Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Ποδοσφαιριστές που κατέρρευσαν στο γήπεδο...

του Χάρη Ζευγαδέλλη

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ υγείας που παρου­σίασε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς συγκλό­νισε όχι μόνο τους οπαδούς του Ολυ­μπιακού, αλλά όλο το φίλαθλο κοινό.
Ευτυχώς για τον Σέρβο επιθετικό όλα πήγαν καλά στην επέμβαση που υ­ποβλήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν την Τρίτη, όμως αν ανατρέξουμε στο πα­ρελθόν θα βρούμε πολλές περιπτώ­σεις ποδοσφαιριστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή στους αγωνιστικούς χώρους, «λαβωμένοι» από ασθένειες της καρδιάς.
Κανείς μας δεν έχει ξεχάσει τον Ζαϊρινό Μουγκαντί Τσιμάνγκα του Α­τρόμητου. Τον Απρίλιο του 1995, σ' έναν αγώνα με αντίπαλο την Ελευ­σίνα, ο 28χρονος άσος κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο «νικημένος» από την καρδιά του.
Το 2003 θρηνή­σαμε τον χαμό του Δημήτρη Μαυρομμάτη, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών «έφυγε» στον αγώνα του ΑΟ Πλατα­νιάς με τον ΑΟ Κουτσούρας. Ο άτυχος νεαρός έπασχε από άσθμα. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1993 «έσβησε» ο Κώστας Χανταμπάκης από οξύ έμ­φραγμα του μυοκαρδίου, κατά τη δι­άρκεια του φιλικού αγώνα ανάμεσα στον Ηφαιστο και την Αναγέννηση, ενώ για τον ίδιο λόγο άφησε την τε­λευταία του πνοή και ο Κώστας Πέιος έναν χρόνο αργότερα, κατά τη δι­άρκεια του ματς της Αγίας Μαρίας με τον Στενόμαχο.
Το 1994 δύο ακόμα ποδοσφαιριστές«έφυγαν» από κοντά μας ο Χρή­στος Τσιμτσιρής ο οποίος υπέστη ο­ξύ έμφραγμα στον αγώνα της Ελπίδας Βέροιας με την Αγία Τριάδα και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα, κα­θώς και ο Νίκος Ευσταθιάδης, που υπέστη έμφραγμα στο ματς του ΑΟ Καραβά με τη Νέα Πέραμο.
Στην Ευρώπη, ο κατάλογος των ποδοσφαι­ριστών που έχασαν τη ζωή τους λόγω προβλημάτων στην καρδιά είναι μα­κροσκελής.
Πιο πρόσφατη απώλεια είναι αυτή του αμυντικού της Σεβίλλης Αντόνιο Πουέρτα, ο οποίος υπέ­στη δύο καρδιακά επεισόδια στο πλαίσιο του αγώνα των Ανδαλουσιάνων με τη Χετάφε. Ο Ισπανός αμυντικός αντιμετώπιζε μία μορφή δυσπλασί­ας και έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 28 Αυγούστου του 2007.
Μίκλος Φέχερ (Μπενφίκα): Τον Ια­νουάριο του 2004 άφησε την τελευ­ταία του πνοή ο διεθνής Ούγγρος Μίκλος Φέχερ, ο οποίος σε ηλικία 24 ε­τών υπέστη καρδιακή προσβολή σ' έναν αγώνα της Μπενφίκα με τη Βι­τόρια Γκιμαράες.
Μαρκ Βιβιάν Φοέ (Νιγηρία): Σε ό­λους έχει μείνει χαραγμένη στο μυα­λό και η εικόνα του Μαρκ Βιβιάν Φοέ, που κατέρρευσε κατά τη διάρ­κεια της αναμέτρησης του Καμερούν με την Κολομβία στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2003. Ο Αφρικανός μέσος στο 72'της αναμέτρησης σω­ριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο ... Ο θάνατός του προκλήθηκε από κάποια δυσλειτουργία της καρδιάς.
Ντέιβ Λόνγκχαρστ (Γιορκ): Ενα ακό­μα περιστατικό είναι αυτό του Ντέιβ Λόνγκχαρστ, του 20χρονου επιθετι­κού της Γιορκ, που «έφυγε» το 1990 στον αγώνα με τη Λίνκολν. Η ιατρική γνωμάτευση έδειξε μία σπάνια ασθέ­νεια στην ήδη ταλαιπωρημένη από δι­πλό μπάι-πας καρδιά του. Δυστυχώς, όμως αυτή η λίστα περιλαμβάνει και πολλά παιδιά!
Το 1992 ο Ντανιέλ Γιόραθ υπέστη καρδιακό επεισόδιο μό­λις σε ηλικία 15 ετών, ενώ για τον ί­διο λόγο «έφυγαν» ακόμα ο 16άχρο­νος Τζον Μάρσαλ της Χάρτπουλ και ο 17χρονοςΤζέισον Ερικς.

Πραγματικοί «ήρωες»

Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι συνέχισαν ν' αγωνίζονται παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με την καρδιά τους.
Πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Νουάνκο Κανού, ο οποίος συνέχισε να αγωνίζεται έχοντας κάνει επέμβαση στην αορτή! Παρόμοια ιστορία είναι και αυτή του Σενεγαλέζου Καλιλού Φατιγκά, ο οποίος συνέχισε να παίζει με «μπαλονάκι», μέχρι να κρεμάσει τα παπούτσια του σε ηλικία 34 ετών.
Οι πιο παλιοί θα θυμούνται και τον αμυντικό μέσο της Μάντσεστερ Σίτι, τον Ασα Χάρτφορντ, ο οποίος αγωνιζόταν με φύσημα στην καρδιά.
Οσον αφορά σε αυτούς που σταμάτησαν το ποδόσφαιρο λόγω προβλη­μάτων στην καρδιά τους, η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του Λιλιάν Τιράμ, ο οποίος μετά το Εuro 2008 ανακοί­νωσε την αποχώρηση του από τα γήπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !