Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Μία απλή ερώτηση διώχνει τους μπελάδες...

του Βασίλη Γαλούπη

ΤΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ κρούσματα του τελευταί­ου τριμήνου με την ίδια διεγερτική ουσία (γεραναμίνη) σε τόσα σπορ του ελληνικού αθλη­τισμού -άρση βαρών, ποδόσφαιρο, ποδηλα­σία, στίβος-αποδεικνύουν ότι πολλά πράγμα­τα δεν πάνε καλά στη χώρα που γέννησε το
ο­λυμπιακό ιδεώδες. Και το βασικότερο όλων εί­ναι ότι ακόμα και επαγγελματίες αθλητές κα­ταναλώνουν πολλές φορές σκευάσματα δίχως να ξέρουν τι ακριβώς περιέχουν.
Η ΓΕΡΑΝΑΜΙΝΗ, για την οποία έχουμε ανα­φερθεί ξανά, ήταν ξεχασμένη από τη δεκαε­τία του '40 στα εργαστήρια κι επανακυκλοφό­ρησε στα «μουλωχτά» πριν από μόλις μερι­κά χρόνια. Στη λίστα της WADA δεν είναι -και κακώς...- αμέσως ευδιάκριτο για ένα άπειρο μάτι το γεγονός ότι ανήκει πια στις απαγορευ­μένες ουσίες. Εν τούτοις ανήκει! Εξάλλου, α­πό την επιστημονική κοινότητα έχουν ακου­στεί ενστάσεις για την καταλληλότητα αυτής της ουσίας και για το κατά πόσο πρέπει να επιτρέπεται η κυκλοφορία της σε συμπληρώματα διατροφής.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ απ' αυτούς που χρησιμο­ποίησαν το διεγερτικό ήταν πεπεισμένοι ότι δεν θα συλληφθούν ποτέ σε έλεγχο ντόπινγκ. Είχαν την αίσθηση, όπως κατέθεσαν στις αρμόδιες αρχές ότι η ουσία δεν ήταν απαγορευ­μένη. Δεν το είχαν ψάξει σωστά; Παραπλανή­θηκαν από τους προμηθευτές; Υποτίμησαν το αντιντόπινγκ; Οπως και να έχει, όλοι όσοι συ­νελήφθησαν ένιωσαν να χάνεται η γη κάτω α­πό τα πόδια τους. Γιατί; Επειδή δεν γνώριζαν τι ήταν αυτό που κατανάλωναν.
Ο ΑΘΛΗΤΗΣ
μόνο έναν τρόπο έχει για να προστατεύεται απέναντι σε απαγορευμένες αλλά κι ενδεχομένως επικίνδυνες για την υγεία του, ουσίες. Να ρωτάει! Δεν μπορεί να είναι έρμαιο «φίλων», «εμπόρων σκευασμάτων», «γνω­στών», «συναθλητών» κ.λπ. Αν ο αθλητής σέ­βεται τον εαυτό του και την καριέρα του, τότε επιβάλλεται πριν χρησιμοποιήσει το οτιδήπο­τε να συμβουλεύεται αμέσως τα επιστημονικά στελέχη της ομοσπονδίας του και του ΕΣΚΑΝ. Άλλος πιο σίγουρος δρόμος δεν υπάρχει για να μάθει πόσο ακίνδυνο ή επικίνδυνο είναι αυτό που σκοπεύει να βάλει στο κορμί του.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ η Ελλάδα να μη γινόταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως με κρούσματα γεραναμίνης. Πώς; Αν οι επαγγελματίες αθλητές έκαναν ένα απλό τηλεφώνημα στην Επιτροπή Αντιντόπινγκ.
Το ΕΣΚΑΝ θα άναβε αμέσως το κόκκινο λαμπάκι κι έτσι δεν θα έμπαιναν σε τέ­τοιους μπελάδες οι υποψήφιοι χρήστες.
Ακό­μα όμως και το γεγονός ότι δεν ρώτησαν εκεί που έπρεπε δείχνει πολλά...

Πηγή: Εφημερίδα "RealNews", Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !