Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Οι κανονιέρησες και το σιδηρούν παραπέτασμα


Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης [ iliaskaragiannis@hotmail.com ]
«Φως των Σπορ», Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011.

Το βράδυ τύλιγε τη Μόσχα και μια δυνατή βροχή έπεφτε μέσα στο σκέπασμα της ομίχλης που κατέ­βαινε αργά, μέχρι σχεδόν να καλύψει το λιθόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας, έξω από το ξενοδοχείο «Μόσχα», που κατέ­λυσε η αποστολή της Αρσεναλ.   
Ήταν αρχές Οκτώβρη του 1954, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Ιω­σήφ Στάλιν, όταν η ατμοσφαιρική πυκνότητα των πληροφοριών ελατ­τωνόταν αισθητά από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Οι «κανονιέρηδες» θα γίνονταν η πρώτη ομάδα που θα αγωνιζόταν στη Σοβιετική Ένωση, που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ την είχε περιγράψει ως «έναν γρίφο τυλιγ­μένο σ' ένα μυστήριο μέσα σε ένα αίνιγμα», εναντίον της Ντιναμό Μό­σχας, σε μια φιλική αναμέτρηση που θα διεξαγόταν στο ημίφως της απηνούς μάχης για την κατάκτηση της εξουσίας στη χώρα. Η εποχή της «Μεγάλης Εκκαθάρισης», με τις δολοφονίες, τις εκτελέσεις, τις εξορίες των διαφωνούντων που συ­νέθεσαν την περίοδο της σκληρής καταστολής που καθόρισε το καθε­στώς του Ιωσήφ Στάλιν, ξεψυχούσε, ενώ πίσω από την πολιτική κουΐντα διεξαγόταν μια μάχη μέχρις εσχά­των για την κατάκτηση της εξου­σίας.

Ο διάδοχος του Στάλιν, Γκεόργκι Μαλένκοφ, ένιωθε την καυτή α­νάσα του Νικίτα Χρουστσόφ, του οποίου θύμα των δολοπλοκιών αποτέλεσε ο φοβερός και τρομερός υπουργός των Εσωτερικών και υπεύθυνος των υπηρε­σιών ασφαλείας, Λαβρέντι Μπέρια, ο ο­ποίος έπειτα από τον θάνατο του Στάλιν δικάστηκε με την κατηγορία της προδο­σίας, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε. Η εξόντωση θεωρήθηκε έργο του Χρουστσόφ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία περίπου ένα μήνα πριν από την άφιξη της Άρσεναλ στη Μόσχα για αυτό το παιχνίδι, που ως σκοπό είχε το τέλος της ποδοσφαιρικής απομόνωσης της Σοβιετικής Ένωσης...

Η εξοντωτική νύχτα, το «ματς του αιώνα» και η ταλαιπωρία
Στις αρχές Οκτώβρη του 1954 δυο αερο­σκάφη αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Νόρθχολτ του Λονδίνου, μεταφέροντας 16 ποδοσφαιριστές και 7 επισήμους από την κυβέρνηση της Αγγλίας και τη διοί­κηση της Αρσεναλ. Το ταξίδι προς την «terra incognita» για τους Δυτικούς εκεί­νης της εποχής καθυστέρησε μια νύχτα εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθη­κών που επικρατούσαν στη Σοβιετική Ένωση, την οποία άρχισε να πολιορκεί με επιτακτική διάθεση ο χειμώνας.

Η νύ­χτα στο Μινσκ, περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από τον τελικό προορισμό, ήταν εξοντωτική για τους ποδοσφαιριστές των «κανονιέρηδων», οι οποίοι σχεδόν με καθυστέρηση 24 ωρών κατέφτασαν στη Μόσχα. Τα μπουκέτα από τα λου­λούδια και η θερμή υποδοχή από τις σο­βιετικές αρχές δεν αποδείχθηκαν ικανά για να «σβήσουν» τα ίχνη της άυπνης νύχτας από τα μάτια των παικτών της Αρσεναλ, που σε λίγες ώρες θα έπρεπε να βρεθούν στο κατάμεστο στάδιο της Ντιναμό, για το «ματς του αιώνα», όπως είχαν περιγράψει το παιχνίδι οι τοπικές εφημερίδες.

«Η μάχη για την απόκτηση ενός εισιτηρίου ήταν απίστευτη. Η Μό­σχα αναμένει με ηλεκτρισμένη ένταση το παιχνίδι και ουρές ανθρώπων θα συ­γκεντρωθούν αρκετές ώρες πριν από τη διεξαγωγή του», έγραφε ο Πάτρικ Σέρτζαντ στην αγγλική εφημερίδα «Daily Mail», περιγράφοντας τις γεμά­τες αδημονία ώρες πριν από την έναρξη του παιχνιδιού.

«Η φιλία μεταξύ των Άγγλων και των Σοβιετικών θα μακροη­μερεύσει», αντίκρισαν ένα πανό απλω­μένο έξω από τα αποδυτήρια τους οι πο­δοσφαιριστές της Αρσεναλ, ενώ κατέ­φτασαν έπειτα από αρκετές ώρες ταλαι­πωρία στο γήπεδο.

Η γερασμένη ομάδα, οι Σοβιετικοί δαίμονες και το ειρωνικό χειροκρότημα
Η ζωηρή ανυπομονησία στη Μόσχα ήταν ορατή στους δρόμους της, που έμοιαζαν με μονοπάτια γύρω από μυρμηγκοφω­λιά, την ημέρα του παιχνιδιού της Ντινα­μό Μόσχας με την Αρσεναλ. Οι «κανο­νιέρηδες», μια ομάδα γερασμένη, που την περασμένη σεζόν είχε κατακτήσει το 7ο πρωτάθλημα στην 68χρονη ιστο­ρία της, εισερχόταν στο στάδιο «Ντινα­μό» με την υπεροψία της ομάδας που προέρχεται από τη χώρα που ανακάλυ­ψε το ποδόσφαιρο. Ο 34χρονος Τόμι Λότον αποτελούσε τον ηγέτη ενός κλαμπ, που εκείνη την εποχή, παρά τον με­γάλο μέσο όρο ηλικίας του, κυβερνούσε το ποδόσφαιρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Πάτρικ Σέρτζαντ, που γνώριζε τη δυναμικότητα της Ντιναμό Μόσχας, απο­κάλυπτε εκείνη την ημέρα στην «Daily Mail» ότι επρόκειτο να ποντάρει μερικά ρούβλια στην Αρσεναλ. «Μπορεί η ομά­δα να είναι γερασμένη, αλλά έχω την αίσθηση ότι μπορεί να σκοράρει πρώτη και έπειτα με τη συλλογική της άμυνα να κατακτήσει τη νίκη. Αν επιβεβαιωθώ θα βγάλω πολλά ρούβλια απόψε», έ­γραφε ο Σέρτζαντ πoυ είδε τους καημούς του να επιπλέουν στην καυτερή βότκα μερικές ώρες μετά την αποσυ­ναρμολόγηση της Αρσεναλ με 5-0 από τους «Σοβιετικούς δαίμονες», που με έναν πυρετικό ρυθμό συνέθλιψαν τις προσδοκίες των Άγγλων.

«Ένα ειρωνι­κό χειροκρότημα απλώθηκε πάνω από το στάδιο «Ντιναμό». Οι θεατές αντάλ­λαζαν συνωμοτικά χαμόγελα ανωτερότητας, ρωτώντας πό­σων χρονών ήταν ο Τόμι Λό­τον και κάποιοι από τους υπό­λοιπους παίκτες της Αρσε­ναλ, μιας και έδειχναν τόσο κουρασμένοι. Ο μεταφραστής μου γέλασε όταν ένας θεατής τον ρώτησε εκνευρισμένος αν αυτή είναι η καλύτερη ομάδα στην Αγγλία», γράφει στις α­νταποκρίσεις του ο Σέρτζαντ για εκείνη την ημέρα, που χρη­σιμοποιήθηκε από το καθε­στώς της Σοβιετικής Ένωσης για να αποδειχθεί η ανωτερό­τητα έναντι της Δύσης...

Το τέλος του κόσμου, η ελάσσονα εκδίκηση και τα χωνεμένα μυστικά
 Την επόμενη ημέρα τα πρωτο­σέλιδα των βρετανικών εφημε­ρίδων ενημέρωναν για το τέλος του κόσμου! «Η Αρσεναλ κα­ταρρίφθηκε στη γη της Ντινα­μό»... «ούρλιαζε» η  «Daily Herald». «Η τελειωμένη Αρσε­ναλ γιουχαΐστηκε στη Μόσχα», ενημέρωνε η «Daily Mail» μετά το 5-0, που προκάλεσε μια οχλοβοή αναπόφευ­κτων συζητήσεων που σκότισε τη λα­μπρότητα των πρωταθλητών Αγγλίας. Ο Τομ Γουίτακερ, προπονητής της Αρσε­ναλ εκείνη την εποχή, προσπαθούσε να μαζέψει το ατίθασο κοπάδι των αναμνή­σεων στη ροή των σκέψεων του από ε­κείνο το ματς. «Οι Σοβιετικοί αγωνίστη­καν με μοναδικό τρόπο. Έμοιαζαν πε­ρισσότερο ομάδα από κάθε άλλη που έ­χω δει», έλεγε εξασκώντας τις διπλωμα­τικές του ικανότητες ο Γουίτακερ. «Είναι αδύνατο να εγκωμιάσω έναν παίκτη συ­γκεκριμένα, μιας και αγωνίστηκαν όλοι εξαιρετικά. Ήταν πιο γρήγοροι από ε­μάς, τόσο με την μπάλα, όσο και χωρίς αυτήν». Την άποψη του προπονητή του, ο οποίος ευρισκόμενος στο σοβιετικό μι­κροσκόπιο θέλησε να ανταποδώσει τη φιλοξενία, δεν συμμερίστηκε ο μπακ της Άρσεναλ, Γουάλι Μπαρνς.
«Το σκορ αυ­τό διαμορφώθηκε εξαιτίας του μεγάλου ταξιδιού και της έλλειψης ύπνου. Αλλά στο παιχνίδι με τη Σπαρτάκ Μόσχας θα πάρουμε το αίμα μας πίσω και αυτό εί­ναι μια υπόσχεση», έλεγε ο Μπαρνς για το ματς εναντίον της Σπαρτάκ, που είχε καθοριστεί ως ρεβάνς του παιχνιδιού με την Ντιναμό στις αρχές Νοέμβρη.

Η νίκη 2-1 των «κανονιέρηδων» αποτέλεσε μια ελάσσονα εκδίκηση για τη συντριβή στο «Σιδηρούν Παραπέτασμα» περίπου ένα μήνα πριν. Ένα ματς, αυτό του «αιώνα», όπως καθ' υπερβολή το παρουσίαζαν τα σοβιετικά μέσα ενημέρωσης, που αποτέ­λεσε την πρώτη ευκαιρία για μια βρετα­νική ομάδα για να τρυπώσει στα άδυτα μιας χώρας που χώνευε ζηλότυπα τα μυ­στικά της, όπως η στρουθοκάμηλος το κεφάλι της στο χώμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !