Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στη γεύση τους. Λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ελιές, θαλασσινά συμπληρώνουν το τραπέζι της Σαρακοστής. Μπορούμε, όμως, να καταναλώσουμε τα σαρακοστιανά χωρίς να παχύνουμε;
Η αλήθεια, όπως και σε κάθε άλλη εορταστική περίοαδο, είναι ότι σαφέστατα και μπορούμε να ενδώσουμε στους παραπάνω διατροφικούς πειρασμούς χωρίς τύψεις, αν είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Η συγκατάθεση στη κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε την υψηλή τους διατροφική αξία. Συγκεκριμένα:
Χαλβάς: Ο χαλβάς αποτελείται κατά 60% από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το υψηλό του περιεχόμενο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθά στην πρόληψη της υπερχολη-στερολαιμίας, στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος,
στην πρόληψη του καταρράκτη και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Επιπλέον, σημαντική κρίνεται η συμβολή του χαλβά στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης και στην έρρυθμη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους (100 γρ. χαλβά έχουν γύρω στις 540 Kcal).
Λαγάνα, βραστές πατάτες, ντολμαδά-κια γιαλαντζύ Μας προσφέρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βελτιώνουν τη μνήμη μας, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό μας.
Ταραμάς (δηλαδή αυγά ψαριού): Ένα από τα πιο αγαπημένα μας πιάτα την Καθαρή Δευτέρα. Είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι), γι' αυτό καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση του απ' όσους έχουν υπέρταση. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και τροφή εξαιρετικά πλούσια σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς. Εντούτοις, καλό είναι να μην καταναλώσουμε παραπάνω από 2 κουταλιές της σούπας (30 γρ. ), αφού είναι πλούσιος σε θερμίδες (100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες).
Θαλασσινά: Είναι γενικά πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, μαγνήσιο, σίδηρο και χαλκό. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού έχει συσχετιστεί με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ καθώς και διαφόρων μορφών καρκίνου (π.χ. του μαστού και του προστάτη). Ιδανική πρόταση για όσους ακολουθούν δίαιτα, μιας και μία μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.
Τουρσί: Μας εξοπλίζει με «καλά» μικρόβια, που ευνοούν την υγεία του εντέρου και του στομάχου μας. θερμιδική αξία: Τα 100 γρ. τουρσί μας παρέχουν 120 θερμίδες.
Έτσι, καταναλώνοντας σε μικρές ποσότητες τις σαρακοστιανές λιχουδιές μπορούμε να ευχαριστηθούμε χωρίς να παχύνουμε.
Καλή Σαρακοστή.
Cockey's Song
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου