Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Θλάσεις

Συχνές και επώδυνες

Οι μονότονα απαναλαμβανόμενες και βίαιες κινήσεις, οι επίπονες κοπιώδεις στάσεις του σώματος λόγω ακατάλληλου εξοπλισμού και χώρου εργασίας, η χειρωνακτική διακίνηση βαρέων φορτίων, οι χειρωνακτικές ερ­γασίες που απαιτούν δύναμη, οι δονήσεις είναι μερικοί από τους αιτιολογικούς παράγοντες των μυοσκελετικών παθήσεων. Μία πολύ συχνή κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν εργαζόμενοι και ασκούμενοι είναι οι θλάσεις. Η θλάση είναι ένας επώδυνος τραυματισμός, που μπορεί να προκληθεί από ατύχη­μα, ακατάλληλη χρήση του μυός ή υπερχρήση ενός μυ. Ως αποτέ­λεσμα, ο μυς μπορεί να πρηστεί, να μελανιάσει να πονάει και να υπάρχει δυσκολία κίνησης του.

Επιβαρυντικοί παράγοντες
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες επιβαρυντικοί για την εμφάνιση μιας μυϊκής θλάσης.
Ο μυς μπορεί να
* είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένος, λόγω κακής εκγύμνασης ή πλημμελούς προ­θέρμανσης.
* είναι αδύναμος, λόγω προηγουμένου τραυματι­σμού και πλημμελούς αποκατάστα­σης του.
* έχει υπερ­φορτωθεί και να έχει φθάσει σε μεγάλο σημείο κόπωσης.
* Σφικτοί μύες ή μύες εκτεθειμένοι σε ψύχος τραυματίζονται ευκολότερα.

Διαβάθμιση τον θλάσεων
Αναλόγως με τον αριθμό των τραυματισμένων μυϊκών ινών, οι θλάσεις διακρίνονται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού.
*1ου βαθμού: Παρατηρείται απλή διάταση των μυϊκών ινών (το λεγόμενο «τράβηγμα»), που συνοδεύ­εται από πόνο κατά την εκτέλεση της άσκησης. Επίσης περιορίζεται η λειτουργικότητα του πάσχοντος μέλους.
2ου βαθμού: Παρατηρείται μερική ρήξη των μυϊκών ινών με έντονο μυϊκό σπασμό, αιμάτωμα και οίδημα.
3ου βαθμού: Παρατηρείται πλήρης ρήξη του μυός, με εκτεταμένο αιμάτωμα, καθώς και κατάργηση της κινητικότητας του μυ.

Θεραπεία
Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπι­ση των μυϊκών θλάσεων είναι:
* Διακοπή της άθλησης/δραστηρι­ότητας
* Ανάπαυση
* Περίδεση και τοποθέτηση πάγου στο σημείο του τραυματισμού
* Φαρμακευτική αγωγή. Η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων και μειώνει τον χρόνο αποθεραπείας. Τα ΜΣΑΦ τοπικής εφαρμογής προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Σκευάσματα, που διατίθενται σε μορφή gel ή γαλακτώματος, είναι ιδιαίτερα φιλικά προς τον χρήστη, ενώ χάρη στη μορφή τους, αλλά και στο μασάζ που προϋποθέτει η εφαρμογή τους, απαλύνουν τον πόνο στο ση­μείο του τραυματισμού. Αυτό που δεν θα πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε, είναι ότι η χρήση τους δεν πρέπει να είναι «πυροσβεστική», δηλαδή για μία μόνο φορά, αλλά να συνε­χίζεται για περίπου μία εβδομάδα, για καλύτερα αποτελέσματα.
* Φυσικοθεραπεία
* Η χρήση θερμαντικών αλοιφών στις θλάσεις (και στις φλεγμονές) αντενδείκνυται πλήρως. Όχι μόνο δεν ανακουφίζουν από τον πόνο, αλλά επιδεινώνουν το αιμάτωμα/ φλεγμονή.

Πηγή: Life >Positive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !