του Βασίλη Γαλούπη
ΜΟΝΟ 13 κρούσματα ντόπινγκ έχουν καταγραφεί στην ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων! Στις διοργανώσεις δηλαδή, που έχουν γίνει από το 1968 μέχρι και το 2006, τα θετικά δείγματα είναι ελάχιστα, αν κι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 5.000 κοντρόλ. Αντίθετα, στους θερινούς Ολυμπιακούς με τους 21.000 ελέγχους από το 1968, όταν κι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα αντιντόπινγκ στον αθλητισμό, τα κρούσματα πλησιάζουν τα 140, αν προστεθούν και τα αιφνίδια τεστ της ΔΟΕ παραμονές των αγώνων.
ΠΑΡΑ ταύτα, ο κόσμος δεν πείθεται από τους αριθμούς για τους ντοπέ αθλητές τόσο στους θερινούς, όσο και στους χειμερινούς Ολυμπιακούς. Και είναι διαφωτιστική η πρόσφατη έρευνα που έγινε από Αυστραλούς επιστήμονες, με αφορμή τη διοργάνωση που ξεκίνησε στο Βανκούβερ του Καναδά.
...ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΝ σχετικώς, λοιπόν, περισσότερα από 2.500 άτομα και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Τα συμπεράσματα; Άκρως ενδιαφέροντα. Οι Αυστραλοί πολίτες πιστεύουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ότι «ντοπάρεται με στεροειδή αναβολικά το 1/4 των επαγγελματιών αθλητών, ανεξαρτήτως σπορ». Κι επίσης ότι «το 1/3 των ελίτ αθλητών κάνει χρήση διεγερτικών».
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της έρευνας Τζειμς Σκίνερ από το Griffith University είπε ότι «διαπιστώνουμε πως ο κόσμος έχει χάσει την πίστη του κυρίως στα αστέρια του στίβου, αφού το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι γίνεται κατά κόρον χρήση ουσιών στον κλασικό αθλητισμό, ενώ ακλουθούν με 19% η άρση βαρών και υε 18% η ποδηλασία».
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, κι άλλη μια σημαντική παράμετρος που οξύνει ακόμη περισσότερο τον πονοκέφαλο για τη χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου. Στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες εκτίμησαν ότι για να μειωθεί το ντόπινγκ πρέπει να παρθούν μέτρα απ' όλους (αθλητές, προπονητές, γιατρούς, ομοσπονδίες, φορείς και κυβερνήσεις). Δεν θεωρούν, δηλαδή, κάποιον πιο υπεύθυνο ή πιο ανεύθυνο νια να δώσει λύση στο πρόβλημα. Απλώς, απαιτούν λύση εδώ και τώρα, έτσι ώστε να πάψουν να αμφιβάλλουν για ότι επίδοση βλέπουν.
ΠΟΙΑ ΓΝΩΜΗ, όμως υπάρχει για το αντιντόπινγκ κοντρόλ; Δυστυχώς, μόνο το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα έχει εμπιστοσύνη στο αντιντόπινγκ. Κι αυτό είναι ένα εξίσου μεγάλο πλήγμα. Διότι ο ένας στους δύο θεωρεί ότι δεν πιάνονται όλοι οι ντοπαρισμένοι. Κι αυτό σημαίνει ότι τώρα στο Βανκούβερ δίνουν ξανά κρίσιμες εξετάσεις η ΔΟΕ με το αντιντόπινγκ κοντρόλ..
Πηγή:Εφημερίδα "Real News"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου