Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης
Προσπαθούσε με λύσσα να αιχμαλωτίσει το χαμόγελο που ήταν έτοιμο να ανθίσει στο πρόσωπο του. Ο Ντέλιο Ρόσι ήταν ολότελα απροετοίμαστος για έναν 16χρονο με την κορμοστασιά του Λούκα Τόνι, την ταχύτητα του Τομάσο Ρόκι και το απαράμιλλο τελείωμα των φάσεων που διαθέτει ο Πίπο Ιντζάγκι. Ήταν ο ιδεοτυπικός επιθετικός που θα δημιουργούσε αν κάποτε του έδινε κάποιος την ευκαιρία. Και τον είχε ακατέργαστο «ανθό του υπεδάφους» στην προετοιμασία της Λάτσιο το 2007.
Το ταλέντο του Φεντερίκο Μακέντα ήταν πολύ μεγάλο για να φυλακιστεί στα κλειστοφοβικά σύνορα της ξεπεσμένης αριστοκράτισσας του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπως αποδείχθηκε και στο πρώτο δείγμα γραφής που παρέδωσε στο «Θέατρο των Ονείρων» ο 17χρονος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Με την άρτια τεχνική του κατάρτιση κοντρόλαρε την μπάλα με το δεξί, γύρισε το σώμα του και εξαπέλυσε με το ίδιο πόδι, χωρίς να βλέπει, αποδεικνύοντας την απίστευτη αίσθηση του χώρου που έχει, έναν τηλεκατευθυνόμενο κεραυνό στο παραθυράκι του Μπραντ Φρίντελ της Αστον Βίλα! Ήταν η ολική επαναφορά της Μάντσεστερ στην οδό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, υπογεγραμμένη από έναν 17χρονο Ιταλό που έχει συμπληρώσει μόλις 1,5 χρόνο στην Αγγλία και είναι ο «protege» του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στις ρεζέρβες της Γιουνάιτεντ!
Ένας παίκτης που θυμίζει τον Νορβηγό στην ευχέρεια σκοραρίσματος, με χίλια διαφορετικά βέλη στη φαρέτρα του, τα οποία εξακοντίζει όταν λαμβάνει την μπάλα στην περιοχή. Το απέδειξε και πριν από μία εβδομάδα, όταν σκόραρε τρία γκολ απέναντι στη Νιούκαστλ σε παιχνίδι για τις ρεζέρβες, γεγονός που δεν διέλαθε της προσοχής του σερ Άλεξ Φέργκιουσον...
Τα 80.000 ευρώ, τα ματς τένις και η απαγορευμένη σαμπάνια
Την ώρα που σκόραρε απέναντι στην Άστον Βίλα έτρεξε προς τους γονείς του που βρίσκονταν στην εξέδρα ευχόμενοι να αγωνιστεί έστω και για μερικά δευτερόλεπτα. Ήταν ο πατήρ Μακέντα που δεν είχε δεύτερη σκέψη όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρότεινε το καλοκαίρι του 2007 σχεδόν 80.000 ευρώ τον μήνα για να λιώσουν σαν νιφάδες χιονιού οι αντιστάσεις της οικογένειας στο ενδεχόμενο μετακόμισης του γιου τους στην Αγγλία.
Τα χρήματα ήταν αρκετά για να μεταναστεύσουν όλοι μαζί, με τον πιτσιρικά που εκτονώνεται στα κορτ του τένις όταν φεύγει από τους αγωνιστικούς χώρους, νικώντας τον 16χρονο συμπατριώτη του Ντάβιντε Πετρούτσι που άρπαξε η Γιουνάιτεντ το περασμένο καλοκαίρι από τη Ρόμα!
«Είχε τελειώσει ένα ματς με τη Λάτσιο και με πλησίασε ένας σκάουτερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον της αγγλικής ομάδας. Ενθουσιάστηκα, αλλά δεν τον πίστεψα και πολύ μέχρι να μας γίνει επίσημη πρόταση», θυμάται ο ήρωας της Κυριακής για τους «κόκκινους διάβολους».
Ο «Κίκο», όπως είναι το παρανόμι του, που περιδινείται σε μια χοάνη εκστατικής ευφορίας.
«Είναι η μέρα των ονείρων μου», έλεγε την Κυριακή στην πρώτη του συνέντευξη στην τηλεόραση, όπου ο Γκάρι Νέβιλ δεν τον άφησε να πιει τη σαμπάνια της επιτυχίας επειδή δεν είναι ούτε καν ενήλικος.
«Ποιο ήταν το όνειρο μου; Να σκοράρω στο ντεμπούτο μου! Το μόνο που σκέφτηκα όταν η μπάλα ήρθε στα πόδια μου ήταν να σκοράρω. Γύρισα το σώμα μου, έκανα το σουτ και έτρεξα προς την οικογένεια μου. Είναι πολύ περήφανοι για μένα. Μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι πήρα την ευκαιρία, όμως τώρα θέλω να συνεχίσω έτσι».
Η έπαρση του καλοντυμένου και η μουσική της Νάπολι.
Γέννημα θρέμμα Ρωμαίος, ένας ιδεοτυπικός Ιταλός, φωνακλάς και στιλάτος, πιστεύει ότι είναι ο πιο καλοντυμένος στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
«Δεν τίθεται ερώτημα περί τούτου», απαντά με μια δόση έπαρσης στα λόγια του πριν ξεσπάσει σε ένα παιδικό χαμόγελο.
Ξεκουφαίνει τους συμπαίκτες του με την υπόγεια μουσική της σκηνής της Νάπολι και υπόσχεται να τους μοιράσει cd με τα αγαπημένα του τραγούδια.
«Παρ' ότι έχω γεννηθεί στη Ρώμη, λατρεύω τη μουσική που παράγεται στη Νάπολι. Μπορώ να την ακούω με τις ώρες», λέει ο Φεντερίκο Μακέντα που μόνο ένα πράγμα του λείπει στο Μάντσεστερ.
«Η ζωή μού αρέσει πολύ εδώ. Είναι πιο ήρεμα από ό,τι στη Ρώμη, όπου τα αυτοκίνητα δημιουργούν κομφούζιο και δεν υπάρχει ηρεμία. Το μόνο που μου λείπει είναι ότι δεν υπάρχει ένα εστιατόριο με θαλασσινά μαγειρεμένα με τον ιταλικό τρόπο. Λατρεύω οτιδήποτε προέρχεται από τη θάλασσα», υποστηρίζει ο Μακέντα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αισθάνθηκε καλοδεχούμενος ως ένας «μικρός διαβολάκος» στις τάξεις των μεγάλων.
«Η ζωή στη Γιουνάιτεντ είναι πάρα πολύ καλή. Παίζω στην καλύτερη ομάδα του κόσμου και αισθάνομαι πολύ περήφανος που συστήνομαι ως ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ, ένιωσα απίστευτα. Είναι τόσο διαφορετικά από την Ιταλία, όπου είσαι εντελώς διαχωρισμένος από την πρώτη ομάδα. Εδώ βλέπεις όλους τους παίκτες από την πρώτη στιγμή, τους μιλάς, προπονείσαι μαζί τους και μετά τρώτε όλοι μαζί».
Αυτή η «λεπτομέρεια» όπως και η απαρασάλευτη επιμονή στις προπονήσεις είναι οι λόγοι που ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 30 ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ίσως στον «τελειοθήρα» Μακέντα δοθεί χρόνος συμμετοχής και στο σημερινό ματς με την Πόρτο, αν και ο ίδιος δεν δείχνει να νοιάζεται,
"θα πρέπει να βελτιώσω κάθε πτυχή του παιχνιδιού μου. Ιδιαίτερα όμως την κεφαλιά μου. Προσπαθώ να το κάνω αυτό στην προπόνηση. Όταν τελειώνει η καθημερινή προπόνηση, εγώ συνεχίζω για να διορθώσω τις ατέλειες μου".
Ο παροξυσμός του Facebook.
Πριν από το γκολ εναντίον της Άστον Βίλα ο Μακέντα είχε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης 690 θαυμαστές, σε μια σελίδα που είχε δημιουργηθεί για αυτόν. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα ο αριθμός είχε φτάσει τις 25.000!
Εξ αυτών και ο προπονητής του στις ρεζέρβες της Γιουνάιτεντ, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.
«Ο Μακέντα είναι πολύ μεγάλο ταλέντο. Έχει τρομερές ικανότητες και ευχέρεια στο σκοράρισμα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να αφήνεις την πατρίδα σου στα 16 και να έρχεσαι οε μια άλλη χώρα. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείς. Υπέγραψε συμβόλαιο τον περασμένο Αύγουστο και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μαζί του. Είναι επαγγελματίας. Ένας νεαρός ποδοσφαιριστής με ταχύτητα που διαθέτει πολύ καλή τεχνική κατάρτιση», λέει ο Νορβηγός, λες και αποκαλύπτει δημοσίως όσα έχει πει στον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον έτερο θαυμαστή του Ιταλού, που τρέμει μόνο μην παρασυρθεί ο πιτσιρικάς από τα φώτα της δημοσιότητας που έχουν εστιάσει επάνω του έπειτα από το εκπάγλου καλλονής γκολ που σκόραρε.
«Θα πρέπει να είναι προσγειωμένος, θα αποκτήσει μεγάλη διασημότητα τις επόμενες ημέρες και θα πρέπει να το διαχειριστεί. Ο πιτσιρικάς προοδεύει απίστευτα με τη συμμετοχή του στην εφηβική ομάδα αλλά πλέον και στις ρεζέρβες. Είναι ποδοσφαιριστής πλέον. Βελτιώθηκε πολύ σωματικά. Τα πηγαίνει περίφημα και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος μαζί του».
Μοιάζει να έχει αντιληφθεί την ευκαιρία που του έχει δοθεί, όπως φαίνεται και από τα λόγια του Σόλσκιερ:
«Είναι πεινασμένος για να βελτιωθεί. Τον παρατηρώ όταν επιστρέφει από την προπόνηση με την πρώτη ομάδα, όπου προσπαθεί περισσότερο επειδή θέλει να δείξει στο γήπεδο όσα έμαθε, κοιτάζει, ακούει και μαθαίνει από παίκτες σαν τον Μπερμπάτοφ, τον Ρούνεϊ και τον Τέβες. Αποκλείεται να αποτύχει. Το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στην πρώτη ομάδα αποδεικνύει πως πλησιάζει τα όνειρα του».
Ο Μακέντα συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ με την Πόρτο και ίσως ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφασίσει να χρησιμοποιήσει για λίγα λεπτά τον 17χρονο πιτσιρικά που λατρεύει να βλέπει τον «Μονομάχο».
Ίσως στο μυαλό του πιστεύει ότι θα πρέπει σαν τον Ράσελ Κρόου να νικήσει τους πάντες για να γίνει το απόλυτο νούμερο ένα...
Πέμπτη 30 Απριλίου 2009
Σάββατο 25 Απριλίου 2009
Τούμπα: Κόρνερ εδώ ; Απαγορεύεται!
ΕΝΝΟΩ την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ διά... ροπάλου να εκτελεστεί κόρνερ, αν δεν το επιτρέψει η συσσωρευμένη στα πέριξ της γωνίας αλητεία!
· ΔΕΝ αφήνουν οι οπαδοί της γωνίας αυτής να εκτελεστεί κόρνερ, με το έτσι θέλω!
· ΔΕΝ το επιτρέπουν · ΚΑΙ το χειρότερο;
· ΔΕΝ έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διαιτητής τόσο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ώστε να πράξει αυτό που πρέπει και που επιβάλλουν οι διεθνείς κανονισμοί· ΔΗΛΑΔΗ να ΔΙΑΚΟΨΕΙ επί τόπου τον αγώνα και όχι προσωρινά, αλλά μια και καλή
··· ΟΛΟΙ οι διαιτητές που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια (και βεβαίως ομιλώ για τους Έλληνες, γιατί με τους ξένους δεν περνάνε αυτά ούτε κατά διάνοια) δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να παρακολουθούν με απάθεια, αλλά και... μοιρολατρία, τα γεγονότα
· ΝΑ προσπαθούν να... πείσουν (!) τους ποδοσφαιριστές που κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα ότι είναι υποχρεωμένοι να το... υποστούν ή να... παρακαλάνε τους ποδοσφαιριστές της γηπεδούχου να... μεσολαβήσουν προς την αλητεία ώστε να... επιτρέψει την εκτέλεση (του... κόρνερ)· ΚΑΙ νομίζω ότι η πρώτη φορά που αυτό το φαινόμενο ΔΕΝ αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται σήμερα, ήταν σε έναν αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, όπου διαιτητής ήταν ο «πολύς» κ. Νικάκης
· ΤΟΤΕ λοιπόν, κάτω από την επιμονή της εξέδρας των φανατικών να μην επιτρέψουν την εκτέλεση ενός κόρνερ που είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός, ο κ. Νικάκης είχε λειτουργήσει απολύτως ΠΑΡΑΤΥΠΑ και αντικανονικά· ΑΝΤΙ να σταματήσει τον αγώνα επι τόπου και να πάει στα αποδυτήρια, είχε ζητήσει... αλλαγή της γωνίας εκτέλεσης του κόρνερ
· ΚΑΙ βεβαίως, είχε εισπράξει τη χλεύη ολόκληρης της Τούμπας με αυτή του την απόφαση
· ΗΤΑΝ, νομίζω, η πρώτη «νίκη» της οργανωμένης αλητείας στην Τούμπα και έκτοτε το φαινόμενο όχι μόνο διαιωνίστηκε, αλλά και εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της χώρας ··· ΠΟΛΥ θα ήθελα να φιλοξενήσω την τοποθέτηση του κ. Νικάκη επί του θέματος (για μένα θα είχε ιδιαίτερη αξία) ή την επανόρθωση του, αν κάτι δεν θυμάμαι σωστά
· ΟΠΩΣ, βεβαίως, πολύ θα ήθελα να έχω μία απάντηση από τον Θοδωρή Ζαγοράκη για την ερώτηση που του έθεσα δημοσίως
· ΕΧΕΙ ξανασυναντήσει αυτό το φαινόμενο σε κάποιο άλλο, οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου και σε ποιο ακριβώς;
· ΕΤΣΙ, για να μαθαίνουμε κιόλας
· (ΦΟΒΑΜΑΙ ότι δεν πρόκειται να έχω την απάντηση του, γι' αυτό θα αναφέρω τη δική μου απάντηση, που προέρχεται από στοιχεία που συνέλεξα, ερωτώντας άλλους διεθνείς, ποδοσφαιριστές και διαιτητές
· ΠΟΥΘΕΝΑ λοιπόν, σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχει, ούτε ποτέ εμφανίστηκε, ούτε και πρόκειται να εμφανιστεί, το συγκεκριμένο φαινόμενο
· ΕΙΝΑΙ αποκλειστικότητα, κοπιράιτ και μοναδικότητα της Τούμπας
· ΚΑΙ του ένδοξου λαού της.
του Μανώλη Γαβαθιώτη, "Φως των Σπόρ", Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
· ΔΕΝ αφήνουν οι οπαδοί της γωνίας αυτής να εκτελεστεί κόρνερ, με το έτσι θέλω!
· ΔΕΝ το επιτρέπουν · ΚΑΙ το χειρότερο;
· ΔΕΝ έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διαιτητής τόσο ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ ώστε να πράξει αυτό που πρέπει και που επιβάλλουν οι διεθνείς κανονισμοί· ΔΗΛΑΔΗ να ΔΙΑΚΟΨΕΙ επί τόπου τον αγώνα και όχι προσωρινά, αλλά μια και καλή
··· ΟΛΟΙ οι διαιτητές που θυμάμαι τα τελευταία χρόνια (και βεβαίως ομιλώ για τους Έλληνες, γιατί με τους ξένους δεν περνάνε αυτά ούτε κατά διάνοια) δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να παρακολουθούν με απάθεια, αλλά και... μοιρολατρία, τα γεγονότα
· ΝΑ προσπαθούν να... πείσουν (!) τους ποδοσφαιριστές που κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα ότι είναι υποχρεωμένοι να το... υποστούν ή να... παρακαλάνε τους ποδοσφαιριστές της γηπεδούχου να... μεσολαβήσουν προς την αλητεία ώστε να... επιτρέψει την εκτέλεση (του... κόρνερ)· ΚΑΙ νομίζω ότι η πρώτη φορά που αυτό το φαινόμενο ΔΕΝ αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται σήμερα, ήταν σε έναν αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, όπου διαιτητής ήταν ο «πολύς» κ. Νικάκης
· ΤΟΤΕ λοιπόν, κάτω από την επιμονή της εξέδρας των φανατικών να μην επιτρέψουν την εκτέλεση ενός κόρνερ που είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός, ο κ. Νικάκης είχε λειτουργήσει απολύτως ΠΑΡΑΤΥΠΑ και αντικανονικά· ΑΝΤΙ να σταματήσει τον αγώνα επι τόπου και να πάει στα αποδυτήρια, είχε ζητήσει... αλλαγή της γωνίας εκτέλεσης του κόρνερ
· ΚΑΙ βεβαίως, είχε εισπράξει τη χλεύη ολόκληρης της Τούμπας με αυτή του την απόφαση
· ΗΤΑΝ, νομίζω, η πρώτη «νίκη» της οργανωμένης αλητείας στην Τούμπα και έκτοτε το φαινόμενο όχι μόνο διαιωνίστηκε, αλλά και εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλα τα γήπεδα της χώρας ··· ΠΟΛΥ θα ήθελα να φιλοξενήσω την τοποθέτηση του κ. Νικάκη επί του θέματος (για μένα θα είχε ιδιαίτερη αξία) ή την επανόρθωση του, αν κάτι δεν θυμάμαι σωστά
· ΟΠΩΣ, βεβαίως, πολύ θα ήθελα να έχω μία απάντηση από τον Θοδωρή Ζαγοράκη για την ερώτηση που του έθεσα δημοσίως
· ΕΧΕΙ ξανασυναντήσει αυτό το φαινόμενο σε κάποιο άλλο, οποιοδήποτε γήπεδο του κόσμου και σε ποιο ακριβώς;
· ΕΤΣΙ, για να μαθαίνουμε κιόλας
· (ΦΟΒΑΜΑΙ ότι δεν πρόκειται να έχω την απάντηση του, γι' αυτό θα αναφέρω τη δική μου απάντηση, που προέρχεται από στοιχεία που συνέλεξα, ερωτώντας άλλους διεθνείς, ποδοσφαιριστές και διαιτητές
· ΠΟΥΘΕΝΑ λοιπόν, σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν υπάρχει, ούτε ποτέ εμφανίστηκε, ούτε και πρόκειται να εμφανιστεί, το συγκεκριμένο φαινόμενο
· ΕΙΝΑΙ αποκλειστικότητα, κοπιράιτ και μοναδικότητα της Τούμπας
· ΚΑΙ του ένδοξου λαού της.
του Μανώλη Γαβαθιώτη, "Φως των Σπόρ", Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
Κρ. Καρεμπέ: "Συνήθεια το πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό"
Το γύρο του κόσμου έκανε η μαθηματική εξασφάλιση του 5ου σερί, 12ου τα τελευταία 13 χρόνια και 37ου επί συνόλου 73, πρωταθλήματος Ελλάδας από τον Ολυμπιακό.
Οι ερυθρόλευκοι γράφουν ιστορία με το εκπληκτικό... ποσοστό επιτυχίας και ο Κριστιάν Καρεμπέ που έχει κι εκείνος μερίδιο σε αυτή τη "δυναστεία" των πειραιωτών, μιλάει με αφορμή τα... γλέντια στο λιμάνι, στο οποίο έζησε (και αγάπησε) για 3 χρόνια.
"Δεν μου προκαλεί έκπληξη. Αν συνέβαινε το αντίθετο τότε θα μου κακοφαινόταν. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστια ομάδα, ήταν τιμή μου που αγωνίστηκα σε αυτό το κλαμπ και χαίρομαι που συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.
Οι ερυθρόλευκοι γράφουν ιστορία με το εκπληκτικό... ποσοστό επιτυχίας και ο Κριστιάν Καρεμπέ που έχει κι εκείνος μερίδιο σε αυτή τη "δυναστεία" των πειραιωτών, μιλάει με αφορμή τα... γλέντια στο λιμάνι, στο οποίο έζησε (και αγάπησε) για 3 χρόνια.
"Δεν μου προκαλεί έκπληξη. Αν συνέβαινε το αντίθετο τότε θα μου κακοφαινόταν. Ο Ολυμπιακός είναι τεράστια ομάδα, ήταν τιμή μου που αγωνίστηκα σε αυτό το κλαμπ και χαίρομαι που συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.
Τείνει να εξελιχθεί σε συνήθεια η κατάκτηση πρωταθλημάτων, η οποία δεν...κόβεται και σε καμία περίπτωση δεν είναι βαρετή.
Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μερίδιο επιτυχίας ανήκει στη διοίκηση του Ολυμπιακού που όλα αυτά τα χρόνια έχει καταστήσει σαφές στους αντιπάλους, ότι για να πάρουν το πρωτάθλημα θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς.
Δυστυχώς στην τελευταία μου χρονιά στον Ολυμπιακό δεν πήραμε το πρωτάθλημα, αλλά ευτυχώς ήταν μία κακή παρένθεση και για πέντε συνεχόμενα χρόνια έχει ανταμείψει με την κατάκτηση τόσων πρωταθλημάτων τον κόσμο που είχε πικραθεί εκείνη τη χρονιά.
Δυστυχώς στην τελευταία μου χρονιά στον Ολυμπιακό δεν πήραμε το πρωτάθλημα, αλλά ευτυχώς ήταν μία κακή παρένθεση και για πέντε συνεχόμενα χρόνια έχει ανταμείψει με την κατάκτηση τόσων πρωταθλημάτων τον κόσμο που είχε πικραθεί εκείνη τη χρονιά.
Αξίζουν χίλια μπράβο σε όσους βρίσκονται πίσω από αυτές τις πέντε επιτυχημένες χρονιές. Από τους προπονητές μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο στις εγκαταστάσεις.
Παρακολουθώ κάποια πράγματα, αλλά όχι σε καθημερινή βάση. Προσπαθώ πάντως να μαθαίνω νέα του, ποιον παίκτη απέκτησε, πώς πάει στο πρωτάθλημα ή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και πίστεψε με ότι χαίρομαι που τον βλέπω να πηγαίνει εξαιρετικά.
Η αγάπη του Ολυμπιακού κόσμου είναι το μεγαλύτερο κέρδος για εμένα.
Με έχουν συναντήσει σε διάφορα μέρη του κόσμου πολλοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού και όχι μόνο στο Παρίσι. Τους αγαπώ και με αγαπούν. Αυτό έχει σημασία για εμένα. Είμαι υπερήφανος που έπαιξα σε αυτή την ομάδα".
Άλλο είναι να παίζεις μπάλα και να είσαι πρώτος....
Άλλο είναι να είσαι μόνιμα πρωταθλητής και να μην θέλεις να αφήσεις ούτε τα ψίχουλα και άλλο να έχεις συμβιβαστεί με τη μιζέρια της δεύτερης θέσης και να λες και ευχαριστώ όταν και αν θα την κατακτήσεις.
Ολοταχώς για το νταμπλ πάει ο Ολυμπιακός και μάλιστα δια... περιπάτου κι όμως ο Βαλβέρδε είχε τα προβλήματα του. Θέλετε ο αποκλεισμός της ομάδας από την Σεντ Ετιέν, θέλετε το πρόβλημα με τον Λέτο ή κάποιοι παίκτες που δεν έπαιζαν, όπως και να έχει έγινε θέμα.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν έχουν βλέπετε τον... ποδοσφαιρικό πολιτισμό της ΑΕΚ που χειροκροτούν χους παίκτες στις ήττες της ομάδας χους, γιατί στον Πειραιά ο πήχης είναι πολύ ψηλά.
Ο παράδεισος του.... Καφέ
Για αυτό και ο Παντελής Καφές ζήτησε να φύγει από την ομάδα μας και ανακάλυψε τον δικό του παράδεισο στην ΑΕΚ. Είναι θέμα και τι είδους φιλοδοξίες έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής.
Θέλεις να σηκώνεις συνέχεια κούπες; Είσαι στον Ολυμπιακό και μαθαίνεις να ζεις με την πίεση του πρωταθλητισμού.
Θέλεις να γίνεις....δημόσιος υπάλληλος της μπάλας; Να το βλέπεις το ποδόσφαιρο σαν....χόμπι αφού τα χρήματα που θα παίρνεις θα είναι και κατά πολύ λιγότερα από αυτά που θα είχες στον Ολυμπιακό; Τότε διαλέγεις την ΑΕΚ αλλά και τον Παναθηναϊκό που κάνει και... πορείες. Απλά είναι τα πράγματα. Η φανέλα του Ολυμπιακού όπως το ξέρουν όλοι έχει άλλο ειδικό βάρος γιατί απλά δεν ανέχεται όχι μόνον την ήττα αλλά ούτε και την ισοπαλία. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό εκτός από την νίκη και όποιος δεν μπορεί να αντέξει σε αυτή την πραγματικότητα τότε καλό θα είναι να προτιμήσει μία από τις άλλες ομάδες.
Να το λέει η καρδιά σου
Τόσες ομάδες υπάρχουν άλλωστε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Απλά όσοι έχουν ζήσει τις εμπειρίες με την φανέλα του Ολυμπιακού θα το θυμούνται μία ζωή και θα το έχουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο μέσα στο μυαλό τους. Για να πρωταγωνιστείς κάθε χρόνο και να μην σε κουράζουν οι συνθήκες πίεσης που δημιουργεί ο πρωταθλητισμός θα πρέπει να το λέει η καρδιά σου.
Πρέπει να είσαι διαφορετικός για να γίνεις πρώτος και να μην μοιάζεις σαν όλους τους άλλους. Δεν είμαστε άλλωστε όλοι ίσιοι κι όμοιοι. Δεν είναι όλοι οι γιατροί ίδιοι, ούτε κερδίζουν τις δίκες όλοι οι δικηγόροι. Το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές.
Πολλοί είναι αυτοί που παίζουν μπάλα αλλά δεν κάνουν όλοι την ίδια καριέρα.
Για αυτό και έχουμε δει πολλούς παίκτες που ήταν καλοί και ξεχώριζαν στις προηγούμενες ομάδες τους αλλά όταν ήρθαν στον Ολυμπιακό δεν κατάφεραν να φτάσουν στη διάκριση.
Ούτε στο... όνειρο τους
Δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις μόνο μπάλα, θα πρέπει να έχεις και όλα τα υπόλοιπα προσόντα σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα σου για να μπορέσεις να σταθείς στην πρώτη ομάδα της Ελλάδας που λέγεται Ολυμπιακός.
Παίκτες υπάρχουν πολλοί, πρωταθλητές υπάρχουν λίγοι. Κι αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, το να πηγαίνει για τον 12ο τίτλο στα τελευταία 13 χρόνια δεν μπορεί να το έχει ούτε στο... όνειρο της οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Και στο... σινεμά να το έκαναν ταινία πάλι τον Ολυμπιακό θα διάλεγαν για αυτόν το ρόλο.
Να κάνουν καριέρα μόνο στη μιζέρια
Θα μπορούσε δηλαδή να είχε μείνει τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό ο... Λουκάς Βύντρα; Σοβαροί να είμαστε τώρα. Να είχε κάνει τόσες γκέλες και να συνέχιζε να παίζει βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα; Με τίποτα.
Ή μήπως θα έπαιζε αυτός ο Νίλσον που είναι για την κατασκήνωση; Μία σέντρα δεν μπορεί να βγάλει της προκοπής ο Σουηδός και όμως στον Παναθηναϊκό τον θέλουν και θα του κάνουν και ανανέωση του συμβολαίου.
Ή μήπως θα έπαιζαν στον Ολυμπιακό ο...Καραγκούνης ή ο Γκούμας;
Αυτό δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Μόνο στην ομάδα της μιζέριας και της μετριότητας θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι παίκτες καριέρα.
Στον Ολυμπιακό δεν θα έβγαζαν ούτε χρόνο. Εδώ δεν έχουν πιάσει παικταράδες και παικταράδες στον Ολυμπιακό και θα έπαιζαν μπάλα οι δευτεράντζες και οι κάτω του μετρίου; Ποτέ των ποτών
Υπομονή με τα... διαρκείας
Μήπως θα μπορούσαν να σταθούν στον Ολυμπιακό οι... πολυμετοχικοί; Ο Πατέρας και ο Βγενόπουλος, ο Τζίγκερ και οι Γιαννακόπουλοι;
Πλάκα κάνουμε τώρα; Τι θα μας έλεγαν δηλαδή ότι κάντε υπομονή μετά από 12 χρόνια πείνας και εμείς θα τρέχαμε για να πάρουμε και ...εισιτήρια διαρκείας; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Για αυτό και έχει άλλη αξία ο Κόκκαλης όσο δεν πιάνουν όλοι οι άλλοι μαζί. Καλά, την ΑΕΚ δεν την βάζω στη σύγκριση γιατί νομίζω ότι δεν έχει και νόημα. Το κάνω μόνο με τον Παναθηναϊκό που υποτίθεται ότι είναι και το αντίπαλο δέος.
Αν και τα τελευταία χρόνια όλο και...απομακρύνονται από την σύγκριση με τον Ολυμπιακό και δυστυχώς για αυτούς πάνε στην κόντρα με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.
«Μπαλαντέρ», Εφημερίδα «Πρωταθλητής», Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009
Ολοταχώς για το νταμπλ πάει ο Ολυμπιακός και μάλιστα δια... περιπάτου κι όμως ο Βαλβέρδε είχε τα προβλήματα του. Θέλετε ο αποκλεισμός της ομάδας από την Σεντ Ετιέν, θέλετε το πρόβλημα με τον Λέτο ή κάποιοι παίκτες που δεν έπαιζαν, όπως και να έχει έγινε θέμα.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού δεν έχουν βλέπετε τον... ποδοσφαιρικό πολιτισμό της ΑΕΚ που χειροκροτούν χους παίκτες στις ήττες της ομάδας χους, γιατί στον Πειραιά ο πήχης είναι πολύ ψηλά.
Ο παράδεισος του.... Καφέ
Για αυτό και ο Παντελής Καφές ζήτησε να φύγει από την ομάδα μας και ανακάλυψε τον δικό του παράδεισο στην ΑΕΚ. Είναι θέμα και τι είδους φιλοδοξίες έχει ο κάθε ποδοσφαιριστής.
Θέλεις να σηκώνεις συνέχεια κούπες; Είσαι στον Ολυμπιακό και μαθαίνεις να ζεις με την πίεση του πρωταθλητισμού.
Θέλεις να γίνεις....δημόσιος υπάλληλος της μπάλας; Να το βλέπεις το ποδόσφαιρο σαν....χόμπι αφού τα χρήματα που θα παίρνεις θα είναι και κατά πολύ λιγότερα από αυτά που θα είχες στον Ολυμπιακό; Τότε διαλέγεις την ΑΕΚ αλλά και τον Παναθηναϊκό που κάνει και... πορείες. Απλά είναι τα πράγματα. Η φανέλα του Ολυμπιακού όπως το ξέρουν όλοι έχει άλλο ειδικό βάρος γιατί απλά δεν ανέχεται όχι μόνον την ήττα αλλά ούτε και την ισοπαλία. Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό εκτός από την νίκη και όποιος δεν μπορεί να αντέξει σε αυτή την πραγματικότητα τότε καλό θα είναι να προτιμήσει μία από τις άλλες ομάδες.
Να το λέει η καρδιά σου
Τόσες ομάδες υπάρχουν άλλωστε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Απλά όσοι έχουν ζήσει τις εμπειρίες με την φανέλα του Ολυμπιακού θα το θυμούνται μία ζωή και θα το έχουν διαφορετικά το ποδόσφαιρο μέσα στο μυαλό τους. Για να πρωταγωνιστείς κάθε χρόνο και να μην σε κουράζουν οι συνθήκες πίεσης που δημιουργεί ο πρωταθλητισμός θα πρέπει να το λέει η καρδιά σου.
Πρέπει να είσαι διαφορετικός για να γίνεις πρώτος και να μην μοιάζεις σαν όλους τους άλλους. Δεν είμαστε άλλωστε όλοι ίσιοι κι όμοιοι. Δεν είναι όλοι οι γιατροί ίδιοι, ούτε κερδίζουν τις δίκες όλοι οι δικηγόροι. Το ίδιο ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές.
Πολλοί είναι αυτοί που παίζουν μπάλα αλλά δεν κάνουν όλοι την ίδια καριέρα.
Για αυτό και έχουμε δει πολλούς παίκτες που ήταν καλοί και ξεχώριζαν στις προηγούμενες ομάδες τους αλλά όταν ήρθαν στον Ολυμπιακό δεν κατάφεραν να φτάσουν στη διάκριση.
Ούτε στο... όνειρο τους
Δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις μόνο μπάλα, θα πρέπει να έχεις και όλα τα υπόλοιπα προσόντα σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα σου για να μπορέσεις να σταθείς στην πρώτη ομάδα της Ελλάδας που λέγεται Ολυμπιακός.
Παίκτες υπάρχουν πολλοί, πρωταθλητές υπάρχουν λίγοι. Κι αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, το να πηγαίνει για τον 12ο τίτλο στα τελευταία 13 χρόνια δεν μπορεί να το έχει ούτε στο... όνειρο της οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Και στο... σινεμά να το έκαναν ταινία πάλι τον Ολυμπιακό θα διάλεγαν για αυτόν το ρόλο.
Να κάνουν καριέρα μόνο στη μιζέρια
Θα μπορούσε δηλαδή να είχε μείνει τόσα χρόνια στον Ολυμπιακό ο... Λουκάς Βύντρα; Σοβαροί να είμαστε τώρα. Να είχε κάνει τόσες γκέλες και να συνέχιζε να παίζει βασικός και αναντικατάστατος στην ομάδα; Με τίποτα.
Ή μήπως θα έπαιζε αυτός ο Νίλσον που είναι για την κατασκήνωση; Μία σέντρα δεν μπορεί να βγάλει της προκοπής ο Σουηδός και όμως στον Παναθηναϊκό τον θέλουν και θα του κάνουν και ανανέωση του συμβολαίου.
Ή μήπως θα έπαιζαν στον Ολυμπιακό ο...Καραγκούνης ή ο Γκούμας;
Αυτό δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Μόνο στην ομάδα της μιζέριας και της μετριότητας θα μπορούσαν να κάνουν αυτοί οι παίκτες καριέρα.
Στον Ολυμπιακό δεν θα έβγαζαν ούτε χρόνο. Εδώ δεν έχουν πιάσει παικταράδες και παικταράδες στον Ολυμπιακό και θα έπαιζαν μπάλα οι δευτεράντζες και οι κάτω του μετρίου; Ποτέ των ποτών
Υπομονή με τα... διαρκείας
Μήπως θα μπορούσαν να σταθούν στον Ολυμπιακό οι... πολυμετοχικοί; Ο Πατέρας και ο Βγενόπουλος, ο Τζίγκερ και οι Γιαννακόπουλοι;
Πλάκα κάνουμε τώρα; Τι θα μας έλεγαν δηλαδή ότι κάντε υπομονή μετά από 12 χρόνια πείνας και εμείς θα τρέχαμε για να πάρουμε και ...εισιτήρια διαρκείας; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.
Για αυτό και έχει άλλη αξία ο Κόκκαλης όσο δεν πιάνουν όλοι οι άλλοι μαζί. Καλά, την ΑΕΚ δεν την βάζω στη σύγκριση γιατί νομίζω ότι δεν έχει και νόημα. Το κάνω μόνο με τον Παναθηναϊκό που υποτίθεται ότι είναι και το αντίπαλο δέος.
Αν και τα τελευταία χρόνια όλο και...απομακρύνονται από την σύγκριση με τον Ολυμπιακό και δυστυχώς για αυτούς πάνε στην κόντρα με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.
«Μπαλαντέρ», Εφημερίδα «Πρωταθλητής», Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009
Παναγιώτης & Γιώργος ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Νταμπλ επιτυχίας!
Τα αδέρφια που ανέστησαν την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού!
ΤΩΝ ΠΑΝΟΥ ΧΑΛΑ –ΠΕΤΡΟΥ ΛΙΑΚΙΔΗ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ήταν πάντα μια παραδοσιακή οικογένεια. Με σεβασμό στη μνήμη των προγόνων της και με στενούς δεσμούς με τα ελληνικά ιδεώδη. Με αυτές τις αρχές μεγάλωσαν και οι δύο γιοι του, Παναγιώτης και Γιώργος. Κι έτσι έμαθαν να διοικούν και τις επιχειρήσεις του πατέρα τους.
Το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών είναι τα ονόματα που έχουν δώσει στα 9 πλοία της Arcadia, της εταιρείας με το όνομα του τόπου καταγωγής του πατριάρχη της οικογένειας: «Ελευθερία», «Πίστη», «Αξιοπρέπεια», «Τιμή», «Δόξα», «Μύθος», «Αγγελος», «Μάραθα» και φυσικά... «Θρύλος»!
Παρότι νέοι και απόγονοι μιας από τις πλέον ισχυρές ελληνικές οικογένειες, είναι οι απόλυτες εξαιρέσεις στον κανόνα που θέλει τους γόνους των πλούσιων οικογενειών... έξαλλα νιάτα. Με χαμηλό προφίλ και σπάνιες εμφανίσεις οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έδειχναν από μικροί πως είχαν απόλυτη επίγνωση του ονόματος που κουβαλούσαν.
Δύο «εξαιρετικά παιδιά, επιτομή της έννοιας "καλό παιδί"», όπως λένε οι άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά, μεγάλωσαν κατά βάση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα περισσότερα ξαδέρφια τους που κινούνταν μεταξύ Ζυρίχης Λονδίνου και διεθνών προορισμών. Περνούσαν τα Χριστούγεννα είτε στην Αθήνα, στο σπίτι στο Χαλάνδρι, είτε στο Σεντ Μόριτζ όπου η οικογένεια διαθέτει το δικό της σαλέ. Ομως, η δολοφονία του αδερφού του πατέρα τους Δημήτρη, από τη «17Ν» έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα...
Πήγαν σχολείο στου Μωραΐτη, όπου και ήταν από τους πρωταγωνιστές στις κόντρες Ολυμπιακών - Παναθηναϊκών, συνεχίζοντας την «παράδοση» που είχαν δημιουργήσει λίγα χρόνια πριν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Μώραλης και άλλοι υψηλά ιστάμενοι σήμερα στις δύο ΠΑΕ. Συνέχισαν την κοινή τους πορεία και στις σπουδές, μέχρι και στα μεταπτυχιακά των Οικονομικών στη Βοστόνη. Ο Παναγιώτης έχει πτυχίο από το Deree στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ ο Γιώργος από την ΑΣΟΕΕ, όπως ακριβώς κι ο πατέρας του.
Συνεχίζοντας μάλιστα την οικογενειακή παράδοση, υπηρέτησαν και οι δύο στο Πολεμικό Ναυτικό.
Είναι εξαιρετικά φιλάνθρωποι, πράγμα που απέδειξαν και στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, δωρίζοντας μέσω της Χαλυβουργικής τεράστια ποσά στους πληγέντες ενώ βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και το Πατριαρχείο, το Μέγαρο του οποίου ανήγειρε ο παππούς τους Παναγιώτης. Διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ζουν και οι δύο μια απολύτως ήσυχη οικογενειακή ζωή -σπάνια εικόνα για τα μεγάλα «τζάκια»- και φροντίζουν να μη δίνουν στόχο με τις εξόδους αλλά και τις δημόσιες δραστηριότητες τους. Είναι φανατικοί της Μυκόνου, όχι όμως λόγω «μόδας» αλλά εξαιτίας της παλιάς τους σχέσης με το νησί, όπου έχουν και οικογενειακό σπίτι για δεκαετίες, ενώ συνήθως θα τους βρει κανείς στο La Strada στο Ψυχικό.
Οι φίλοι τους λένε πως οι μόνοι που μπορούν να τους πάρουν τηλέφωνο μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι οι συνεργάτες τους, αλλά οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Παίζουν μπάσκετ στο ανοιχτό γηπεδάκι της Φιλοθέης, όπως έκαναν από έφηβοι και βάζουν στοιχήματα με τους παιδικούς τους φίλους!
Οταν, στις 28 Αυγούστου του 2008, ο Γιώργος παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ιωάννα Στάχτου, στην Αγία Μαρίνα στο Λαγονήσι (παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου) και παρότι στη δεξίωση στον «Αστέρα» βρίσκονταν δεκάδες επιχειρηματίες στελέχη και πρωταγωνιστές της κοινωνικής, πολιτικής και αθλητικής ζωής της χώρας οι φωτογραφίες δεν κυκλοφόρησαν παρά μόνο δέκα μέρες αργότερα. Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο Γιώργος Παπαϊωαννίδης, επιστήθιος φίλος του Γιώργου Αγγελόπουλου, ενώ για το γλέντι είχε έρθει ο ιταλός σταρ Amedeo Minghi.
Τα πλέον εντυπωσιακά γεγονότα της βραδιάς όμως ήταν κι αυτά που επιβεβαιώνουν τις αξίες της οικογένειας και τον δεσμό των δύο νέων γόνων της με τους προγόνους τους.
Τα δάκρυα του πατέρα Κωνσταντίνου όταν είδε τη νύφη να ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας ήταν μια από τις συγκινητικές στιγμές της ζωής του, δήλωσε ο ίδιος ο γαμπρός, ενώ και μόνο η εμφάνιση της γιαγιάς κ. Ελένης Αγγελοπούλου -συζύγου του αείμνηστου Παναγιώτη Αγγελόπουλου, που έχει εμφανιστεί ελάχιστες φορές μετά τον θάνατο του, το 2001 - ήταν αρκετά για να κλάψουν οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους.
Η αγάπη για τον Ολυμπιακό
ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ, όταν ο πατέρας τους τους πήγαινε στο παλιό Καραϊσκάκη, είχαν μάθει να αγαπούν την ομάδα του Πειραιά. Σε συνδυασμό με τη λατρεία τους για το μπάσκετ, η απόκτηση του μετοχικού πακέτου της ΚΑΕ Ολυμπιακός, πέρυσι, ήρθε μάλλον ως φυσική συνέπεια.
Η «τρέλα» τους για τον μπασκετικό Ολυμπιακό ήταν τόσο μεγάλη, που το 1994 είχαν εγκατασταθεί για μέρες στο Τελ Αβίβ για να δουν το Final Four (οι άστοχες βολές του Ζάρκο Πάσπαλιε είναι, ακόμη, ένα μεγάλο τραύμα και για τους δυο τους), ενώ για χρόνια ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη για να δουν την αγαπημένη τους ερυθρόλευκη ομάδα και σε όλη την Αμερική για να δουν τον αγαπημένο τους παίκτη, Μάικλ Τζόρνταν.
Το απόλυτο ρεκόρ τους είναι οι συνεχείς πτήσεις 47 ωρών από τη Σεούλ στην ισπανική Βιτόρια για να χειροκροτήσουν τον Ολυμπιακό με την Ταού.
Είχαν συζητήσει πολλές φορές με τον Σωκράτη Κόκκαλη πριν εκείνος δώσει το πράσινο φως να μπουν στη διοίκηση της ΚΑΕ (και πριν τελικά την αποκτήσουν), ενώ είχαν φροντίσει να τον έχουν από κοντά, εξασφαλίζοντας την καλύτερη σουίτα του γηπέδου, δίπλα στην προεδρική.
Η ενασχόληση τους με το μπάσκετ ήταν από την πρώτη στιγμή δυναμική: πρώτα με την εξωπραγματική μεταγραφή του Ματσιγιάουσκας, ο οποίος έπαιρνε 2,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο -τη στιγμή που ο Ριβάλντο έπαιρνε 1,8 εκατ. ευρώ στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό- και στη συνέχεια δεκάδες άλλες ακριβές μεταγραφές, που ακόμη όμως δεν τους έχουν αποφέρει κάποιον τίτλο. Η έλευση του Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά και τα 20 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια συμβόλαιο στον Τζος Τσίλντρες, είναι αδιαμφισβήτητα οι πλέον εντυπωσιακές κινήσεις τους μέχρι τώρα.
Κοινωνική δράση
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και εθνική ευαισθησία της εταιρείας της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου εκδηλώνεται και με χορηγίες, όπως:
●Η Χαλυβουργική Α.Ε. συνέβαλε στην ανακούφιση των πληγέντων πυρόπληκτων τον Αύγουστο του 2007, προσφέροντας 12.000.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό αρωγής.
●Προσέφερε το ποσό των 30.000 ευρώ στον τηλεμαραθώνιο «Γίνε μαζί μου παιδί» του ΑΝΤΙ για παιδιά.
●Ανέγερση ή αποκατάσταση ναών, μονών και πνευματικών κέντρων.
●Βελτίωση και εκσυγχρονισμό μέσων θεραπείας ασθενειών και κοινωνικών προβλημάτων (προσφορά BETATRON στον «Αγιο Σάββα» - θεραπευτικές κοινότητες «Ιθάκη» και «Παρέμβαση»).
●Προβολή μέσω του ελληνικού και διεθνούς Τύπου των πολιτιστικών θησαυρών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κρίσιμων περιόδων ή τόπων της εθνικής μας ιστορίας.
●Εκστρατεία για την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης μέσω του Τύπου, το 1992, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
●Η μεγαλύτερη προσφορά με ευρύτερη εθνική και θρησκευτική σημασία έγινε εξ ονόματος της Χαλυβουργικής από τον αείμνηστο Παναγιώτη Αγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη της ανέγερσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Φανάρι.
Η αναγέννηση των επιχειρήσεων και η βράβευση...
ΗΤΑΝ ΣΤΗ 13η ΑΠΟΝΟΜΗ των βραβείων του περιοδικού Status «Αντρες της Χρονιάς» που ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε για πρώτη φορά δημοσίως αυτό που όσοι γνωρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις ήξεραν εδώ και μια οκταετία σχεδόν.
«Η αναβίωση της Χαλυβουργικής και η επιστροφή της στην κορυφή ήταν η τελευταία επιθυμία του παππού μας, Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Ηταν η ευχή που μας άφησε λίγο πριν φύγει από κοντά μας».
Κι έτσι ακριβώς συνέβη. Ο πατέρας τους πήρε «προσωπικά» το θέμα και το 2001 έβαλε στόχο να κάνει την επιθυμία του δικού του πατέρα πραγματικότητα. Να φτάσει, δηλαδή, τη Χαλυβουργική, τη μεγαλύτερη ελληνική «βαριά» βιομηχανία, στην κορυφή όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά -ει δυνατόν- ολόκληρου του κόσμου.
Το 2008 η Χαλυβουργική επανέκτησε την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς στην Ελλάδα, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά επενδυτικά προγράμματα χωρίς καμία κρατική επιδότηση και διαθέτοντας πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παράγωγής χάλυβα.
Υπέγραψε μια μεγάλη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 880 MW χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο που είναι φιλικό στο περιβάλλον, ενώ η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας, η Arcadia, είχε ήδη βραβευτεί, έναν χρόνο νωρίτερα, ως η κορυφαία επιχείρηση δεξαμενόπλοιων στον κόσμο από τη Lloyd’s List.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, μαζί με τους δύο γιους του, που είχαν πλέον φτάσει σε ηλικία για να αναλάβουν τη διοίκηση και τις διαπραγματεύσεις, κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία έντονης δραστηριότητας να ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα παγκοσμίως αλλά και να φτάσει τη Χαλυβουργική «εκεί που ήταν πριν από είκοσι χρόνια», όπως είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2003.
Είχε αρνηθεί, τότε, να πουλήσει την τεράστια έκταση στην Ελευσίνα σε γνωστούς επιχειρηματίες που ήθελαν να φτιάξουν εκεί «το μεγαλύτερο λούνα παρκ της Ευρώπης». Από τα συρματοπλέγματα και τις τσαρουχόπροκες που έφτιαχνε ο προπάππους πριν τον πόλεμο, τη θεμελίωση της πρώτης υψικαμίνου το 1961 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι την απαξίωση της εταιρείας στη δεκαετία του '90, οι Αγγελόπουλοι τα είχαν ζήσει όλα.
Ολα, εκτός από την αναγέννηση. Την οποία έφεραν οι δυο νέοι γόνοι.
Η σκέψη πως η ανάπτυξη της Κίνας θα οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση χάλυβα και σιδήρου ήταν αυτή που οδήγησε τη Χαλυβουργική ξανά ψηλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις πως μετά τα πολλά έργα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας τα εργοστάσια χάλυβα θα «ξέμεναν» από δουλειά. Για να γίνει αυτό, βεβαίως, ο όμιλος αποφάσισε να επενδύσει κάπου 250 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά από τις τσέπες της οικογένειας.
Σε μια επιστροφή στο μέλλον, δηλαδή, αφού ο όμιλος στη δεκαετία του 1980 είχε υπάρξει όντως ένα διεθνές πρότυπο:
«Από τον παππού σας, τον Παναγιώτη, είχα μάθει πολλά», είχε ακούσει η νέα γενιά στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του τελευταίου συνεδρίου της κορυφαίας οργάνωσης των μεγάλων χαλυβουργών του κόσμου. Από ποιον το είχε ακούσει; Από τον ίδιο τον κ. Λάκσμι Μιτάλ, τον Ινδό μεγιστάνα της «ArcelorMittal» της μεγαλύτερης χαλυβουργίας του πλανήτη.
Τα αδέρφια που ανέστησαν την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού!
ΤΩΝ ΠΑΝΟΥ ΧΑΛΑ –ΠΕΤΡΟΥ ΛΙΑΚΙΔΗ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ήταν πάντα μια παραδοσιακή οικογένεια. Με σεβασμό στη μνήμη των προγόνων της και με στενούς δεσμούς με τα ελληνικά ιδεώδη. Με αυτές τις αρχές μεγάλωσαν και οι δύο γιοι του, Παναγιώτης και Γιώργος. Κι έτσι έμαθαν να διοικούν και τις επιχειρήσεις του πατέρα τους.
Το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών είναι τα ονόματα που έχουν δώσει στα 9 πλοία της Arcadia, της εταιρείας με το όνομα του τόπου καταγωγής του πατριάρχη της οικογένειας: «Ελευθερία», «Πίστη», «Αξιοπρέπεια», «Τιμή», «Δόξα», «Μύθος», «Αγγελος», «Μάραθα» και φυσικά... «Θρύλος»!
Παρότι νέοι και απόγονοι μιας από τις πλέον ισχυρές ελληνικές οικογένειες, είναι οι απόλυτες εξαιρέσεις στον κανόνα που θέλει τους γόνους των πλούσιων οικογενειών... έξαλλα νιάτα. Με χαμηλό προφίλ και σπάνιες εμφανίσεις οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έδειχναν από μικροί πως είχαν απόλυτη επίγνωση του ονόματος που κουβαλούσαν.
Δύο «εξαιρετικά παιδιά, επιτομή της έννοιας "καλό παιδί"», όπως λένε οι άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά, μεγάλωσαν κατά βάση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα περισσότερα ξαδέρφια τους που κινούνταν μεταξύ Ζυρίχης Λονδίνου και διεθνών προορισμών. Περνούσαν τα Χριστούγεννα είτε στην Αθήνα, στο σπίτι στο Χαλάνδρι, είτε στο Σεντ Μόριτζ όπου η οικογένεια διαθέτει το δικό της σαλέ. Ομως, η δολοφονία του αδερφού του πατέρα τους Δημήτρη, από τη «17Ν» έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα...
Πήγαν σχολείο στου Μωραΐτη, όπου και ήταν από τους πρωταγωνιστές στις κόντρες Ολυμπιακών - Παναθηναϊκών, συνεχίζοντας την «παράδοση» που είχαν δημιουργήσει λίγα χρόνια πριν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Μώραλης και άλλοι υψηλά ιστάμενοι σήμερα στις δύο ΠΑΕ. Συνέχισαν την κοινή τους πορεία και στις σπουδές, μέχρι και στα μεταπτυχιακά των Οικονομικών στη Βοστόνη. Ο Παναγιώτης έχει πτυχίο από το Deree στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ ο Γιώργος από την ΑΣΟΕΕ, όπως ακριβώς κι ο πατέρας του.
Συνεχίζοντας μάλιστα την οικογενειακή παράδοση, υπηρέτησαν και οι δύο στο Πολεμικό Ναυτικό.
Είναι εξαιρετικά φιλάνθρωποι, πράγμα που απέδειξαν και στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, δωρίζοντας μέσω της Χαλυβουργικής τεράστια ποσά στους πληγέντες ενώ βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και το Πατριαρχείο, το Μέγαρο του οποίου ανήγειρε ο παππούς τους Παναγιώτης. Διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ζουν και οι δύο μια απολύτως ήσυχη οικογενειακή ζωή -σπάνια εικόνα για τα μεγάλα «τζάκια»- και φροντίζουν να μη δίνουν στόχο με τις εξόδους αλλά και τις δημόσιες δραστηριότητες τους. Είναι φανατικοί της Μυκόνου, όχι όμως λόγω «μόδας» αλλά εξαιτίας της παλιάς τους σχέσης με το νησί, όπου έχουν και οικογενειακό σπίτι για δεκαετίες, ενώ συνήθως θα τους βρει κανείς στο La Strada στο Ψυχικό.
Οι φίλοι τους λένε πως οι μόνοι που μπορούν να τους πάρουν τηλέφωνο μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι οι συνεργάτες τους, αλλά οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Παίζουν μπάσκετ στο ανοιχτό γηπεδάκι της Φιλοθέης, όπως έκαναν από έφηβοι και βάζουν στοιχήματα με τους παιδικούς τους φίλους!
Οταν, στις 28 Αυγούστου του 2008, ο Γιώργος παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ιωάννα Στάχτου, στην Αγία Μαρίνα στο Λαγονήσι (παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου) και παρότι στη δεξίωση στον «Αστέρα» βρίσκονταν δεκάδες επιχειρηματίες στελέχη και πρωταγωνιστές της κοινωνικής, πολιτικής και αθλητικής ζωής της χώρας οι φωτογραφίες δεν κυκλοφόρησαν παρά μόνο δέκα μέρες αργότερα. Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο Γιώργος Παπαϊωαννίδης, επιστήθιος φίλος του Γιώργου Αγγελόπουλου, ενώ για το γλέντι είχε έρθει ο ιταλός σταρ Amedeo Minghi.
Τα πλέον εντυπωσιακά γεγονότα της βραδιάς όμως ήταν κι αυτά που επιβεβαιώνουν τις αξίες της οικογένειας και τον δεσμό των δύο νέων γόνων της με τους προγόνους τους.
Τα δάκρυα του πατέρα Κωνσταντίνου όταν είδε τη νύφη να ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας ήταν μια από τις συγκινητικές στιγμές της ζωής του, δήλωσε ο ίδιος ο γαμπρός, ενώ και μόνο η εμφάνιση της γιαγιάς κ. Ελένης Αγγελοπούλου -συζύγου του αείμνηστου Παναγιώτη Αγγελόπουλου, που έχει εμφανιστεί ελάχιστες φορές μετά τον θάνατο του, το 2001 - ήταν αρκετά για να κλάψουν οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους.
Η αγάπη για τον Ολυμπιακό
ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ, όταν ο πατέρας τους τους πήγαινε στο παλιό Καραϊσκάκη, είχαν μάθει να αγαπούν την ομάδα του Πειραιά. Σε συνδυασμό με τη λατρεία τους για το μπάσκετ, η απόκτηση του μετοχικού πακέτου της ΚΑΕ Ολυμπιακός, πέρυσι, ήρθε μάλλον ως φυσική συνέπεια.
Η «τρέλα» τους για τον μπασκετικό Ολυμπιακό ήταν τόσο μεγάλη, που το 1994 είχαν εγκατασταθεί για μέρες στο Τελ Αβίβ για να δουν το Final Four (οι άστοχες βολές του Ζάρκο Πάσπαλιε είναι, ακόμη, ένα μεγάλο τραύμα και για τους δυο τους), ενώ για χρόνια ταξίδευαν σε όλη την Ευρώπη για να δουν την αγαπημένη τους ερυθρόλευκη ομάδα και σε όλη την Αμερική για να δουν τον αγαπημένο τους παίκτη, Μάικλ Τζόρνταν.
Το απόλυτο ρεκόρ τους είναι οι συνεχείς πτήσεις 47 ωρών από τη Σεούλ στην ισπανική Βιτόρια για να χειροκροτήσουν τον Ολυμπιακό με την Ταού.
Είχαν συζητήσει πολλές φορές με τον Σωκράτη Κόκκαλη πριν εκείνος δώσει το πράσινο φως να μπουν στη διοίκηση της ΚΑΕ (και πριν τελικά την αποκτήσουν), ενώ είχαν φροντίσει να τον έχουν από κοντά, εξασφαλίζοντας την καλύτερη σουίτα του γηπέδου, δίπλα στην προεδρική.
Η ενασχόληση τους με το μπάσκετ ήταν από την πρώτη στιγμή δυναμική: πρώτα με την εξωπραγματική μεταγραφή του Ματσιγιάουσκας, ο οποίος έπαιρνε 2,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο -τη στιγμή που ο Ριβάλντο έπαιρνε 1,8 εκατ. ευρώ στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό- και στη συνέχεια δεκάδες άλλες ακριβές μεταγραφές, που ακόμη όμως δεν τους έχουν αποφέρει κάποιον τίτλο. Η έλευση του Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά και τα 20 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια συμβόλαιο στον Τζος Τσίλντρες, είναι αδιαμφισβήτητα οι πλέον εντυπωσιακές κινήσεις τους μέχρι τώρα.
Κοινωνική δράση
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και εθνική ευαισθησία της εταιρείας της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου εκδηλώνεται και με χορηγίες, όπως:
●Η Χαλυβουργική Α.Ε. συνέβαλε στην ανακούφιση των πληγέντων πυρόπληκτων τον Αύγουστο του 2007, προσφέροντας 12.000.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό αρωγής.
●Προσέφερε το ποσό των 30.000 ευρώ στον τηλεμαραθώνιο «Γίνε μαζί μου παιδί» του ΑΝΤΙ για παιδιά.
●Ανέγερση ή αποκατάσταση ναών, μονών και πνευματικών κέντρων.
●Βελτίωση και εκσυγχρονισμό μέσων θεραπείας ασθενειών και κοινωνικών προβλημάτων (προσφορά BETATRON στον «Αγιο Σάββα» - θεραπευτικές κοινότητες «Ιθάκη» και «Παρέμβαση»).
●Προβολή μέσω του ελληνικού και διεθνούς Τύπου των πολιτιστικών θησαυρών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κρίσιμων περιόδων ή τόπων της εθνικής μας ιστορίας.
●Εκστρατεία για την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης μέσω του Τύπου, το 1992, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
●Η μεγαλύτερη προσφορά με ευρύτερη εθνική και θρησκευτική σημασία έγινε εξ ονόματος της Χαλυβουργικής από τον αείμνηστο Παναγιώτη Αγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη της ανέγερσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Φανάρι.
Η αναγέννηση των επιχειρήσεων και η βράβευση...
ΗΤΑΝ ΣΤΗ 13η ΑΠΟΝΟΜΗ των βραβείων του περιοδικού Status «Αντρες της Χρονιάς» που ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε για πρώτη φορά δημοσίως αυτό που όσοι γνωρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις ήξεραν εδώ και μια οκταετία σχεδόν.
«Η αναβίωση της Χαλυβουργικής και η επιστροφή της στην κορυφή ήταν η τελευταία επιθυμία του παππού μας, Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Ηταν η ευχή που μας άφησε λίγο πριν φύγει από κοντά μας».
Κι έτσι ακριβώς συνέβη. Ο πατέρας τους πήρε «προσωπικά» το θέμα και το 2001 έβαλε στόχο να κάνει την επιθυμία του δικού του πατέρα πραγματικότητα. Να φτάσει, δηλαδή, τη Χαλυβουργική, τη μεγαλύτερη ελληνική «βαριά» βιομηχανία, στην κορυφή όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά -ει δυνατόν- ολόκληρου του κόσμου.
Το 2008 η Χαλυβουργική επανέκτησε την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς στην Ελλάδα, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά επενδυτικά προγράμματα χωρίς καμία κρατική επιδότηση και διαθέτοντας πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παράγωγής χάλυβα.
Υπέγραψε μια μεγάλη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 880 MW χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο που είναι φιλικό στο περιβάλλον, ενώ η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας, η Arcadia, είχε ήδη βραβευτεί, έναν χρόνο νωρίτερα, ως η κορυφαία επιχείρηση δεξαμενόπλοιων στον κόσμο από τη Lloyd’s List.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, μαζί με τους δύο γιους του, που είχαν πλέον φτάσει σε ηλικία για να αναλάβουν τη διοίκηση και τις διαπραγματεύσεις, κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία έντονης δραστηριότητας να ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα παγκοσμίως αλλά και να φτάσει τη Χαλυβουργική «εκεί που ήταν πριν από είκοσι χρόνια», όπως είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2003.
Είχε αρνηθεί, τότε, να πουλήσει την τεράστια έκταση στην Ελευσίνα σε γνωστούς επιχειρηματίες που ήθελαν να φτιάξουν εκεί «το μεγαλύτερο λούνα παρκ της Ευρώπης». Από τα συρματοπλέγματα και τις τσαρουχόπροκες που έφτιαχνε ο προπάππους πριν τον πόλεμο, τη θεμελίωση της πρώτης υψικαμίνου το 1961 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι την απαξίωση της εταιρείας στη δεκαετία του '90, οι Αγγελόπουλοι τα είχαν ζήσει όλα.
Ολα, εκτός από την αναγέννηση. Την οποία έφεραν οι δυο νέοι γόνοι.
Η σκέψη πως η ανάπτυξη της Κίνας θα οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση χάλυβα και σιδήρου ήταν αυτή που οδήγησε τη Χαλυβουργική ξανά ψηλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις πως μετά τα πολλά έργα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας τα εργοστάσια χάλυβα θα «ξέμεναν» από δουλειά. Για να γίνει αυτό, βεβαίως, ο όμιλος αποφάσισε να επενδύσει κάπου 250 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά από τις τσέπες της οικογένειας.
Σε μια επιστροφή στο μέλλον, δηλαδή, αφού ο όμιλος στη δεκαετία του 1980 είχε υπάρξει όντως ένα διεθνές πρότυπο:
«Από τον παππού σας, τον Παναγιώτη, είχα μάθει πολλά», είχε ακούσει η νέα γενιά στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του τελευταίου συνεδρίου της κορυφαίας οργάνωσης των μεγάλων χαλυβουργών του κόσμου. Από ποιον το είχε ακούσει; Από τον ίδιο τον κ. Λάκσμι Μιτάλ, τον Ινδό μεγιστάνα της «ArcelorMittal» της μεγαλύτερης χαλυβουργίας του πλανήτη.
Παρασκευή 24 Απριλίου 2009
Doping: Τα μάτια ανοιχτά για τις παγίδες...
Του Βασίλη Γαλούπη
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ως ομιλητής σε πρόσφατο συνέδριο αθλητιατρικής που έγινε στην Αθήνα με θέμα το ντόπινγκ, όταν πήρε τον λόγο από μικροφώνου μία επιστήμονας και μητέρα αθλητή για να θέσει το εξής ερώτημα στο πάνελ:
«Επειδή δεν με ενδιέφερε ο πρωταθλητισμός για τον γιο μου, ήθελα να κάνει διάφορα σπορ, απλά για να αγαπήσει τον αθλητισμό και να ωφεληθεί στη ζωή του. Εμεινα έκπληκτη, όμως, όταν όποτε του άλλαζα άθλημα άκουγα σχεδόν πάντα να τον αποκαλούν ταλέντο κάποιοι μέσα από τον χώρο. Μα, είναι δυνατόν να έχει ταλέντο σε τόσα διαφορετικά σπορ; Κι αν δεν ήταν ταλέντο, τι πραγματικά ήθελαν αυτοί οι κύριοι από το παιδί μου κι από εμένα;».
ΣΤΗ ΘΕΣΗ αυτής της μπερδεμένης μητέρας βρίσκονται σίγουρα κι άλλες. Και είναι λογικό, π.χ., κάθε πατέρας να καμαρώνει όταν ακούει πως το σπλάχνο του είναι ταλέντο.
Όποιος όμως έχει κινηθεί στα πιο βαθιά νερά του αθλητισμού θα ξέρει πως είναι προτιμότερο πλέον να κρατάει μικρό καλάθι, παρά να επικρατεί της λογικής ο άκρατος ενθουσιασμός...
ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχουν ταλέντα στη χώρα μας για κάθε άθλημα. Ο γονιός, όμως θα πρέπει να είναι υποψιασμένος πριν πανηγυρίσει επειδή κάποιος του είπε ότι το παιδί του έχει σπάνια χαρίσματα.
Μια καλοδουλεμένη τακτική των επιτήδειων είναι να φουσκώνουν τα μυαλά των καλοστεκούμενων οικονομικά γονιών.
Κι εν τέλει αυτοί να γίνονται ευάλωτοι σε διάφορες προτάσεις όπως της ενίσχυσης, η οποία σταδιακά θα γίνεται με όλο και δυνατότερα, άρα και πιο επικίνδυνα, σκευάσματα.
ΤΟ ΜΟΤΙΒΟ αυτών των επιτήδειων -που κάθε χρόνο γίνονται, δυστυχώς περισσότεροι πλασάροντας έμμεσα ή άμεσα σκευάσματα- είναι το εξής:
Το παιδί σου είναι ταλέντο, αλλά για να φτάσει πιο ψηλά χρειάζεται και μια... βοήθεια.
Κι εκεί ακριβώς είναι η παγίδα, διότι ένας γονιός δεν είναι ειδικός ώστε να κρίνει αν ο γιος του είναι όντως ταλέντο, ούτε είναι κι επιστήμονας για να ξέρει περί ουσιών.
Ο αθλητισμός αποτελεί σχολείο ζωής και πρέπει να ενθαρρύνονται όλοι -και κυρίως οι ανήλικοι-να ασχολούνται μετά σπορ.
Ωστόσο, οι γονείς καλό είναι να επαγρυπνούν, να ρωτάνε, να δρουν με ορθολογισμό και γνώση πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση με το παραμικρό ρίσκο να στοιχειωθεί το μέλλον των βλασταριών τους...
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ως ομιλητής σε πρόσφατο συνέδριο αθλητιατρικής που έγινε στην Αθήνα με θέμα το ντόπινγκ, όταν πήρε τον λόγο από μικροφώνου μία επιστήμονας και μητέρα αθλητή για να θέσει το εξής ερώτημα στο πάνελ:
«Επειδή δεν με ενδιέφερε ο πρωταθλητισμός για τον γιο μου, ήθελα να κάνει διάφορα σπορ, απλά για να αγαπήσει τον αθλητισμό και να ωφεληθεί στη ζωή του. Εμεινα έκπληκτη, όμως, όταν όποτε του άλλαζα άθλημα άκουγα σχεδόν πάντα να τον αποκαλούν ταλέντο κάποιοι μέσα από τον χώρο. Μα, είναι δυνατόν να έχει ταλέντο σε τόσα διαφορετικά σπορ; Κι αν δεν ήταν ταλέντο, τι πραγματικά ήθελαν αυτοί οι κύριοι από το παιδί μου κι από εμένα;».
ΣΤΗ ΘΕΣΗ αυτής της μπερδεμένης μητέρας βρίσκονται σίγουρα κι άλλες. Και είναι λογικό, π.χ., κάθε πατέρας να καμαρώνει όταν ακούει πως το σπλάχνο του είναι ταλέντο.
Όποιος όμως έχει κινηθεί στα πιο βαθιά νερά του αθλητισμού θα ξέρει πως είναι προτιμότερο πλέον να κρατάει μικρό καλάθι, παρά να επικρατεί της λογικής ο άκρατος ενθουσιασμός...
ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχουν ταλέντα στη χώρα μας για κάθε άθλημα. Ο γονιός, όμως θα πρέπει να είναι υποψιασμένος πριν πανηγυρίσει επειδή κάποιος του είπε ότι το παιδί του έχει σπάνια χαρίσματα.
Μια καλοδουλεμένη τακτική των επιτήδειων είναι να φουσκώνουν τα μυαλά των καλοστεκούμενων οικονομικά γονιών.
Κι εν τέλει αυτοί να γίνονται ευάλωτοι σε διάφορες προτάσεις όπως της ενίσχυσης, η οποία σταδιακά θα γίνεται με όλο και δυνατότερα, άρα και πιο επικίνδυνα, σκευάσματα.
ΤΟ ΜΟΤΙΒΟ αυτών των επιτήδειων -που κάθε χρόνο γίνονται, δυστυχώς περισσότεροι πλασάροντας έμμεσα ή άμεσα σκευάσματα- είναι το εξής:
Το παιδί σου είναι ταλέντο, αλλά για να φτάσει πιο ψηλά χρειάζεται και μια... βοήθεια.
Κι εκεί ακριβώς είναι η παγίδα, διότι ένας γονιός δεν είναι ειδικός ώστε να κρίνει αν ο γιος του είναι όντως ταλέντο, ούτε είναι κι επιστήμονας για να ξέρει περί ουσιών.
Ο αθλητισμός αποτελεί σχολείο ζωής και πρέπει να ενθαρρύνονται όλοι -και κυρίως οι ανήλικοι-να ασχολούνται μετά σπορ.
Ωστόσο, οι γονείς καλό είναι να επαγρυπνούν, να ρωτάνε, να δρουν με ορθολογισμό και γνώση πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση με το παραμικρό ρίσκο να στοιχειωθεί το μέλλον των βλασταριών τους...
Doping: Οι φωτοβολίδες-αθλητές και η καριέρα διαρκείας.
του Βασίλη Γαλούπη
Αν κάτσει κάποιος και μελετήσει προσεκτικά φωτογραφίες με τους κορυφαίους αθλητές του 1920, του 1950, του 1980 και του 2009 από όποιο δημοφιλές σπορ του αρέσει, θα διαπιστώσει από τη σύγκριση που θα κάνει ότι οι διαφορές στη σωματοδομή τους μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών έχουν γίνει χαώδεις.
Ο φτασμένος π.χ., σφαιροβόλος πριν από μισό αιώνα είχε πολλά κοινά με τους τότε συναθλητές του, όμως η εμφάνιση του δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτήν ενός σημερινού «συναδέλφου» του.
Το ίδιο θα συμβεί κι αν βάλουμε δίπλα δίπλα φωτογραφίες παλαιών και σύγχρονων ποδοσφαιριστών, πυγμάχων ή παλαιστών κ.λπ.
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ πρωταθλητισμός σπρώχνει τους αθλητές σε μια ξέφρενη μυϊκή ανάπτυξη. Η πρόοδος της αθλητικής επιστήμης από τον Β' Παγκόσμιο και μετά έχει πράγματι συμβάλει ως έναν βαθμό σ' αυτή τη μυϊκή υπέρβαση.
Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι ο επαγγελματισμός έχει εισχωρήσει πια στο σύνολο των ατομικών κι ομαδικών σπορ, με συνέπεια οι ώρες προπόνησης να είναι σαφώς περισσότερες κι από την εφηβική ηλικία κιόλας ώστε να χτίζεται στο γυμναστήριο ένα πιο δυνατό κορμί.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, όμως να αμφισβητηθεί και η τρομερή έξαρση του ντόπινγκ ως μιας από τις βασικές αιτίες που οι μύες έχουν...φουσκώσει και... πρήζονται όλο και περισσότερο. Κι όταν το ίδιο βλέπουμε και σε γυναίκες αθλήτριες τότε ο προβληματισμός γίνεται ακόμα εντονότερος.
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ, άρα και «κακή», προπόνηση σε συνδυασμό με τοξική ενίσχυση αποτελούν την... εγγύηση για μια καριέρα προβληματική.
Οι πολλοί τραυματισμοί στο μυοσκελετικό σύστημα είναι αποδεδειγμένοι κι επιστημονικά πια, ενώ οι διακυμάνσεις στην απόδοση δεδομένες.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν αρκετά τεχνικά σπορ, κυρίως ομαδικά, που ένα «σκληρό», άκαμπτο και υπερφορτωμένο μυϊκό σύστημα αλλοιώνει την τεχνική «ευελιξία» του αθλητή, με ολέθριες συνέπειες.
Η ΔΙΨΑ για ένα γρήγορο αποτέλεσμα και με οποιοδήποτε ρίσκο κάνει όλο και περισσότερους αθλητές να παρασύρονται σε έναν μανιώδη αγώνα για την ανεύρεση... προηγμένης τεχνολογικά χημικής«βοήθειας» και να ξεχνάνε το απλούστερο:
Οτι αποκτούν μία αχίλλειο πτέρνα. Και ότι η επίδοση χτίζεται σταδιακά..., μέρα με τη μέρα. Μόνο αν οι βάσεις είναι στέρεες θα έρθει το ζητούμενο, που είναι η διάρκεια.
Διότι από «φωτοβολίδες-αθλητές» έχουμε πια... χορτάσει.
Αν κάτσει κάποιος και μελετήσει προσεκτικά φωτογραφίες με τους κορυφαίους αθλητές του 1920, του 1950, του 1980 και του 2009 από όποιο δημοφιλές σπορ του αρέσει, θα διαπιστώσει από τη σύγκριση που θα κάνει ότι οι διαφορές στη σωματοδομή τους μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών έχουν γίνει χαώδεις.
Ο φτασμένος π.χ., σφαιροβόλος πριν από μισό αιώνα είχε πολλά κοινά με τους τότε συναθλητές του, όμως η εμφάνιση του δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτήν ενός σημερινού «συναδέλφου» του.
Το ίδιο θα συμβεί κι αν βάλουμε δίπλα δίπλα φωτογραφίες παλαιών και σύγχρονων ποδοσφαιριστών, πυγμάχων ή παλαιστών κ.λπ.
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ πρωταθλητισμός σπρώχνει τους αθλητές σε μια ξέφρενη μυϊκή ανάπτυξη. Η πρόοδος της αθλητικής επιστήμης από τον Β' Παγκόσμιο και μετά έχει πράγματι συμβάλει ως έναν βαθμό σ' αυτή τη μυϊκή υπέρβαση.
Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι ο επαγγελματισμός έχει εισχωρήσει πια στο σύνολο των ατομικών κι ομαδικών σπορ, με συνέπεια οι ώρες προπόνησης να είναι σαφώς περισσότερες κι από την εφηβική ηλικία κιόλας ώστε να χτίζεται στο γυμναστήριο ένα πιο δυνατό κορμί.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, όμως να αμφισβητηθεί και η τρομερή έξαρση του ντόπινγκ ως μιας από τις βασικές αιτίες που οι μύες έχουν...φουσκώσει και... πρήζονται όλο και περισσότερο. Κι όταν το ίδιο βλέπουμε και σε γυναίκες αθλήτριες τότε ο προβληματισμός γίνεται ακόμα εντονότερος.
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ, άρα και «κακή», προπόνηση σε συνδυασμό με τοξική ενίσχυση αποτελούν την... εγγύηση για μια καριέρα προβληματική.
Οι πολλοί τραυματισμοί στο μυοσκελετικό σύστημα είναι αποδεδειγμένοι κι επιστημονικά πια, ενώ οι διακυμάνσεις στην απόδοση δεδομένες.
Συν τοις άλλοις υπάρχουν αρκετά τεχνικά σπορ, κυρίως ομαδικά, που ένα «σκληρό», άκαμπτο και υπερφορτωμένο μυϊκό σύστημα αλλοιώνει την τεχνική «ευελιξία» του αθλητή, με ολέθριες συνέπειες.
Η ΔΙΨΑ για ένα γρήγορο αποτέλεσμα και με οποιοδήποτε ρίσκο κάνει όλο και περισσότερους αθλητές να παρασύρονται σε έναν μανιώδη αγώνα για την ανεύρεση... προηγμένης τεχνολογικά χημικής«βοήθειας» και να ξεχνάνε το απλούστερο:
Οτι αποκτούν μία αχίλλειο πτέρνα. Και ότι η επίδοση χτίζεται σταδιακά..., μέρα με τη μέρα. Μόνο αν οι βάσεις είναι στέρεες θα έρθει το ζητούμενο, που είναι η διάρκεια.
Διότι από «φωτοβολίδες-αθλητές» έχουμε πια... χορτάσει.
Doping: Η «παραεπιστήμη» της απληστίας...
Του Βασίλη Γαλούπη
ΟΤΑΝ ο χρυσός ολυμπιονίκης στον μαραθώνιο του 1904 Τόμας Χικς αποπειράθηκε να ντοπαριστεί δεν υπήρχαν ούτε χορηγίες από πολυεθνικές ούτε τόσοι προβολείς από ΜΜΕ, ούτε τα σημερινά οικονομικά κίνητρα. Παρά ταύτα, ο Αμερικανός δρομέας προσπάθησε αποδειγμένα να διεγερθεί με... στρυχνίνη.
Και μπορεί να μοιάζει παρανοϊκή η χρησιμοποίηση ως ουσία ντόπινγκ ενός επικίνδυνου δηλητηρίου, όμως μέχρι το 2009 έχουν καταγραφεί αρκετά «σύγχρονα» κρούσματα με στρυχνίνη από Κινέζους και Ρώσους αθλητές.
Ο ΧΙΚΣ έκανε κοκτέιλ τη στρυχνίνη με μπράντι κι όταν ξεθύμανε η δράση του δηλητηρίου είχε έτοιμη μια δεύτερη ισχυρή δόση, που την πήρε κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Αμέσως μετά τον τερματισμό του ο δρομέας κατέρρευσε και κινδύνεψε σοβαρά η ζωή του.
ΑΚΟΜΑ και πριν το 1900 μ.Χ. υπάρχουν περιπτώσεις ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και ως εξής: Δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα ή η δόξα που ωθούν έναν αθλητή στο να ψάξει την καλύτερη απόδοση με πλάγιους τρόπους.
Οντως η εμπορευματοποίηση των σπορ έχει μετατρέψει σε Λερναία Υδρα τη φαρμακοδιέγερση, ωστόσο δεν γίνεται κανείς να παραγνωρίσει και τον ρόλο της ίδιας της ανθρώπινης φύσης...
ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ είναι η «παραεπιστήμη»της απληστίας. Και η ανθρώπινη ιστορία μας έχει διδάξει -άλλωστε, μέθοδοι ενίσχυσης απόδοσης υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα, όπως και στην αρχαία Ρώμη- ότι πάντα θα αναζητείται το κάτι παραπάνω. Οταν βλέπει ο άνθρωπος ότι οι δυνάμεις του δεν είναι αρκετέςγια να φτάσει τον στόχο και να σπάσει τα όρια του, τότε ίσως να κάνει το λάθος να ψάξει τη λύση για το «κάτι παραπάνω» μέσα από αθέμιτες διαδρομές. Με όποιο ρίσκο κι αν συνεπάγεται αυτό..
ΚΑΝΟΥΜΕ αυτή την αναφορά για να γίνει ευκολότερα κατανοητό τι είναι το ντόπινγκ. Είναι κάτι πολύπλευρο, πολυδιάστατο κι όχι μόνο αθλητικό πιά.
Δεν ξεκίνησε ξαφνικά από το 1960, όπως νομίζουν αρκετοί. Σαν φαινόμενο το έχουμε δει να υπάρχει από την αρχαιότητα, έστω κι όχι σε τέτοια έκταση, φυσικά. Συνεπώς η λύση του προβλήματος δεν έχει να κάνει μόνο π.χ. με τα κίνητρα, τα οποία αν κοπούν από τον νόμο αυτομάτως όλα θα γίνουν παραδεισένια. Μακάρι να ήταν έτσι. Δυστυχώς, όμως οι ρίζες του καρκίνου των σπορ είναι πολύ βαθύτερες...
ΟΤΑΝ ο χρυσός ολυμπιονίκης στον μαραθώνιο του 1904 Τόμας Χικς αποπειράθηκε να ντοπαριστεί δεν υπήρχαν ούτε χορηγίες από πολυεθνικές ούτε τόσοι προβολείς από ΜΜΕ, ούτε τα σημερινά οικονομικά κίνητρα. Παρά ταύτα, ο Αμερικανός δρομέας προσπάθησε αποδειγμένα να διεγερθεί με... στρυχνίνη.
Και μπορεί να μοιάζει παρανοϊκή η χρησιμοποίηση ως ουσία ντόπινγκ ενός επικίνδυνου δηλητηρίου, όμως μέχρι το 2009 έχουν καταγραφεί αρκετά «σύγχρονα» κρούσματα με στρυχνίνη από Κινέζους και Ρώσους αθλητές.
Ο ΧΙΚΣ έκανε κοκτέιλ τη στρυχνίνη με μπράντι κι όταν ξεθύμανε η δράση του δηλητηρίου είχε έτοιμη μια δεύτερη ισχυρή δόση, που την πήρε κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Αμέσως μετά τον τερματισμό του ο δρομέας κατέρρευσε και κινδύνεψε σοβαρά η ζωή του.
ΑΚΟΜΑ και πριν το 1900 μ.Χ. υπάρχουν περιπτώσεις ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και ως εξής: Δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα ή η δόξα που ωθούν έναν αθλητή στο να ψάξει την καλύτερη απόδοση με πλάγιους τρόπους.
Οντως η εμπορευματοποίηση των σπορ έχει μετατρέψει σε Λερναία Υδρα τη φαρμακοδιέγερση, ωστόσο δεν γίνεται κανείς να παραγνωρίσει και τον ρόλο της ίδιας της ανθρώπινης φύσης...
ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ είναι η «παραεπιστήμη»της απληστίας. Και η ανθρώπινη ιστορία μας έχει διδάξει -άλλωστε, μέθοδοι ενίσχυσης απόδοσης υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα, όπως και στην αρχαία Ρώμη- ότι πάντα θα αναζητείται το κάτι παραπάνω. Οταν βλέπει ο άνθρωπος ότι οι δυνάμεις του δεν είναι αρκετέςγια να φτάσει τον στόχο και να σπάσει τα όρια του, τότε ίσως να κάνει το λάθος να ψάξει τη λύση για το «κάτι παραπάνω» μέσα από αθέμιτες διαδρομές. Με όποιο ρίσκο κι αν συνεπάγεται αυτό..
ΚΑΝΟΥΜΕ αυτή την αναφορά για να γίνει ευκολότερα κατανοητό τι είναι το ντόπινγκ. Είναι κάτι πολύπλευρο, πολυδιάστατο κι όχι μόνο αθλητικό πιά.
Δεν ξεκίνησε ξαφνικά από το 1960, όπως νομίζουν αρκετοί. Σαν φαινόμενο το έχουμε δει να υπάρχει από την αρχαιότητα, έστω κι όχι σε τέτοια έκταση, φυσικά. Συνεπώς η λύση του προβλήματος δεν έχει να κάνει μόνο π.χ. με τα κίνητρα, τα οποία αν κοπούν από τον νόμο αυτομάτως όλα θα γίνουν παραδεισένια. Μακάρι να ήταν έτσι. Δυστυχώς, όμως οι ρίζες του καρκίνου των σπορ είναι πολύ βαθύτερες...
Doping: Εχουμε τον αθλητισμό που μας αξίζει;...
Του Βασίλη Γαλούπη
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ σοκ και πολλές συζητήσεις προκάλεσε την εβδομάδα που πέρασε η απίστευτη αποκάλυψη του πασίγνωστου Βρετανού σπρίντερ Ντουέιν Τσέιμπερς ότι χρησιμοποίησε για να ντοπαριστεί περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες μέσα στο 2002!
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των σπορ που γίνεται λόγος για τέτοια εξωφρενικά αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της επί-δοσης. Κι αναρωτιέται ο κάθε πραγματικός λάτρηςτου αθλητισμού:
«Πού οδεύει τελικά ο σύγχρονος πρωταθλητισμός»...
Ο ΤΣΕΪΜΠΕΡΣ ήταν μόνο ένα από τα μέλη του περιβόητου τιμ των φτασμένων σπρίντερ της Balco). Από τη δικογραφία έχει προκύψει ως τώρα ότι πανομοιότυπα κοκτέιλ ντόπινγκ χορηγούνταν στους περισσότερους αθλητές που ήταν ενταγμένοι στην ίδια «Αδελφότητα της Σύριγγας».
Οι Τιμ Μοντγκόμερι, Μάριον Τζόουνς, Κέλι Γουάιτ και τόσοι άλλοι έχουν παραδεχθεί ότι ακολουθούσαν πιστά τις συνταγές του Βίκτορ Κόντε.
Συνεπώς το πιθανότερο είναι κι άλλοι σπρίντερ να έχουν υποστεί τέτοιο βομβαρδισμό ουσιών. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στα εργαστήρια του πρωταθλητισμού γίνονται πράγματα που δεν μπορεί να τα φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Και συλλογίζεται κανείς τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Τη δεκαετία του 70 έκαναν θραύση μόνο 5-10 είδη γνωστών στεροειδών χαπιών της εποχής όπως το Ντιαναμπόλ και το Τουριναμπόλ. Σταδιακά αυξήθηκαν τα είδη φαρμάκων και κατά συνέπεια τα κοκτέιλ ντόπινγκ.
Αν, λοιπόν, ένας παγκόσμιος πρωταθλητής όπως ο Τσέιμπερς χρειάζεται στις αρχές του 21 ου αιώνα 300 διαφορετικά χάπια, τότε το 2030 ένας κορυφαίος αθλητής με πόσα φάρμακα θα ντοπάρεται;
Με 1.000; Εκτός πια κι αν στο μεταξύ το γονιδιακό ντόπινγκ έχει υποκαταστήσει εντελώς τις «παραδοσιακές» μεθόδους.
ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ γεννούν σε κάθε αγνό φίλαθλο τέτοιες ειδήσεις που αποκαλύπτουν ένα νοσηρό περιβάλλον στον σύγχρονο πρωταθλητισμό, θα ήλπιζε κάποιος ότι μέσα στα τόσα κοινωνικά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλους καθημερινά, ίσως να αξίζαμε έναν καλύτερο και πιο φωτεινό πρωταθλητισμό από αυτόν που παρακολουθούμε.
Δυστυχώς όμως όπως οι συνθήκες στην αρχαία Ελλάδα ήταν ευνοϊκές για να εξυψωθεί σε παγκόσμια και αθάνατη πολιτισμική αξία το ολυμπιακό ιδεώδες έτσι και σήμερα είμαστε ενδεχομένως καταδικασμένοι να έχουμε έναν κόσμο των σπορ τόσο... μαγικό όσο και οι εξίσου χαώδεις και προβληματικές κοινωνίες μας.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ σοκ και πολλές συζητήσεις προκάλεσε την εβδομάδα που πέρασε η απίστευτη αποκάλυψη του πασίγνωστου Βρετανού σπρίντερ Ντουέιν Τσέιμπερς ότι χρησιμοποίησε για να ντοπαριστεί περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες μέσα στο 2002!
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των σπορ που γίνεται λόγος για τέτοια εξωφρενικά αλόγιστη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της επί-δοσης. Κι αναρωτιέται ο κάθε πραγματικός λάτρηςτου αθλητισμού:
«Πού οδεύει τελικά ο σύγχρονος πρωταθλητισμός»...
Ο ΤΣΕΪΜΠΕΡΣ ήταν μόνο ένα από τα μέλη του περιβόητου τιμ των φτασμένων σπρίντερ της Balco). Από τη δικογραφία έχει προκύψει ως τώρα ότι πανομοιότυπα κοκτέιλ ντόπινγκ χορηγούνταν στους περισσότερους αθλητές που ήταν ενταγμένοι στην ίδια «Αδελφότητα της Σύριγγας».
Οι Τιμ Μοντγκόμερι, Μάριον Τζόουνς, Κέλι Γουάιτ και τόσοι άλλοι έχουν παραδεχθεί ότι ακολουθούσαν πιστά τις συνταγές του Βίκτορ Κόντε.
Συνεπώς το πιθανότερο είναι κι άλλοι σπρίντερ να έχουν υποστεί τέτοιο βομβαρδισμό ουσιών. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στα εργαστήρια του πρωταθλητισμού γίνονται πράγματα που δεν μπορεί να τα φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Και συλλογίζεται κανείς τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Τη δεκαετία του 70 έκαναν θραύση μόνο 5-10 είδη γνωστών στεροειδών χαπιών της εποχής όπως το Ντιαναμπόλ και το Τουριναμπόλ. Σταδιακά αυξήθηκαν τα είδη φαρμάκων και κατά συνέπεια τα κοκτέιλ ντόπινγκ.
Αν, λοιπόν, ένας παγκόσμιος πρωταθλητής όπως ο Τσέιμπερς χρειάζεται στις αρχές του 21 ου αιώνα 300 διαφορετικά χάπια, τότε το 2030 ένας κορυφαίος αθλητής με πόσα φάρμακα θα ντοπάρεται;
Με 1.000; Εκτός πια κι αν στο μεταξύ το γονιδιακό ντόπινγκ έχει υποκαταστήσει εντελώς τις «παραδοσιακές» μεθόδους.
ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ γεννούν σε κάθε αγνό φίλαθλο τέτοιες ειδήσεις που αποκαλύπτουν ένα νοσηρό περιβάλλον στον σύγχρονο πρωταθλητισμό, θα ήλπιζε κάποιος ότι μέσα στα τόσα κοινωνικά προβλήματα που μας ταλαιπωρούν όλους καθημερινά, ίσως να αξίζαμε έναν καλύτερο και πιο φωτεινό πρωταθλητισμό από αυτόν που παρακολουθούμε.
Δυστυχώς όμως όπως οι συνθήκες στην αρχαία Ελλάδα ήταν ευνοϊκές για να εξυψωθεί σε παγκόσμια και αθάνατη πολιτισμική αξία το ολυμπιακό ιδεώδες έτσι και σήμερα είμαστε ενδεχομένως καταδικασμένοι να έχουμε έναν κόσμο των σπορ τόσο... μαγικό όσο και οι εξίσου χαώδεις και προβληματικές κοινωνίες μας.
Doping: Η σκοτεινή πλευρά ενός Γολγοθά...
Του Βασίλη Γαλούπη
ΤΟ ΣΩΜΑ... Εκεί επικεντρώνονται οι περισσότεροι όταν ψάχνουν τις παρενέργειες των αναβολικών. Υπάρχει και η... ψυχή, όμως. Κι εκεί τα στοιχεία ίσως είναι ακόμα πιο δραματικά.
ΤΟ ΣΩΜΑ... Εκεί επικεντρώνονται οι περισσότεροι όταν ψάχνουν τις παρενέργειες των αναβολικών. Υπάρχει και η... ψυχή, όμως. Κι εκεί τα στοιχεία ίσως είναι ακόμα πιο δραματικά.
Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε με συμμετοχή πρώην αθλητών της Αν. Γερμανίας οι οποίοι ήταν στην ενεργό δράση τις δεκαετίες του 70 και του '80, οι τρεις στους τέσσερις διαπιστώθηκε ότι αντιμετωπίζουν ακόμα και σήμερα ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Το 58% εξ αυτών παραδέχονται πως υπήρξαν περίοδοι όπου ένιωθαν ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στη ζωή τους.
Ενα ακόμα διαφωτιστικό εύρημα είναι ότι το 29% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι» στην ερώτηση «αν προσπάθησαν ποτέ να βλάψουν ηθελημένα τον εαυτό τους ή να αυτοκτονήσουν».
Ενα ακόμα διαφωτιστικό εύρημα είναι ότι το 29% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι» στην ερώτηση «αν προσπάθησαν ποτέ να βλάψουν ηθελημένα τον εαυτό τους ή να αυτοκτονήσουν».
Το 40% παραμένει σε κίνδυνο, σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις, ακόμα και να αυτοκτονήσει...
Ο ΚΟΙΝΟΣ παρονομαστής αυτών των 50 και πλέον αθλητών - αθλητριών είναι ότι όλοι τους υπήρξαν θύματα του κρατικού ντόπινγκ επί Αν. Γερμανίας.
Ο ΚΟΙΝΟΣ παρονομαστής αυτών των 50 και πλέον αθλητών - αθλητριών είναι ότι όλοι τους υπήρξαν θύματα του κρατικού ντόπινγκ επί Αν. Γερμανίας.
Εχουν, μάλιστα, συνταξιοδοτηθεί αυτοί οι βετεράνοι από το ενιαίο γερμανικό κράτος και τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα σε μεγάλο διεθνές συνέδριο αντιντόπινγκ από τον αξιόλογο Γερμανό ιστορικό των σπορ Γκίζελερ Σπίτζερ.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, της έρευνας ήταν ότι ένας στους τρεις αθλητές που έκανε χρήση κοκτέιλ αναβολικών, διεγερτικών και ψυχο-διεγερτικών ουσιών, με στόχο τη βελτίωση της επίδοσης στους αγωνιστικούς χώρους έφτασε σε τέτοια ψυχολογικά αδιέξοδα από την υπερχρήση φαρμάκων που προσπάθησε ακόμα και να δώσει τέρμα στη ζωή του. Κάτι που επιβεβαίωσαν και οι θεράποντες ιατροί.
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ πλευρά του ντόπινγκ έχει πολλές πτυχές. Και είναι άγνωστο ακόμα το εύρος των σωματικών και ψυχικών βλαβών απάτη χρήση ουσιών, διότι μπορεί οι παρενέργειες από κάθε αναβολικό ξεχωριστά να είναι αρκετά γνωστές όμως παραμένουν άγνωστος «Χ» οι παρενέργειες όλων αυτών των «ενισχυτικών» μαζί σε κοκτέιλ.
Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ πλευρά του ντόπινγκ έχει πολλές πτυχές. Και είναι άγνωστο ακόμα το εύρος των σωματικών και ψυχικών βλαβών απάτη χρήση ουσιών, διότι μπορεί οι παρενέργειες από κάθε αναβολικό ξεχωριστά να είναι αρκετά γνωστές όμως παραμένουν άγνωστος «Χ» οι παρενέργειες όλων αυτών των «ενισχυτικών» μαζί σε κοκτέιλ.
Μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα ο Βρετανός σπρίντερ Ντουέιν Τσάμπερς παραδέχθηκε δημοσίως πως έκανε χρήση 300 διαφορετικών σκευασμάτων μέσα στο 2001!
Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του υπέστη πολλαπλή και βάρβαρη κακοποίηση.
Αντί επιλόγου: Το ντόπινγκ προσφέρει βραχυπρόθεσμες χαρές κέρδη και δόξα. Μακροπρόθεσμα, όμως-κι όταν τα φώτα στη σκηνή θα έχουν σβήσει για τον πρωταγωνιστή, με τις επιτυχίες του να έχουν ξεθωριάσει πια-, αρχίζει Γολγοθάς μαρτυρικός.
Και μοναχικός...
Αντί επιλόγου: Το ντόπινγκ προσφέρει βραχυπρόθεσμες χαρές κέρδη και δόξα. Μακροπρόθεσμα, όμως-κι όταν τα φώτα στη σκηνή θα έχουν σβήσει για τον πρωταγωνιστή, με τις επιτυχίες του να έχουν ξεθωριάσει πια-, αρχίζει Γολγοθάς μαρτυρικός.
Και μοναχικός...
Doping: Ενδιαφέρει η εξουσία και όχι η υγεία...
Του Βασίλη Γαλούπη
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το σκηνικό που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια.
Ενώ το ντόπινγκ είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και στο ποδόσφαιρο, όπως σχεδόν σ' όλα τα σπορ, ωστόσο με το μόνο που δεν ασχολούνται WADA και η FIFA είναι ακριβώς αυτό.
Η προστασία της υγείας των ποδοσφαιριστών δεν μοιάζει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες τους κι αναλώνονται συνέχεια σε ένα μπαράζ διαξιφισμών, επειδή ο ένας φοβάται μήπως του αρπάξει ο άλλος ένα κομμάτι εξουσίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από εφτά χρόνια βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο. Ο οποίος έχει μόνο υφέσεις, αλλά όχι κι οριστικό φινάλε.
Παλαιότερα ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζεπ Μπλάτερ αρνιόταν πεισματικά να υπογράψει τον κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, με την αιτιολογία ότι δεν πρέπει οι ποδοσφαιριστές να τιμωρούνται απαρεγκλίτως με δύο χρόνια, όπως στα άλλα σπορ, αλλά οι ποινές να είναι μικρότερες.
Τότε η ΔΟΕ απειλούσε να βγάλει εκτός προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων το ποδόσφαιρο.
ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ η WADA αποφάσισε, με τον πρόσφατο κώδικα αντιντόπινγκ -που τέθηκε σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2009-, να «παίζουν» οι ποινές από έναν μήνα έως δύο χρόνια για όλα τα σπορ και για τις περισσότερες απαγορευμένες ουσίες.
Η WADA έκανε το χατίρι της FIFA κι έτσι ο Ζεπ Μπλάτερ υπέγραψε, τελικά, τον κώδικα αντιντόπινγκ.
ΠΟΙΟΣ, όμως, είπε ότι ο πόλεμος τελείωσε;
Πριν από λίγες μέρες έκαναν σκληρή επίθεση από κοινού στην WADA ο Μπλάτερ με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν τα Whereabouts.
Από την αρχή του χρόνου η WDA υποχρεώνει και τους ποδοσφαιριστές να δηλώνουν πού θα βρίσκονται για μία ώρα κάθε μέρα, ακόμα και στις διακοπές τους, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι και τις 52 εβδομάδες του χρόνου για αιφνίδιο έλεγχο.
Την περασμένη Τρίτη ο Αυστραλός πρόεδρος της WADA Τζον Φέιχι υπερασπίστηκε τον νέο κανονισμό και κατακεραύνωσε με δηλώσεις του τους ποδοσφαιρικούς μεγαλοπαράγοντες.
ΟΙ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ μπορεί να κοπάσουν για ένα διάστημα, αλλά δεν θα σταματήσουν.
Διότι η WADA και η FIFA κοιτάνε μόνο το «μαγαζί» τους, τα συμφέροντα τους την καρέκλα τους αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ουσία του προβλήματος και πώς θα προστατευθεί η υγεία νέων ανθρώπων.
Αυτό περνάει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα...
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το σκηνικό που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια.
Ενώ το ντόπινγκ είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και στο ποδόσφαιρο, όπως σχεδόν σ' όλα τα σπορ, ωστόσο με το μόνο που δεν ασχολούνται WADA και η FIFA είναι ακριβώς αυτό.
Η προστασία της υγείας των ποδοσφαιριστών δεν μοιάζει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες τους κι αναλώνονται συνέχεια σε ένα μπαράζ διαξιφισμών, επειδή ο ένας φοβάται μήπως του αρπάξει ο άλλος ένα κομμάτι εξουσίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από εφτά χρόνια βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο. Ο οποίος έχει μόνο υφέσεις, αλλά όχι κι οριστικό φινάλε.
Παλαιότερα ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζεπ Μπλάτερ αρνιόταν πεισματικά να υπογράψει τον κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, με την αιτιολογία ότι δεν πρέπει οι ποδοσφαιριστές να τιμωρούνται απαρεγκλίτως με δύο χρόνια, όπως στα άλλα σπορ, αλλά οι ποινές να είναι μικρότερες.
Τότε η ΔΟΕ απειλούσε να βγάλει εκτός προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων το ποδόσφαιρο.
ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ η WADA αποφάσισε, με τον πρόσφατο κώδικα αντιντόπινγκ -που τέθηκε σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2009-, να «παίζουν» οι ποινές από έναν μήνα έως δύο χρόνια για όλα τα σπορ και για τις περισσότερες απαγορευμένες ουσίες.
Η WADA έκανε το χατίρι της FIFA κι έτσι ο Ζεπ Μπλάτερ υπέγραψε, τελικά, τον κώδικα αντιντόπινγκ.
ΠΟΙΟΣ, όμως, είπε ότι ο πόλεμος τελείωσε;
Πριν από λίγες μέρες έκαναν σκληρή επίθεση από κοινού στην WADA ο Μπλάτερ με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν τα Whereabouts.
Από την αρχή του χρόνου η WDA υποχρεώνει και τους ποδοσφαιριστές να δηλώνουν πού θα βρίσκονται για μία ώρα κάθε μέρα, ακόμα και στις διακοπές τους, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι και τις 52 εβδομάδες του χρόνου για αιφνίδιο έλεγχο.
Την περασμένη Τρίτη ο Αυστραλός πρόεδρος της WADA Τζον Φέιχι υπερασπίστηκε τον νέο κανονισμό και κατακεραύνωσε με δηλώσεις του τους ποδοσφαιρικούς μεγαλοπαράγοντες.
ΟΙ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ μπορεί να κοπάσουν για ένα διάστημα, αλλά δεν θα σταματήσουν.
Διότι η WADA και η FIFA κοιτάνε μόνο το «μαγαζί» τους, τα συμφέροντα τους την καρέκλα τους αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ουσία του προβλήματος και πώς θα προστατευθεί η υγεία νέων ανθρώπων.
Αυτό περνάει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)