Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Αν σας πει: "ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΣΧΟΛΕΙΟ"!

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι;
• Να θέλουν να μείνουν σπίτι με τη μαμά.
• Να ανησυχούν για κάτι.
Να μην έχουν φίλους.• Να μην τους αρέσει η δασκάλα.
• Να τους φαίνονται τα μαθήματα πολύ δύσκολα (ή πολύ εύκολα).
Να τα προπηλακίζουν ή να τα κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά.• Να έχουν κάποιο πρόβλημα με τους φίλους τους.
• Να μη συμμετέχουν στα παιχνίδια.
Να μην έχουν παρέες.• Να μην έχουν προετοιμαστεί επαρκώς.
Καθεμία από αυτές τις αίτιες είναι σοβαρή και σαν τέτοια πρέπει να συζητιέται.
Πολλές φορές το παιδί διστάζει να την αποκαλύψει.
Τι μπορεί να γίνει για να αποφεύγονται τέτοιες αρνήσεις;Κατ' αρχάς να συζητήσουμε με υπομονή το πρόβλημα. Να ζητήσουμε από το παιδί να θυμηθεί όσα καλά του συμβαίνουν καθημερινά αλλά και τα τυχόν αρνητικά και να μιλήσουμε για αυτά.
Αν τα μαθήματα το δυσκολεύουν, μια συζήτηση με τη δασκάλα είναι απαραίτητη, ενώ απαραίτητος είναι και ο προγραμματισμός στο διάβασμα.
Αν λόγω κακής επίδοσης στα μαθήματα αρχίσει να κατηγορεί τον εαυτό του πως «δεν αξίζει τίποτα», ας του αναφέρουμε όλα εκείνα στα οποία είναι ικανό και ας του δώσουμε να καταλάβει πως θα έρθει η στιγμή που θα τα καταφέρει εξίσου καλά.
Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι συγκρίσεις με τα αδέλφια του, ειδικά όταν έχουν καλύτερες επιδόσεις.
Μικρότερα παιδιά μπορεί να φοβούνται πως δεν θα μας βρουν στο σπίτι όταν γυρίσουν ή να ανησυχούν μη συμβεί κάτι κακό όσο αυτά είναι στο σχολείο.
Μια συζήτηση θα τα καθησυχάσει και θα τους δώσει την ασφάλεια ότι γνωρίζουμε τις σκέψεις τους.Η βία συνήθως εκ μέρους μεγαλύτερων μαθητών είναι μία άλλη αιτία άρνησης. Εάν αντιληφθούμε κάτι τέτοιο, πρέπει άμεσα να συζητήσουμε με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού και να το καθησυχάσουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί.
Αν κάνει δύσκολα φίλους και νιώθει απομονωμένο, οφείλουμε να το ενθαρρύνουμε να κάνει παρέα και με άτομα από άλλες τάξεις.
Ακόμα μία λύση είναι να αναπτύξει φιλία με ένα παιδάκι μικρότερης τάξης, το οποίο θα μπορούσε να βοηθά στα μαθήματα ή στα παιχνίδια του σχολείου.
Εάν η άρνηση του παιδιού εντείνεται και είναι διαρκής, τότε πρέπει να αναζητήσουμε τη γνώμη των ειδικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !