Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Το «ελαφάκι» και ο «μικρός Κακά»!

γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Μπορεί η φοβερή φτώχεια της Σερβίας να αποκαλύπτεται σε όλη την ωμότητα της όταν κα­νείς δραπετεύει από τις ελάχι­στες εκλεπτυσμένες περιοχές του Βελιγραδίου, αλλά το α­θλητικό ταλέντο παραμένει η μοναδική σταθερά στη βασανι­σμένη γειτονική χώρα.
Βυθιζό­μενος κανείς στην προϊ­στορία των αναμνήσεων του συναντά τα ποδοσφαι­ρικά φαντά­σματα των «πλάβι» να ποζάρουν ξανά και ξα­νά σε εντυ­πωσιακές ε­παναλήψεις των επιτυχη­μένων σκη­νών τους στα γήπεδα.
Νέοι κρίκοι στην αδιάσπαστη αλυσίδα των ελπιδοφό­ρων ταλέ­ντων είναι τα αποκτήματα της Μάντσε­στερ Γιου­νάιτεντ.
Ο εύθραυστος κλώνος του Σίνισα Μιχαίλοβιτς, Ζόραν Τόσιτς, και ο δωρητής στιγ­μών σπάνιας ομορφιάς, Άντεμ Λιάιτς.Αμφότεροι βλαστοί που ξεπήδησαν από το σύστημα παρα­γωγής ταλέντων της Παρτιζάν Βελιγραδίου και βάζουν πλώ­ρη για να κατακτήσουν τον κό­σμο με το ταλέντο τους.
Αν και αρκετοί στη Σερβία εμφα­νίζονται επιφυλακτικοί για το αν οι δυο τους θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τις μεγάλες προσδοκίες που τρέφει η πο­δοσφαιρική τους κοινωνία, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον μοιάζει βέβαιος.Ο προπονητής τους στην Παρτιζάν, Σλάβισα Γιοκάνοβιτς, που άφησε την Μαδρίτη για το Βελιγράδι, στήριξε στον Τόσιτς την ομάδα που θριάμβευσε την περσινή σεζόν, κατα­κτώντας το νταμπλ.
Στον Λιάιτς, παρ' ότι το όνομα του α­κουγόταν έ­ντονα στις εξέ­δρες του Παρτιζάνα, έδωσε δύο μήνες πριν συμπλη­ρώσει τα 17 του χρόνια, στις 29 Ιουλίου, την ευκαιρία να ανθίσει με την Ιντερ Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν.Τη στιγμή που ο Τόσιτς ετοιμάζε­ται για το Μάντσεστερ, την η­γετική του θέση στην Παρτι­ζάν θα λάβει ο Λιάιτς.
Μόλις για έξι μήνες, όσους και θα παραμείνει στην τωρινή του ο­μάδα ως δανεικός από τη Μά­ντσεστερ Γιουνάιτεντ
Τα κασκόλ της Γιουνάιτεντ στο παιδικό δωμάτιο, ο Μπάμπι και ο Μιχαίλοβιτς

Στην πόλη που πήρε το όνομα της από τον παρτιζάνο κομμουνι­στή Ζρένιανιν, ο οποίος έδρασε διαβρωτικά κατά των Ναζί, ο πι­τσιρικάς Ζόραν Τόσιτς κυκλοφορούσε με μια φανέλα της Μά­ντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Στο δωμάτιο του είχε κασκόλ και φανέλες της αγγλικής ομάδας ενώ προσπαθούσε να κοπιάρει τα κόλπα του ειδώλου του Σίνισα Μιχαίλοβιτς.
Εύθραυστος από μικρός, εί­χε παρά ταύτα απροσμέτρητη δύναμη στο αριστερό του πόδι.
Ο «Μπάμπι»(από το ελαφάκι του Ντίσνεϊ) ήταν ο σπεσιαλίστας στα στημένα της Παρτιζάν, μιας ομάδας που είχε δομηθεί γύρω του για να βρει χώρο να σουτάρει ο αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός. Λεπτεπίλεπτος, χωρίς την τεχνική κατάρτιση του Λιάιτς, αλ­λά με σαφώς περισσότερη ταχύτητα, ο Τόσιτς μπορεί να λογίζε­ται ως ένας μακροπρόθεσμος αντικαταστάτης του Ράιαν Γκιγκς, αν και σε αυτό το χρονικό σημείο μάλλον θα απογοητεύσει τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αν εμφανιστεί σε ένα από τα παιχνίδια της.
Η σωματοδομή του είναι τέτοια που θα αποτε­λέσει... δεκατιανό για κάθε τραχύ αμυντικό της Πρέμιερσιπ που θα τον κοντράρει σκληρά.Το ίδιο φαίνεται να πιστεύει και ο προ­πονητής της Μπολόνια, Σίνισα Μιχαίλοβιτς, με τον οποίο οι Σέρβοι παρομοιάζουν τον Τόσιτς.
«Είναι λογικό να γίνονται αυτές οι συγκρίσεις με τον Τόσιτς. Ειλικρινά ελπίζω να τα καταφέρει κα­λύτερα από ό,τι εγώ, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο. Θα πρέπει να φάει πολλά καρβέλια για να φτάσει στο υψηλό επίπεδο. Πα­ρακολουθώντας τον όμως να αγωνίζεται, πιστεύω ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να τα καταφέρει. Είχα την ευκαιρία να τον δω σε παιχνίδια της Εθνικής και μπορώ να διαβεβαιώσω πως το αριστερό του πόδι προκαλεί ρίγη στους αντιπάλους», λέει.

Η δυσαρέσκεια, η ανησυχία και το θερμοκήπιο του σερ Αλεξ

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Λιάιτς προσπαθούσε επιμελώς να κρύψει τη.δυσαρέσκεια του όταν η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε χαλάσει.
«Η ζωή συνεχίζε­ται. Περάσαμε όλες τις εξετάσεις, αλλά οι δύο ομάδες δεν ήρθαν σε συμφωνία. Είτε θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στην Παρτιζάν είτε κάποια στιγμή θα βρω μια άλλη ομά­δα». Ο Ίβαν Γκόλατς, παλιός ποδοσφαιριστής της Σαουθάμπτον και προπονητής στην Νταντί Γιουνάιτεντ, έδει­χνε περισσότερο να ανησυχεί για το ενδεχόμενο μετα­γραφής των δύο σε τέτοια νεαρή ηλικία σε ομάδα υψηλού επιπέδου.
«Δεν μου έρχεται κανείς Σέρβος ποδοσφαιρι­στής στο μυαλό που σε τέτοια ηλικία κατόρθωσε να πετύ­χει σε ομάδα υψηλού επιπέδου. Πιστεύω ότι πολλοί ποδο­σφαιριστές βιάζονται να υπογράψουν και έπειτα εξαφανί­ζονται. Πιστεύω πως το σχέδιο του σερ Αλεξ Φέργκιου­σον για τους δυο τους είναι αυτό που έκανε η Τσέλσι με τον Ραίκοβιτς. Υπέγραψε μαζί του και τον έστειλε δανει­κό. Μάλλον αυτό θα συμβεί και με τους Τόσιτς και Λιάιτς και φοβάμαι ότι θα τους χάσουμε στην πορεία όπως μετα­βαίνουν από κλαμπ σε κλαμπ».
Οι οπαδοί θα τους περιμέ­νουν σε κατάσταση απολαυστικής προσδοκίας, αναμένο­ντας στα πόδια τους να υποταχθεί το Ολντ Τράφορντ! Ενδεχομένως να απογοητευτούν, αν ο σερ Αλεξ Φέργκι­ουσον βιαστεί να τοποθετήσει στην προθήκη του το νέο κοίτασμα χρυσού που απέκτησε.Η ιστορία διδάσκει, ό­μως, πως οι δυο τους έχουν εφικτές πιθανότητες να ανθοβολήσουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο θερμοκήπιο του πιο επίμονου κηπουρού ποδοσφαιρικών ανθών στον κόσμο...

«Φως των Σπορ»
Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !