Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Η σισύφεια πορεία του άνεργου Τίμο Χίλντεμπραντ

Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Τα κεφάλια των περαστικών στριφογυρίζουν με έκπληξη όταν αντικρίζουν έναν ψηλό, ξανθομάλλη να περνά με το ποδήλατο του σαν σίφουνας από τους δρόμους της Στουτγκάρδης.
Ο Τίμο Χίλντεμπραντ παραμένει άλλωστε ακόμη και σήμερα, τρεις σεζόν μακριά από τη Μερτσέντες-Μπενζ Αρένα, όπως μετονομάστηκε το Γκόντλιμπ Ντάιμλερ τον Ιούλιο του 2008. ο εμβληματικός γκολκίπερ των «κόκκινων».
Ο 31χρονος τερματοφύλακας, που με τα χέρια-μαγνητες διατήρησε την εστία του ανέπαφη για 884 λεπτά τη σεζόν 2003-04 (ρεκόρ για την Μπουντεσλίγκα ως σήμερα) και αποτέλεσε τον σημαιοφόρο στην κατάκτηση του τιρωταθλήματος το 2007, παραμένει μια άφθαρτη εικόνα στη συλλογική μνήμη των οπαδών της ομάδας, στα πρόσωπα των οποίων ανθίζουν χαμόγελα ενώ τον παρακολουθούν στην ποδηλατάδα του στους δρόμους της Στουτγκάρδης.
 Άνεργος γαρ, ο Χίλντεμπραντ έχει απεριόριστο χρόνο στη διάθεση του και προτιμά για τις μετακινήσεις του προς το κλειστό γυμναστήριο όπου προπονούνται οι αθλητές της γυμναστικής ομάδας της Σουηβίας (περιοχή στη νότια Γερμανία) το ποδήλατο από το μικρό του αυτοκίνητο, ένα σμαρτ που έχει στην κατοχή του, από τις ημέρες αφθονίας στην πρώην του ομάδα.
Με το συμβόλαιο με τη Χοφενχάιμ να έχει εκπνεύσει από τον Ιούνιο, ο Χίλντεμπραντ, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται στη σκιά των προβολέων έπειτα από τις καταστροφικές σεζόν τόσο στη Βαλένθια όσο και στη γερμανική ομάδα, μοιάζει αποφασισμένος να επιστρέψει στο προσκήνιο.
Ο διάδοχος του Όλιβερ Καν, όπως είχε αποκληθεί την εποχή που θάμπωνε με την απόδοση του στη Στουτγκάρδη, φέρεται να ενδιαφέρει και τον Ολυμπιακό, ο οποίος, αν τελικά υλοποιήσει τη μεταγραφή, θα υποδεχτεί έναν ποδοσφαιριστή που έχει απόλυτη ανάγκη από αυτό που του έλειψε από το καλοκαίρι του 2007. Την εμπιστοσύνη!

Το τραμπολίνο, το τούνελ και τα λάθη

Η παρουσία του Χίλντεμπραντ στο κλειστό γυμναστήριο της Στουτγκάρδης δεν περνά απαρατήρητη. Με επιδεξιότητα αθλητή γυμναστικής αρχίζει το πρόγραμμα του στο... τραμπολίνο! Η ενόργανη γυμναστική είναι σημαντικό κομμάτι της εκγύμνασης του Χίλντεμπραντ αυτές τις ημέρες που παραμένει χωρίς ομάδα.
Συμβάλλει στη βελτίωση του μυϊκού συστήματος, διατηρεί σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά και κρατά σε καλή κατάσταση τον Γερμανό τερματοφύλακα, που προσπαθεί με αποφασιστικότητα να αποδράσει από το τούνελ στο οποίο έχει τρυπώσει η καριέρα του από το καλοκαίρι του 2007.
Ήταν η εποχή που η Βαλένθια θέλησε να βρει τoν αντικαταστάτη του Σαντιάγο Κανιθάρες και ο Χίλντεμπραντ εμφανιζόταν ως ο ιδανικός γκολκίπερ για να υποδυθεί τον ρόλο του εγγυητή της γαλήνης στην άμυνα των «νυχτερίδων».
Την πρώτη σεζόν των 26 εμφανίσεων, από τη στιγμή που τις τύχες της ισπανικής ομάδας ανέλαβε ο Ρόναλντ Κούμαν, διαδέχτηκε ένα άκαπνο εξάμηνο, με την άφιξη του ταλαντούχου Ουνάι Εμερι.
Ο Χίλντεμπραντ μπήκε στη... ναφθαλίνη και η Χοφενχάιμ στα μέσα της σεζόν 2008-09 έμοιαζε σαν σανίδα σωτηρίας. Αλλωστε, η ομάδα του μεγιστάνα του λογισμικού Ντίτμαρ Χοπ συνέχιζε να προσθέτει κρίκους στην αλυσίδα των θαυμάτων της πρώτης της σεζόν στην Μπουντεσλίγκα και ο 31 χρόνος γκολκίπερ αισθανόταν ότι η καριέρα του θα εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη της Στουτγκάρδης. Οι πολλοί τραυματισμοί της ομάδας τη σεζόν που ολοκληρώθηκε τον Μάιο γέννησαν αγωνιστική κρίση στη Χοφενχάιμ, η οποία περιορίστηκε στην 11η θέση με έναν μέτριο Χίλντεμπραντ να υπερασπίζεται την εστία της. Λάθη που δεν είχε πραγματοποιήσει από την εποχή των άγουρων επαγγελματικών ημερών του οδήγησαν τη Χόφε στην απόφαση να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο...

Η άφθαρτη φήμη, οι καλές αναμνήσεις και ο «πολεμιστής του φωτός»

0 Τίμο Χιλντεμπραντ ελπίζει ότι μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχει βρει τον καινούργιο σταθμό στην καριέρα του.
Θα είναι μάλλον πάλι μακριά από τη Γερμανία, εκεί δηλαδή που άρχισε η κάθοδος του προς τη μετριότητα.
«Υπάρχουν αρκετές επαφές, αλλά τίποτα ακόμη δεν είναι επίσημο. Πάντως, μάλλον δεν θα παραμείνω στη Γερμανία, μιας και οι περισσότερες ομάδες έχουν καλύψει τη θέση του τερματοφύλακα», αποκαλύπτει ο Χιλντεμπραντ, ο οποίος εκτός από τον Ολυμπιακό φέρεται να ενδιαφέρει και τη Ρούμπιν Καζάν, τη Φούλαμ και τη Γουίγκαν.
Η φήμη του παραμένει άφθαρτη, μιας και όπως αποδεικνύεται έλκει αρκετές φιλόδοξες ομάδες που ελπίζουν ότι μπορούν να επιτύχουν την αναγέννηση του 31 χρόνου γκολκίπερ. Ο Χιλντεμπραντ, πάντως, δεν δείχνει να φοβάται την εκ νέου μετανάστευση. Ακόμη και για τη Βαλένθια, εκεί απ' όπου άρχισε η καθοδική πορεία του τερματοφύλακα που όλοι πρόσμεναν ότι θα γίνει ο βασιλιάς των γκολπόστ όταν στα μισά της περασμένης δεκαετίας έμοιαζε ανίκητος κάτω από τα δοκάρια της Στουτγκάρδης, διατηρεί καλές αναμνήσεις.
«Είχα περισσότερο χρόνο να σκεφτώ απ' ό,τι στη Στουτγκάρδη όπου η καθημερινότητα του πρωταθλητισμού σε απορροφούσε. Τα περισσότερα ματς από κάποια στιγμή και μετά τα παρακολουθούσα από τον πάγκο ή από την εξέδρα. Τα συναισθήματα μου ήταν έντονα, και εκεί κατάλαβα πώς νιώθει ένας άνθρωπος σε μια ξένη χώρα»,
λέει ο Χίλντεμπραντ, που τις ώρες της μεγάλης μοναξιάς στην Ισπανία επέλεξε να ασχοληθεί με το διάβασμα.
Φανατικός αναγνώστης των βιβλίων του Πάουλο Κοέλιο, ο Γερμανός ανακάλυψε λόγους αισιοδοξίας στο «Εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός» και κατόρθωσε, όπως ομολογεί, να παραμείνει πνευματικά δυνατός.

Η Εθνική, η μόνιμη αισιοδοξία και η τριετής αφάνεια

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική απογοήτευση για τον Τίμο Χίλντεμπραντ σε αυτή τη σισύφεια πορεία του στο άθλημα παραμένει η μη κλήση του στην Εθνική Γερμανίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008.
Εκεί που ήλπιζε ότι θα αγωνιστεί στη βασική ενδεκάδα της «νατσιονάλ μάνσαφτ». Ακόμη και αυτή η δυσκολία όμως τον καθοδήγησε στο σωστό μονοπάτι, όπως ισχυρίζεται αυτός ο μόνιμα αισιόδοξος τερματοφύλακας.
«Ο στόχος μου ήταν πάντοτε να κερδίζω τρόπαια και να αγωνίζομαι στην Εθνική Γερμανίας. Πολλές φορές σε αυτή την προσπάθεια όμως εισέρχεσαι σε μια προσωπική κόλαση. Χάνεις τον εαυτό σου. Αυτό είναι και το μεγάλο διακύβευμα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Είτε παραμένεις αδιάφορος για τα πάντα είτε παραμένεις πραγματικός στον εαυτό σου».
Ο Χίλντεμπραντ ασφαλώς δεν ξέχασε τα μυστικά της θέσης του τερματοφύλακα έπειτα από τρεις μέτριες σεζόν. Η έλλειψη εμπιστοσύνης που του έδειξαν στη Βαλένθια αλλά και η χαοτική περσινή σεζόν της Χοφενχάιμ αποτέλεσαν λόγους για να νιώσει αίφνης ανίσχυρος κάτω από τα δοκάρια. Ομως η επιβλητική του παρουσία στη μεγάλη περιοχή, τα αντανακλαστικά του και η καθοδήγηση της άμυνας του παραμένουν στοιχεία που υπερκαλύπτουν τα ορισμένες φορές παιδαριώδη λάθη του.
«Τα τελευταία δυο χρόνια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου. Αλλά δεν θα ήθελα να τα ξεχάσω γιατί μέσα από τις δυσκολίες έγινα καλύτερος τόσο αθλητικά όσο και ως άνθρωπος», υποστηρίζει ο 31 χρόνος γκολκίπερ, που δείχνει αποφασισμένος να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο την εφετινή σεζόν.
Θα πρόκειται για μια εντυπωσιακή αναγέννηση ενός αφημένου στην αφάνεια τα τελευταία τρία χρόνια ικανού τερματοφύλακα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !