Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Η απόφαση Μποσμάν, οι θέσεις της UEFA και οι απαιτήσεις των «δυνατών».


Μπλόκο στη μετακίνηση των... πιτσιρικάδων
 του Κώστα Κουκουλά

Το μέλλον και οι εργασιακές συνθήκες των νεαρών (κάτω των 18 ετών) παικτών θα κρι­θούν όπως όλα δείχνουν τις επόμενες εβδο­μάδες με κρισιμότερη ημερομηνία την 27η του μή­να όταν και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της European Club Association, [Ευρωπαϊκή Ομοσπον­δία Συλλόγων], πρόεδρος της οποίας είναι ο Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε.
Οι σύλλογοι, έχοντας και (άτυπα) τη στήριξη της UEFA, θέλουν να μπλοκάρουν την ελεύθερη μετα­κίνηση παικτών κάτω των 18 ετών από ομάδα σε ομάδα και κυρίως από χώρα σε χώρα. Για να γίνει κατανοητό, επιθυμούν να μπλοκάρουν την τακτική -για παράδειγμα του Βενγκέρ- που μπορεί να πάει στις ακαδημίες οποιασδήποτε ευρωπαϊκής ομάδας (βλέπε Μπαρτσελόνα και Φάμπρεγας) και να πάρει τον παίκτη δίνοντας μόνο τα τροφεία.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην ΕΡΑ Σπορ η κ. Μαρία Τσιγώνη που είναι εκπρόσωπος των Ελ­λήνων παικτών στο Παγκόσμιο Συνδικάτο Ποδο­σφαιριστών «…στόχος των συλλόγων είναι να πε­ράσει διάταξη που να δεσμεύει έναν ποδοσφαιρι­στή να υπογράφει μέχρι τα 18 του χρόνια τριετές κλειστό συμβόλαιο με την τελευταία ομάδα στην οποία ανήκει. Αυτό σημαίνει ότι από την ημέρα που θα μπουν οι υπογραφές θα ανήκει αποκλειστικά σε αυτήν και θα φύγει μόνο αν πάρει μεταγραφή, κάτι που βέβαια αντιτίθεται στην απόφαση του ευρω­παϊκού δικαστηρίου που δεν θέτει κανέναν περιο­ρισμό στο πού και πώς θέλει να εργαστεί κάποιος και σε οποιασδήποτε ηλικία…».
Η UEFA και οι σύλλογοι επιμένουν να μην ισχύει η «απόφαση Μποσμάν» σε ηλικίες κάτω των 18 προ­κειμένου -σύμφωνα με τη δική του θέση- να έχουν οφέλη οι σύλλογοι. Για παράδειγμα ένας παίκτης που παίζει στις ακαδημίες μιας ελληνικής ομάδας φεύγει στα 17 του και πηγαίνει στη Γιουβέντους, δοκιμάζεται και αν ικανοποιήσει υπογράφει στους Ιταλούς οι οποίοι μπορούν να τον αποκτήσουν καταβάλλοντας ένα μικτό ποσό (τροφεία). Αντίθετα με τη διάταξη που θέλουν να περάσουν, ο παίκτης μένει (υποχρεωτικά) στον σύλλογο του, ο οποίος αν τον πουλήσει στα 20 ή 21 του χρόνια θα εισπράξει χρήματα ανάλογα με την αξία του, πολλά βέβαια περισσότερα απ' ότι θα έπαιρνε στα 16 ή 17 του.

«Είμαι ανήσυχος για την εκπαίδευση ποδοσφαι­ριστών, γιατί δεν θα έπρεπε να παίρνουν μεταγρα­φή παίκτες κάτω των 18 ετών. Ωστόσο αυτή η διά­θεση που έχει η UEFA είναι αντίθετη στον ευρω­παϊκό νόμο για τη μετακίνηση των εργατών στην Ενωση. Αυτό που θέλουμε να δει η ΕΕ είναι ότι είσαι εργαζόμενος από τα 18 και μετά. Θα μας άρεσε οι παίκτες να μπορούν να υπογράψουν το πρώτο τους συμβόλαιο στην ομάδα που εκπαιδεύτηκαν» είχε δηλώσει μάλιστα ο Μισέλ Πλατινί το 2009. Αυτή είναι η μια όψη. Από την άλλη οι ποδοσφαι­ριστές επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι τιμές -σε μια περίοδο μάλιστα γενικότερης οικονομικής κρίσης- θα ανέβουν με αποτέλεσμα οι μοναδικές ομάδες που θα μπορούν να αγοράζουν τα ταλέντα αυτά θα είναι μόνο οι ισχυρές, βγάζοντας έτσι τε­λείως από το «παιχνίδι» της αγοράς συλλόγους από μικρά πρωταθλήματα.
Πάντως είναι δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές μέσω της FIF PRO (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδο­σφαιριστών) είναι αποφασισμένοι να προβούν σε έντονες διαμαρτυρίες προκειμένου να διασφαλί­σουν τα κεκτημένα τους...

Πηγή: Εφημερίδα «GoalNews», 17 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !