Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Λευκορώσος ποδοσφαιριστής Σεργκέι Βικτόροβιτς Κίσλιακ

Ήταν πέρυσι «σεσημασμένος ληστής».
Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης

Πέρυσι τέτοια εποχή.
Δυο οπλισμένοι άντρες εισέβαλαν στο σπίτι του και οδήγησαν τον 23χρονο μέσο σε ένα θλιβερό κρατητήριο, με την κατηγορία της ένοπλης ληστείας…...
Δεν χρειάστηκαν παρά μερικές ώρες για να ξεδιαλυθεί η παρεξήγηση και ο ποδοσφαιριστής της Ντινα­μό Μινσκ να επιστρέψει άσπιλος και πάλι στην κοινωνία της Λευκορωσίας. Η φυσιογνωμική ομοιότητα του με έναν συμπατριώτη του, που λήστεψε ένα ανταλλακτήριο χρημάτων στην καρδιά του Μινσκ, οδήγησε στην ταλαιπωρία του για μερικές ώρες……………….
Μόλις έναν χρόνο μετά όμως, ο απτόητος λάτρης του Αντρέι Σεφτσένκο επέδειξε το ένστικτο του παρανόμου που πάλλεται μέσα του οδηγώντας την Εθνική ομάδα της Λευκορωσίας σε μια... άοπλη ληστεία στο Σταντ Ντε Φρανς, στο πρώτο παιχνίδι των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012. Πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της ομάδας του, ο Σεργκέι Κίσλιακ, ο... ομολογημένος πόθος της αντιπάλου του Παναθηναϊκού στο Τσάμπιονς Λιγκ, της Ρούμπιν Καζάν, έριξε τους «τρικολόρ» του Λοράν Μπλαν στο έλεος μιας ανήμπορης απελπισίας, στην οποία λιμνάζει έτσι και αλλιώς εδώ και μερικά χρόνια η πάλαι ποτέ κραταιή δύναμη της γηραιάς ηπείρου.
Ο Κίσλιακ αποτέλεσε το καλό χαρτί του Μπερντ Στόνγκε, του Γερμανού προπονητή της Λευκορωσίας, που στο παρελθόν κατηγορήθηκε ως πράκτορας της Στάζι και υμνητής του Σαντάμ Χουσεΐν όταν αναλάμβανε την Εθνική ομάδα του Ιράκ την εποχή της ακμής του δικτάτορα.
Ο 23χρονος επιτελικός χαφ αγωνίστηκε μόλις για 15 λεπτά, χρονικό διάστημα ικανό για να σχεδιάσει το «μεγάλο κόλπο» στο Παρίσι...
Μεγαλώνοντας σε μια τακτοποιημένη πόλη στα νοτιοδυτικά της Λευκορωσίας, το Κάμιανιετς, ο Κίσλιακ δεν έκανε όνειρα παρά μόνο όταν άγγιζε την μπάλα. Καθ' ομολογία του δεν αφέθηκε ποτέ στην ανάγνωση ενός... βιβλίου, πέραν των σχολικών, βγάζει φλύκταινες στο άκουσμα της πολιτικής, αγνοεί ακόμη και ποιος είναι ο δήμαρχος του Μινσκ, όπως με μεγάλη άνεση εξομολογήθηκε πριν από περίπου 20 ημέρες στον δικτυακό τόπο των φανατικών οπαδών της Ντιναμό Μινσκ…... Ήδη στα 15 του είχε αφήσει ορατά ποδοσφαιρικά ίχνη, τα οποία εντόπισαν οι άνθρωποι της Ντιναμό Μινσκ. Αγωνιζόμενος ως αμυντικός μέσος την εποχή εκείνη, ο Κίσλιακ διακρινόταν για την τεχνική του κατάρτιση και τις μαεστρικές εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ. Έπρεπε να φτάσει όμως η άνοιξη του 2009 για να λαμπυρίσει στα μάτια ενός προπονητή η ποιότητα του Κίσλιακ, η οποία... θάμπωνε όταν αγωνιζόταν ως ανασταλτικός μέσος. Ο κοσμογυρισμένος Σεργκέι Γκουρένκο, αμυντικός κάποτε της Ρόμα, της Πάρμα και της Σαραγόσας, πραγματοποίησε το αυτονόητο, χρίζοντας τον 23χρονο σήμερα Σεργκέι Κίσλιακ ενορχηστρωτή του παιχνιδιού της Ντιναμό Μινσκ.
«Αυτή είναι η θέση που μου ταιριάζει περισσότερο, αυτή που μου αρέσει», έλεγε πριν από το περσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών που έλαβε χώρα στη Σουηδία και αποτέλεσε την πρώτη σύσταση του με το ευρωπαϊκό κοινό. Επιτυγχάνοντας τα μόλις 2 γκολ της Λευκορωσίας απέναντι στην οικοδέσποινα και την Ιταλία, ο Κίσλιακ επέπλεε του ναυαγίου της ομάδας...
Η παρουσία του με τη μικρή ομάδα της Λευκορωσίας αποδείχτηκε το διαβατήριο για την πρώτη του εμφάνιση στην Εθνική ανδρών πριν από περίπου έναν χρόνο. Ήταν το ματς απέναντι στη Σαουδική Αραβία που έδωσε τη δυνατότητα στον Κίσλιακ να πραγματοποιήσει ένα από τα ποδοσφαιρικά του όνειρα. Το μεγαλύτερο παραμένει μια μεταγραφή. Πριν από λίγους μήνες δοκιμάστηκε από τη Σλάβια Πράγα, αλλά στο σύντομο διάστημα που βρέθηκε στην Τσεχία δεν κατάφερε να πείσει για την ποιότητα του.
Αγωνιζόμενος όμως στην Ντιναμό Μινσκ, η οποία μαραζώνει στη σκιά της Μπάτε Μπορίσοφ, ο Κί­σλιακ έθελξε με την απόδοση του τον προπονητή της Ρούμπιν Καζάν, Γκούρμπαν Μπερντίεφ, και λίγες ημέρες πριν η μεταγραφή του έμοιαζε δεδομένη.
Ο Παναθηναϊκός πάντως δεν θα τον βρει απέναντι του στα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς ο Κίσλιακ, που απολαμβάνει πάντοτε μια μπίρα έπειτα από το τέλος κάθε παιχνιδιού του, θα παραμείνει στην Ντιναμό Μινσκ.
Για λίγο ακόμη, όπως αποδεικνύει με τις μεστές εμφανίσεις του με την Εθνική ομάδα της χώρας, όπου πραγματοποίησε μόλις την 9η συμμετοχή του, επιτυγχάνοντας έπειτα από το γκολ επί της Βόρειας Κορέας τον περασμένο Μάιο το δεύτερο του τέρμα.
Στο ματς με τη Γαλλία η παρουσία του στο τελευταίο τέταρτο του παιχνιδιού ήταν αθόρυβη μέχρι το εκκωφαντικό γκολ του που... σιώπησε το Σταντ Ντε Φρανς. Αυτή θα είναι και η στιγμή της ποδοσφαιρικής του καριέρας που θα αντηχεί στην αιωνιότητα της Λευκορωσίας...
Για τον Σεργκέι Κίσλιακ το παιχνίδι του Σταντ Ντε Φρανς έμοιαζε με όνειρο. Δεν γνώριζε αν ο Μπερντ Στάνγκε θα τον εμπιστευτεί, έστω και για λίγα λεπτά, όπως έγινε τελικά και έδειχνε να έχει πιαστεί από τη μέγγενη της αδημονίας, ακούγοντας τους 76.395 θεατές να ζητωκραυγάζουν στις λιγοστές ευκαιρίες της Γαλλίας, με κύριο εκφραστή τον Μαλουντά. Τη στιγμή της αλλαγής του, στο 75ο λεπτό, ο συλλογικός βρυχηθμός των οπαδών των «τρικολόρ» τον ανατρίχιασε.
«Είναι συγκλονιστικό το συναίσθημα που ένιωσα. Το να αγωνίζεσαι μπροστά σε τόσο πολλούς θεατές είναι από μόνο του μια απόλαυση. Πόσο μάλλον να νικάς μια τέτοια ομάδα όπως η Γαλλία. Θυμάμαι έντονα τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1998, το οποίο κατέκτησε, και δεν περίμενα ποτέ να βρεθώ σε τέτοια κατάσταση»,
εξομολογείται ο Κίσλιακ, ο οποίος με το γκολ του στο 86ο λεπτό της αναμέτρησης εξώθησε τους πικραμένους οπαδούς των «τρικολόρ» να γιουχαΐσουν τους «Άθλιους» του Λοράν Μπλαν. Ένα γκολ που εν πολλοίς οφείλεται στα αέναα στριφογυρίσματα του χαρισματικού Αλεξάντερ Χλεμπ στην περιοχή αλλά και στην ικανότητα πρόβλεψης του Κίσλιακ.
«Γνωρίζω πώς δρα σε ανάλογες περιπτώσεις ο Χλεμπ, όποτε όταν τον είδα να προσπαθεί να φτάσει κοντά στην εστία διείσδυσα προς το σημείο του πέναλτι. Ήθελα να σουτάρω στην αριστερή γωνία αρχικά, αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισα να πραγματοποιήσω το πλασέ στη δεξιά», υποστηρίζει ο Σεργκέι Κίσλιακ, που φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει τα «μεγάλα κόλπα» και στα επόμενα ματς του 4ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βαθμολογίες Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου


 

Save And Share : Share On Facebook ! Share On Google Buzz ! Add To Del.icio.us ! Share On Digg ! Share On Reddit ! Share On LinkedIn ! Post To Blogger ! Share On StumbleUpon ! Share On Friend Feed ! Share On MySpace ! Share On Yahoo Buzz ! Get These Share Buttons ! Share On Google Reader ! Google Bookmark ! Send An Email ! Blog Feed !