Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Πέφτουν από τα σύννεφα με τις αποκαλύψεις...

του Βασίλη Γαλούπη.

Η ΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗ μιας δήθεν «θαυματουργής» -απαγορευμένης- ουσίας όπως και η απομυθοποίηση της λίγα χρόνια μετά, είναι ένα... έργο που έχουμε δει κατ' επανάληψη να συμβαίνει στον χώρο του αθλητισμού.
Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή της περιβόητης αυξητικής ορμόνης (Η0Η). Από τα τέλη της δεκαετίας του '80 αντιμετωπίστηκε διεθνώς στα παρασκήνια των σπορ ως η «μαγική συνταγή» των επιδόσεων. Τώρα, όμως, έρχονται οι επιστήμονες κι αμφισβητούν τα όποια οφέλη της στους αθλητές.
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ενδοκρινολογίας σε Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ρίτσαρντ Αουχους, δήλωσε πρόσφατα ότι «παραμένει ακόμα ανεξήγητο για την επιστήμη τι ακριβώς προσφέρει στους αθλητές η αυξητική ορμόνη, ακόμα κι όταν τη χρησιμοποιούν σε μεγάλες δόσεις».
Ο θόρυβος στις ΗΠΑ ξέσπασε με αφορμή τη σύλληψη του γιατρού Άντονι Γκαλέα και τις κατηγορίες σε βάρος του για χορήγηση αυξητικής ορμόνης σε πελάτες του. Όχι, πάντως, σε αθλητές σύμφωνα με όσα έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας κούραρε, μεταξύ άλλων, και τον διάσημο γκολφέρ Τάiγκερ Γουντς.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κοινότητα, έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες, δεν έχει διαπιστώσει κάποια αξιοσημείωτη επίδραση της HGH στα αθλητικά, ρεκόρ. Ο καθηγητής της ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, Άλαν Ρόγκολ, έφτασε να κάνει μέχρι και μαύρο χιούμορ:
«Όσοι περιμένουν να βελτιώσουν τα ρεκόρ τους από την πανάκριβη αυξητική ορμόνη, το μόνο που καταφέρνουν είναι να... ελαφρύνουν την τσέπη τους».
Μπορεί, όμως, η επιστήμη να μην έχει βρει κάποια σχέση αυξητικής ορμόνης –αγωνιστικής επίδοσης αλλά είναι πλέον καταγεγραμμένες πολλές παρενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση της ουσίας. Τα ρίσκα για διαβήτη, αρθρίτιδα, σοβαρές οστικές ανωμαλίες, δερματικές παθήσεις κ.λπ. είναι πολύ μεγάλα, ενώ έντονες υποψίες υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και για καρκίνο.
ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ χιλιάδες αθλητές παγκοσμίως που έχουν κάνει χρήση αυξητικής ορμόνης από το 1990 και μετά, είναι λογικό να πέφτουν από τα σύννεφα ύστερα από τέτοιες αποκαλύψεις. Είναι καιρός όμως, να γίνει κατανοητό ότι ο «απαγορευμένος καρπός» του ντόπινγκ κρύβει πάντα μόνο παγίδες.
Άλλοτε αθλητές μετατρέπονται από επιτήδειους σε πειραματόζωα, άλλοτε πέφτουν θύματα ψεύτικων υποσχέσεων παρασυρόμενοι από την υπέρμετρη φιλοδοξία τους άλλοτε πληρώνουν τα λάθη τους χρόνια μετρ. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις πάντως παραμονεύουν, ακόμα κι όταν ο μύθος κάποιας «μαγικής» ουσίας των σπορ έχει πια ξεφτίσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !