Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Η κούρσα για το νέο «μαγικό» κοκτέιλ..

Του Βασίλη Γαλούπη

ΠΟΤΕ θα πεθάνει το ντόπινγκ; Όταν θα πεθάνει και ο αθλητισμός...
Αυτή είναι μια απαισιόδοξη εκτίμηση, όμως ακούγεται τόσο κοντά στην πραγματικότητα, όσο καμία άλλη τούτη τη στιγμή. Το ντόπινγκ είναι σύμπτωμα της εποχής μας. Είναι σημείο των καιρών μας, όπως η εκμετάλλευση, η οικονομική ανέχεια ακόμα κι ολόκληρων ηπείρων, η γιγάντωση της ζήτησης και της προσφοράς θεάματος.
ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ διαβατήριο εισήλθε πρόσφατα ως νέο όπλο στον πόλεμο κατά του ντόπινγκ. Τούτη την εβδομάδα, μάλιστα, έπιασε στην τσιμπίδα του ως ύποπτους για χρήση αναβολικών τρεις ξένους ποδηλάτες, με ανωμαλίες στους συγκριτικούς δείκτες αίματος. Το βιολογικό διαβατήριο, όμως, δεν μπορεί να γίνει το φάρμακο της γάγγραινας, όπως δεν έγινε ποτέ και το συμβατικό ντόπινγκ κοντρόλ.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ, λοιπόν, είναι πως η μάχη είναι άνιση - κι όχι μόνο από τεχνολογικής πλευράς. Ακόμα κι ένα βήμα μπροστά αν βρισκόταν η τεχνογνωσία του αντιντόπινγκ, πάλι το ντόπινγκ θα είχε το προβάδισμα... Γιατί;
ΔΙΟΤΙ στο ντόπινγκ παίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα εταιρειών και κρατών. Και γι' αυτό ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί εδώ και τέσσερεις δεκαετίες σε μια κούρσα «εξοπλισμών» ανάμεσα στα αντίπαλα «στρατόπεδα»των μονομάχων. Όπως συνέβαινε επί Ψυχρού Πολέμου. Και μόνο η φήμη ότι η τέως ΕΣΣΔ είχε ένα καινούργιο μυστικό όπλο, ωθούσε τις ΗΠΑ σε έναν νέο μαραθώνιο ενίσχυσης της πολεμικής της μηχανής. Το ίδιο παρατηρείται και σε αθλητικά τιμ, εκ των οποίων πολλά ψάχνουν για το νέο «μαγικό» κοκτέιλ που θα τους δώσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών.
Ο ΣΚΛΗΡΟΣ κυνισμός που επικρατεί στον σύγχρονο πρωταθλητισμό είναι διακριτός σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας μας στον21οαιώνα. Συνεπώς, τα σπορ θα ήταν αδύνατον να αποτελούσαν εξαίρεση. Όποιος, λοιπόν, αποκόπτει ένα πρόβλημα από τις κοινωνικές του προεκτάσεις κι αλληλεπιδράσεις, κινδυνεύει να δει το δέντρο, αλλά να χάσει το δάσος.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, όποιος αναζητεί φως στο τούνελ μάλλον θα χρειαστεί να περιμένει πολύ... Και γι' αυτό εκεί που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να έχει πέσει ήδη το βάρος είναι στο νέο αίμα. Στα παιδιά που από μικρή ηλικία θα πρέπει να δυναμώσουν τις αντιστάσεις τους, για να έχουν αργότερα μια ελπίδα να γευθούν εν τέλει τον πραγματικό αθλητισμό κι όχι αυτόν που τους σερβίρουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !