Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τα πλοκάμια πάνω από την Ευρώπη...

του Βασίλη Γαλούπη

ΠΑΤΑΓΟ είχε κάνει στον χώρο του αθλητισμού η έκθεση-σοκ με θέμα το παγκόσμιο λαθρεμπόριο αναβολικών, την οποία παρουσίασε σε διεθνές συνέδριο αντιντόπινγκ ο έμπειρος επιθεωρητής της σουηδικής αστυνομίας, Γκούναρ Χερμανσον.
Μπορεί να έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τότε, όμως δεν μπορούμε να μην ανατρέξουμε σ' αυτή την εξαιρετικά «αποκαλυπτική» μελέτη, όταν μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε επίσημη ανακοίνωση από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) για την επιτυχή εξάρθρωση μεγάλου πολυεθνικού κυκλώματος διακίνησης ουσιών ντόπινγκ από την Ισπανία, με σημαντικά παρακλάδια και στην Ελλάδα. Και δεν είναι, δυστυχώς, η πρώτη φορά που η πατρίδα μας γίνεται σταυροδρόμι για «μαύρο» εμπόριο τέτοιου είδους σκευασμάτων...
«ΤΟ ΛΑΘΡΑΙΟ εμπόριο αναβολικών είναι μια τεράστια επιχείρηση, όμως στις περισσότερες χώρες του κόσμου δεν θεωρείται έγκλημα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει επειγόντως...», είχε τονίσει ο Χερμανσον, ο οποίος έχει εκπαίδευση και δράση από το 1994 στο κυνήγι της παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν χώρες με χαμηλά αντανακλαστικά και θα πρέπει να μιμηθούν τα σκανδιναβικά κράτη που έχουν κάνει μεγάλα βήματα προόδου σ' αυτόν τον τομέα».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη έκθεση ήταν τέτοια που δημιούργησαν αμέσως στα υψηλά κλιμάκια της WADA ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό για τη μάστιγα του ντόπινγκ.
Και δεν χωρά πια αμφισβήτηση ότι το λαθρεμπόριο αναβολικών «οργώνει» όλη την Ευρώπη και την Αμερική... Τόνοι από χάπια κατάσχονται κάθε χρόνο, τα πλοκάμια έχουν απλωθεί παντού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία ξαφνική συνεργασία της WADA με τη Europol.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ είναι ένα και το έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές απ' αυτή τη στήλη της Real Sports. Το πρώτο μεγάλο βήμα για την καταπολέμηση του ντόπινγκ θα γίνει με βαρύ κτύπημα στη διακίνηση των αναβολικών. Και για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί συντονισμένη προσπάθεια όλων των κρατών, όπως και όλων των αρμόδιων αρχών.
Είναι πιθανό, μάλιστα, όπως φημολογείται εδώ και καιρό, να αναλάβει οργανωμένη δράση προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το «παραδοσιακό» αντιντόπινγκ κοντρόλ, άλλωστε, μοιάζει αδύναμο κι αναποτελεσματικό μπροστά σε μια τέτοια εξάπλωση του λαθρεμπορίου, με τους νεαρούς αθλητές ή αθλούμενους να προσεγγίζονται τόσο εύκολα σε γυμναστήρια ή αθλητικούς χώρους από τους επιτήδειους.

Πηγή:Εφημερίδα "Real News"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !