του Βασίλη Γαλούπη
ΤΑ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΑ κρούσματα του τελευταίου τριμήνου με την ίδια διεγερτική ουσία (γεραναμίνη) σε τόσα σπορ του ελληνικού αθλητισμού -άρση βαρών, ποδόσφαιρο, ποδηλασία, στίβος-αποδεικνύουν ότι πολλά πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα που γέννησε το
ολυμπιακό ιδεώδες. Και το βασικότερο όλων είναι ότι ακόμα και επαγγελματίες αθλητές καταναλώνουν πολλές φορές σκευάσματα δίχως να ξέρουν τι ακριβώς περιέχουν.
Η ΓΕΡΑΝΑΜΙΝΗ, για την οποία έχουμε αναφερθεί ξανά, ήταν ξεχασμένη από τη δεκαετία του '40 στα εργαστήρια κι επανακυκλοφόρησε στα «μουλωχτά» πριν από μόλις μερικά χρόνια. Στη λίστα της WADA δεν είναι -και κακώς...- αμέσως ευδιάκριτο για ένα άπειρο μάτι το γεγονός ότι ανήκει πια στις απαγορευμένες ουσίες. Εν τούτοις ανήκει! Εξάλλου, από την επιστημονική κοινότητα έχουν ακουστεί ενστάσεις για την καταλληλότητα αυτής της ουσίας και για το κατά πόσο πρέπει να επιτρέπεται η κυκλοφορία της σε συμπληρώματα διατροφής.
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ απ' αυτούς που χρησιμοποίησαν το διεγερτικό ήταν πεπεισμένοι ότι δεν θα συλληφθούν ποτέ σε έλεγχο ντόπινγκ. Είχαν την αίσθηση, όπως κατέθεσαν στις αρμόδιες αρχές ότι η ουσία δεν ήταν απαγορευμένη. Δεν το είχαν ψάξει σωστά; Παραπλανήθηκαν από τους προμηθευτές; Υποτίμησαν το αντιντόπινγκ; Οπως και να έχει, όλοι όσοι συνελήφθησαν ένιωσαν να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους. Γιατί; Επειδή δεν γνώριζαν τι ήταν αυτό που κατανάλωναν.
Ο ΑΘΛΗΤΗΣ μόνο έναν τρόπο έχει για να προστατεύεται απέναντι σε απαγορευμένες αλλά κι ενδεχομένως επικίνδυνες για την υγεία του, ουσίες. Να ρωτάει! Δεν μπορεί να είναι έρμαιο «φίλων», «εμπόρων σκευασμάτων», «γνωστών», «συναθλητών» κ.λπ. Αν ο αθλητής σέβεται τον εαυτό του και την καριέρα του, τότε επιβάλλεται πριν χρησιμοποιήσει το οτιδήποτε να συμβουλεύεται αμέσως τα επιστημονικά στελέχη της ομοσπονδίας του και του ΕΣΚΑΝ. Άλλος πιο σίγουρος δρόμος δεν υπάρχει για να μάθει πόσο ακίνδυνο ή επικίνδυνο είναι αυτό που σκοπεύει να βάλει στο κορμί του.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ η Ελλάδα να μη γινόταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως με κρούσματα γεραναμίνης. Πώς; Αν οι επαγγελματίες αθλητές έκαναν ένα απλό τηλεφώνημα στην Επιτροπή Αντιντόπινγκ.
Το ΕΣΚΑΝ θα άναβε αμέσως το κόκκινο λαμπάκι κι έτσι δεν θα έμπαιναν σε τέτοιους μπελάδες οι υποψήφιοι χρήστες.
Ακόμα όμως και το γεγονός ότι δεν ρώτησαν εκεί που έπρεπε δείχνει πολλά...
Πηγή: Εφημερίδα "RealNews", Κυριακή 14 Ιουνίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου