Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Με πονηρές σκέψεις στο μυαλό τους...

του Βασαίλη Γαλούπη

«ΑΛΗΘΙΝΟΣ πρωταθλητής ή κλέφτης». Έτσι τιτλοφορεί το νέο της εκπαιδευτικό πρότζεκτ για το αντιντόπινγκ η παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας. Το πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο, είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000 επαγγελματίες ποδηλάτες, συμπεριλαμβανομένων κι όλων των μεγάλων ονομάτων, με στόχο να μειωθεί το φαινόμενο του ντόπινγκ.
ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ είναι ότι η παγκόσμια ομοσπονδία ναι μεν φροντίζει -κι αυτό ασφαλώς είναι θετικό-να εκπαιδεύσει τους αθλητές της, όμως, από την άλλη πλευρά, αυτή η ενημέρωση περιορίζεται, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα. Αποφεύγει, δηλαδή, να μπει στην καρδιά του προβλήματος.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, λοιπόν, περιλαμβάνει ενημέρωση για τη διαδικασία ελέγχου αντιντόπινγκ, για τις ουσίες που περιλαμβάνονται στην απαγορευμένη λίστα, για το πώς πρέπει να συμπληρώνονται τα διάφορα έντυπα, αλλά και για τους κινδύνους από τα «περιβόητα» συμπληρώματα διατροφής.
ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κάποιος ότι ένα σπορ καταταλαιπωρημένο από το ντόπινγκ, όπως είναι και η ποδηλασία, θα φρόντιζε να ενημερώσει τους αθλητές και για τις παρενέργειες. Κι εκεί να σταθεί περισσότερο. Δεν είναι μόνο το ηθικό κομμάτι για αληθινούς πρωταθλητές ή κλέφτες, ούτε το διαδικαστικό ώστε να μη ρισκάρονται από μια λάθος υπογραφή σε ένα έντυπο κάποιες καριέρες εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει και το ουσιαστικότερο σκέλος, που έχει να κάνει με την υγεία.
ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ αδικοχαμένοι ποδηλάτες σε Βέλγιο και Ολλανδία από χρήση ερυθροποιητίνης όταν η ουσία για τη βελτίωση της αντοχής είχε πρωτο-κυκλοφορήσει πριν από περίπου δυο δεκαετίες οι απόπειρες για να βάλουν τέρμα στη ζωή τους εθισμένοι σε απαγορευμένες ουσίες αθλητές οι αιφνίδιοι θάνατοι που έχουν συγκλονίσει τόσες φορές τον κόσμο των πεντάλ κ.ά., θα έπρεπε να βρίσκονται στο α' επίπεδο μιας καμπάνιας αντιντόπινγκ. Κι όχι να παρατηρείται συστηματική υποτίμηση των παρενεργειών... Κάτι που διαπιστώνεται γενικά στον χώρο.
ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ που γίνονται κατά καιρούς από καταξιωμένα πανεπιστήμια στο εξωτερικό αποδεικνύουν ότι οι τυφλωμένοι για μια μεγάλη επίδοση κι ένα γερό συμβόλαιο χρήστες σπάνια γίνονται γνώστες όλων των σοβαρών παρενεργειών. Κι έτσι δεν ξέρουν σε τι άμεσο ή μακροπρόθεσμο κίνδυνο βάζουν την υγεία τους.
Μια τέτοια είδους πληροφόρηση, λοιπόν, προς όσους αθλητές έχουν πονηρές σκέψεις στο μυαλό τους, θα ήταν σίγουρα η χρησιμότερη απ' όλες τις άλλες.

Πηγή:Εφημερίδα "Real News"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !