Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Γευστική νηστεία

γράφει η Γιούλη Φραγκιαδουλάκη (fragiadoulaki@logodiatrofis.gr)

 
Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στη γεύση τους. Λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ε­λιές, θαλασσινά συμπληρώ­νουν το τραπέζι της Σαρακοστής. Μπορούμε, όμως, να καταναλώ­σουμε τα σαρακοστιανά χωρίς να πα­χύνουμε;
Η αλήθεια, όπως και σε κάθε άλλη εορ­ταστική περίοαδο, είναι ότι σαφέστατα και μπορούμε να ενδώσουμε στους πα­ραπάνω διατροφικούς πειρασμούς χω­ρίς τύψεις, αν είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Η συ­γκατάθεση στη κατανάλωση των πα­ραπάνω τροφίμων ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε την υ­ψηλή τους διατροφική αξία. Συγκεκριμένα:

Χαλβάς: Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατι­κά, όπως βιταμίνες του συμπλέγμα­τος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφο­ρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το υψη­λό του περιεχόμενο σε μονοακόρε­στα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υπερχολη-στερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επι­πλέον, σημαντική κρίνεται η συμβο­λή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης και στην έρρυθμη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο, η υ­περβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματι­κού βάρους (100 γρ. χαλβά έχουν γύρω στις 540 Kcal).

Λαγάνα, βραστές πατάτες, ντολμαδά-κια γιαλαντζύ Μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του α­μύλου, όπως τις βιταμίνες του συ­μπλέγματος Β, οι οποίες βελτιώνουν τη μνήμη μας, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό μας.

Ταραμάς (δηλαδή αυγά ψαριού): Ένα α­πό τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Κα­θαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νά­τριο (αλάτι), γι' αυτό καλό είναι να απο­φεύγεται η κατανάλωση του απ' όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφο­ρο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς. Εντούτοις, καλό είναι να μην κατανα­λώσουμε παραπάνω από 2 κουταλιές της σούπας (30 γρ.), αφού είναι πλού­σιος σε θερμίδες (100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες).

Θαλασσινά: Είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μα­γνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κα­τανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνι­σης Αλτσχάιμερ καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του προστάτη). Ιδανική πρόταση για ό­σους ακολουθούν δίαιτα, μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

Τουρσί: Μας εξοπλίζει με «καλά» μι­κρόβια, που ευνοούν την υγεία του ε­ντέρου και του στομάχου μας. θερμιδι­κή αξία: Τα 100 γρ. τουρσί μας παρέ­χουν 120 θερμίδες.

Έτσι, καταναλώνοντας σε μικρές ποσό­τητες τις σαρακοστιανές λιχουδιές μπο­ρούμε να ευχαριστηθούμε χωρίς να παχύνουμε.
Καλή Σαρακοστή.


Cockey's Song

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !