Διατροφή κατά του άγχους
Σε καταστάσεις έντονου στρες, προκειμένου να αποφορτιστείτε και να ξαναβρείτε την ενέργεια, την ευεξία και τη διάθεση σας, καλό είναι να εντάξετε στη διατροφή σας τα ακόλουθα:
Σπανάκι
Τρία φλιτζάνια σπανάκι παρέχουν το 40% της ημερήσιας-συνιστώμενης ποσότητας σε μαγνήσιο, το οποίο εμποδίζει την αρτηριακή πίεση να. εκτοξευθεί σία ύψη σε καταστάσεις άγχους. Προσθέστε το φρέσκο σε σαλάτες, στην ομελέτα ή σε σάντουιτς.
Πορτοκάλι
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Καρνεζί Μέλον στο Πίτσμπουργκ, τα αγχώδη άτομα είναι πιο ευπαθή σε ιώσεις και κρυολογήματα. Έτσι, καλό είναι να εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη 0, όπως τα πορτοκάλια.
Σοκολάτα υγείας
Χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος χάρη στην ιδιότητα της να αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης, τρυπτοφάνης, φαινυλεθυλαμίνης και μαγνησίου, που συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την έκκριση ορμονών που έχουν αντικαταθλιπτική δράση.
Ψάρι
Τα ψάρια (π.χ. σολομός, τόνος) πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα καταπραΰνουν το στρες. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτοί που κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων σημείωσαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα δύσκολο κουίζ. Εντάξτε στην εβδομαδιαία διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές ψάρι.
Τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι αυξάνουν το μεταβολισμό και την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που βελτιώνει τη διάθεση.
Φαγητά που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, όπως οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το ταχίνι, το τυρί, το γάλα, η σόγια, η βρώμη και τα πουλερικά, μπορούν να ανακουφίζουν από το άγχος. Ο λόγος είναι ότι η τρυπτοφάνη προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση.
Τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά: Αυξάνουν τις ενδορφίνες, που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που προκαλούν ευεξία. Για το λόγο αυτό καταναλώνετε τροφές που περιέχουν «υγιεινά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, αλλά και τα πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά, που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, στο σολομό, στον τόνο, στις σαρδέλες και στις μαργαρίνες.
Τρόφιμα πλούσια στο αμινοξύ τυροσίνη, που ανακουφίζει από το άγχος και την κούραση. Συναντάται σε αυγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα και κοτόπουλο.
Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ και το σελήνιο: Η έλλειψη τους μπορεί να προκαλέσει άγχος, κακοκεφιά, ακόμη και κυκλοθυμία. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος, ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.
Καφεΐνη: Μια μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να μας ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου