του Βασίλη Γαλούπη
ΤΟ ΕΠΙΦΟΒΟ διάστημα για να ντοπαριστεί ένας αθλητής είναι η προετοιμασία.
Η WADA, όμως για τους αιφνίδιους ελέγχους, που γίνονται κατά βάση σ' αυτή την περίοδο σκληρών προπονήσεων, υποχρεώνει τα εργαστήρια να μην αναζητούν όλες τις ουσίες αφού τα διεγερτικά εξαιρούνται από το πρωτόκολλο ανίχνευσης.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ακόμα, δηλαδή, κι αν ένα εργαστήριο διαπιστώσει έπειτα από αιφνίδιο τεστ ότι ο αθλητής έκανε χρήση π.χ. αμφεταμίνης αυτό το θετικό δείγμα θα μείνει στα ράφια.
ΔΕΝ ΘΑ ανακοινωθεί ποτέ, διότι η WADA θεωρεί ότι μόνον εντός αγώνων πρέπει να ανιχνεύονται τα διεγερτικά. Κι αυτό επειδή ισχυρίζεται ότι δεν ωφελούν στην προετοιμασία τέτοιες ουσίες, διότι έχουν «στιγμιαία» επίδραση στον οργανισμό, συνεπώς μόνο κατά τον αγώνα δίνουν πλεονέκτημα.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ αυτή, πέρα από σκανδαλώδης κι άστοχη, δείχνει κάτι ακόμα:
Ο προσανατολισμός δεν είναι η υγεία του αθλητή. Διότι αν ενδιέφερε η υγεία του αθλητή, τότε όλοι γνωρίζουν πως ακόμα κι ο φόβος ενός ελέγχου ντόπινγκ θα έκανε ενδεχομένως και ποιους υποψήφιους χρήστες να φοβηθούν και να μην καταναλώσουν την επικίνδυνη ουσία.
ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ αιτιολογία από την πλευρά του αντιντόπινγκ είναι το οικονομικό σκέλος. Αν περιοριστεί το εύρος των προς ανάλυση ουσιών, τότε μειώνεται το κόστος.
Αν, όμως, δούμε την έξαρση κρουσμάτων π.χ. κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια διεθνώς κατά τη διάρκεια των αγώνων, τότε δεν θα έπρεπε να προσεγγιστεί με άλλη λογική το όλο ζήτημα; Όταν, δηλαδή, οι χρήστες ξέρουν ότι σε μία διοργάνωση υπάρχει αντιντόπινγκ κοντρόλ και παρά ταύτα πιάνονται θετικοί, τότε τι μπορεί να γίνεται σε περιόδους προετοιμασίας που γνωρίζουν ότι η WADA δεν ψάχνει καν για διεγερτικά;
ΤΟ ΘΕΜΑ είναι σοβαρό. Κι όταν κάτι εμπίπτει στον ποινικό κώδικα, δεν μπορεί να αγνοείται από τους αθλητικούς κανόνες. Ή ας υπήρχε έστω λίγη ευαισθησία για όσους νέους έπεσαν σε λούκι εθισμού με ουσίες άκρως επικίνδυνες.
Για παράδειγμα, θα βελτιωνόταν η κατάσταση στην περίπτωση που, ακόμα κι αν δεν ανακοινωνόταν ένα κρούσμα εκτός αγώνων (π.χ. στην κοκαΐνη), τουλάχιστον έσπευδε το αθλητικό σύστημα με εξειδικευμένους επιστήμονες να βοηθήσει τον χρήστη να ξεκόψει από την κακή συνήθεια.
ΓΙΑ ΠΟΙΑ πρόληψη κι ευαισθησία, λοιπόν, θα μπορέσει να μιλήσει το αντιντόπινγκ όταν δεν κάνει τα αυτονόητα;
Πηγή: Εφημερίδα "RealNews", Κυριακή 31 Μαΐου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου