Του Βασίλη Γαλούπη
ΟΤΑΝ ο χρυσός ολυμπιονίκης στον μαραθώνιο του 1904 Τόμας Χικς αποπειράθηκε να ντοπαριστεί δεν υπήρχαν ούτε χορηγίες από πολυεθνικές ούτε τόσοι προβολείς από ΜΜΕ, ούτε τα σημερινά οικονομικά κίνητρα. Παρά ταύτα, ο Αμερικανός δρομέας προσπάθησε αποδειγμένα να διεγερθεί με... στρυχνίνη.
Και μπορεί να μοιάζει παρανοϊκή η χρησιμοποίηση ως ουσία ντόπινγκ ενός επικίνδυνου δηλητηρίου, όμως μέχρι το 2009 έχουν καταγραφεί αρκετά «σύγχρονα» κρούσματα με στρυχνίνη από Κινέζους και Ρώσους αθλητές.
Ο ΧΙΚΣ έκανε κοκτέιλ τη στρυχνίνη με μπράντι κι όταν ξεθύμανε η δράση του δηλητηρίου είχε έτοιμη μια δεύτερη ισχυρή δόση, που την πήρε κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου. Αμέσως μετά τον τερματισμό του ο δρομέας κατέρρευσε και κινδύνεψε σοβαρά η ζωή του.
ΑΚΟΜΑ και πριν το 1900 μ.Χ. υπάρχουν περιπτώσεις ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και ως εξής: Δεν είναι μόνο τα οικονομικά κίνητρα ή η δόξα που ωθούν έναν αθλητή στο να ψάξει την καλύτερη απόδοση με πλάγιους τρόπους.
Οντως η εμπορευματοποίηση των σπορ έχει μετατρέψει σε Λερναία Υδρα τη φαρμακοδιέγερση, ωστόσο δεν γίνεται κανείς να παραγνωρίσει και τον ρόλο της ίδιας της ανθρώπινης φύσης...
ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ είναι η «παραεπιστήμη»της απληστίας. Και η ανθρώπινη ιστορία μας έχει διδάξει -άλλωστε, μέθοδοι ενίσχυσης απόδοσης υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα, όπως και στην αρχαία Ρώμη- ότι πάντα θα αναζητείται το κάτι παραπάνω. Οταν βλέπει ο άνθρωπος ότι οι δυνάμεις του δεν είναι αρκετέςγια να φτάσει τον στόχο και να σπάσει τα όρια του, τότε ίσως να κάνει το λάθος να ψάξει τη λύση για το «κάτι παραπάνω» μέσα από αθέμιτες διαδρομές. Με όποιο ρίσκο κι αν συνεπάγεται αυτό..
ΚΑΝΟΥΜΕ αυτή την αναφορά για να γίνει ευκολότερα κατανοητό τι είναι το ντόπινγκ. Είναι κάτι πολύπλευρο, πολυδιάστατο κι όχι μόνο αθλητικό πιά.
Δεν ξεκίνησε ξαφνικά από το 1960, όπως νομίζουν αρκετοί. Σαν φαινόμενο το έχουμε δει να υπάρχει από την αρχαιότητα, έστω κι όχι σε τέτοια έκταση, φυσικά. Συνεπώς η λύση του προβλήματος δεν έχει να κάνει μόνο π.χ. με τα κίνητρα, τα οποία αν κοπούν από τον νόμο αυτομάτως όλα θα γίνουν παραδεισένια. Μακάρι να ήταν έτσι. Δυστυχώς, όμως οι ρίζες του καρκίνου των σπορ είναι πολύ βαθύτερες...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου