τα έτη ακμής με την απόδοση στο μάξιμουμ.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ κι ενώ πράγματι έχουν βελτιω­θεί στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης οι μέθο­δοι προπόνησης κι αποθεραπείας γίνεται όλο και πιο έντονος ο επικίνδυνος πειρασμός ενός χαπιού ή μιας ένεσης που θα δώσει μεγαλύτε­ρα αποθέματα ενέργειας, συντομότερη απο­κατάσταση, αυξημένη αντοχή, δύναμη και τα­χύτητα. Όπως πρέπει πια να γίνονται όλα γρή­γορα στον αγωνιστικό χώρο, έτσι νιώθουν οι παίκτες ότι δεν υπάρχει περιθώριο χρονοτρι­βής κι εκτός αγώνα. Και είναι προφανές ότι οι πιο επιρρεπείς θα επιδιώξουν το εφήμερο α­ποτέλεσμα ακόμα και με μη θεμιτούς τρόπους.
ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, λοιπόν, θα πρέπει όχι μόνο να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τους αντι­ντόπινγκ φορείς, αφού πάντα υπάρχουν τρι­βές και καχυποψία μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και να φτιάξουν ένα πιο ανθρώπινο κα­λεντάρι, που να μην απαιτεί παίκτες βιονικούς όπως «προδίδει» ο σωματότυπος όλο και πε­ρισσότερων ποδοσφαιριστών...

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews", Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !