Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Για να βγει πιο ισχυρό από την ύφεση.

του Βασίλη Γαλούπη

Η ΒΑΘΙΑ ύφεση, στην οποία έχει μπει και λόγω ντόπινγκ με αλλεπάλληλα σκάνδαλα ο ελληνικός αθλητισμός, θα περίμενε κανείς ότι θα δώσει ώθηση στο αντιντόπινγκ για να ισχυροποιηθεί. Κάτι τέτοιο, όμως δεν συμβαίνει, αφού γίνεται ένα βήμα μπροστά και μισό πίσω.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ αντιντόπινγκ έχει βρεθεί από το 2008 στο στόχαστρο υφυπουργών Αθλητισμού, ομοσπονδιών, ΕΣΚΑΝ κ.λπ. Οι μακράς διάρκειας πυροβολισμοί σε βάρος του είναι δεδομένο ότι έχουν γεννήσει σε όλο τον αθλητικό χώρο αμφιβολίες για την αξιοπιστία του. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή η εικόνα.
ΠΡΙΝ από λίγες μέρες, το αντιντόπινγκ πέρασε ακόμη μία δύσκολη περιπέτεια. Οι δειγματολήπτες του ΕΣΚΑΝ αποφάσισαν να κάνουν απεργία, διότι είχαν αφεθεί επί 16 μήνες απλήρωτοι! Για κάποια 24ωρα η χώρα μας δεν μπορούσε να διεξάγει ελέγχους, ούτε αιφνίδιους ούτε τακτικούς. Ηταν, με λίγα λόγια, ξέφραγο αμπέλι. Επειτα από σειρά διαβουλεύσεων και μπαράζ «σκληρών» επιστολών εκατέρωθεν, αποφασίστηκε από μερίδα ελεγκτών έστω και την τελευταία στιγμή να γίνουν τεστ, όπως προβλέπει ο νόμος, στον ποδοσφαιρικό τελικό κυπέλλου και σε άλλες εθνικής εμβέλειας διοργανώσεις.
ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ στην άκρη τους λόγους της απεργίας και την προσωρινή αναστολή της. Αυτό που μένει είναι ότι κάθε τρεις και λίγο υπάρχουν γενικότερα στο αντιντόπινγκ διαφόρων ειδών προβλήματα, που προκύπτουν ουσιαστικά από το πουθενά. Και στα οποία δεν δίνεται λύση, είτε καθόλου είτε εγκαίρως. Μυριάδες τα παραδείγματα...
ΟΙ ΔΥΟ βασικοί πυλώνες του αντιντόπινγκ είναι οι δειγματολήπτες και το εργαστήριο. Αν, λοιπόν, κάτι δεν πάει καλά σ' αυτά τα δύο όπλα για τον «Α» ή «Β» λόγο, τότε πλήττεται όλο το σύστημα από την κορυφή ώς τα νύχια. Συνεπώς, θα πρέπει κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσουν τα όποια παρατράγουδα, απ' όπου κι αν προέρχονται και για όποιον λόγο κι αν προκύπτουν.
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, βιώνει μια κρίση αξιοπιστίας και μπαίνει σε βαθιά ύφεση. Το ίδιο, όμως αναλογικά συνέβη και με τον αθλητισμό μας που έχει ταλαιπωρηθεί από τον τεράστιο βραχνά του ντόπινγκ, τόσο προ 2004 όσο και μετά. Είναι καιρός λοιπόν, να γίνει αντιληπτό απ' όλους ότι η αξιοπιστία του ελληνικού αθλητισμού περνά από το χέρι του αντιντόπινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !