Τα αδέρφια που ανέστησαν την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού!
ΤΩΝ ΠΑΝΟΥ ΧΑΛΑ –ΠΕΤΡΟΥ ΛΙΑΚΙΔΗ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου ήταν πάντα μια παραδοσιακή οικογένεια. Με σεβασμό στη μνήμη των προγόνων της και με στενούς δεσμούς με τα ελληνικά ιδεώδη. Με αυτές τις αρχές μεγάλωσαν και οι δύο γιοι του, Παναγιώτης και Γιώργος. Κι έτσι έμαθαν να διοικούν και τις επιχειρήσεις του πατέρα τους.
Το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτών είναι τα ονόματα που έχουν δώσει στα 9 πλοία της Arcadia, της εταιρείας με το όνομα του τόπου καταγωγής του πατριάρχη της οικογένειας: «Ελευθερία», «Πίστη», «Αξιοπρέπεια», «Τιμή», «Δόξα», «Μύθος», «Αγγελος», «Μάραθα» και φυσικά... «Θρύλος»!
Παρότι νέοι και απόγονοι μιας από τις πλέον ισχυρές ελληνικές οικογένειες, είναι οι απόλυτες εξαιρέσεις στον κανόνα που θέλει τους γόνους των πλούσιων οικογενειών... έξαλλα νιάτα. Με χαμηλό προφίλ και σπάνιες εμφανίσεις οι δύο γιοι του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου έδειχναν από μικροί πως είχαν απόλυτη επίγνωση του ονόματος που κουβαλούσαν.
Δύο «εξαιρετικά παιδιά, επιτομή της έννοιας "καλό παιδί"», όπως λένε οι άνθρωποι που τους γνωρίζουν καλά, μεγάλωσαν κατά βάση στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα περισσότερα ξαδέρφια τους που κινούνταν μεταξύ Ζυρίχης Λονδίνου και διεθνών προορισμών. Περνούσαν τα Χριστούγεννα είτε στην Αθήνα, στο σπίτι στο Χαλάνδρι, είτε στο Σεντ Μόριτζ όπου η οικογένεια διαθέτει το δικό της σαλέ. Ομως, η δολοφονία του αδερφού του πατέρα τους Δημήτρη, από τη «17Ν» έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα...
Πήγαν σχολείο στου Μωραΐτη, όπου και ήταν από τους πρωταγωνιστές στις κόντρες Ολυμπιακών - Παναθηναϊκών, συνεχίζοντας την «παράδοση» που είχαν δημιουργήσει λίγα χρόνια πριν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γιάννης Μώραλης και άλλοι υψηλά ιστάμενοι σήμερα στις δύο ΠΑΕ. Συνέχισαν την κοινή τους πορεία και στις σπουδές, μέχρι και στα μεταπτυχιακά των Οικονομικών στη

Συνεχίζοντας μάλιστα την οικογενειακή παράδοση, υπηρέτησαν και οι δύο στο Πολεμικό Ναυτικό.
Είναι εξαιρετικά φιλάνθρωποι, πράγμα που απέδειξαν και στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, δωρίζοντας μέσω της Χαλυβουργικής τεράστια ποσά στους πληγέντες ενώ βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία και το Πατριαρχείο, το Μέγαρο του οποίου ανήγειρε ο παππούς τους Παναγιώτης. Διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ζουν και οι δύο μια απολύτως ήσυχη οικογενειακή ζωή -σπάνια εικόνα για τα μεγάλα «τζάκια»- και φροντίζουν να μη δίνουν στόχο με τις εξόδους αλλά και τις δημόσιες δραστηριότητες τους. Είναι φανατικοί της Μυκόνου, όχι όμως λόγω «μόδας» αλλά εξαιτίας της παλιάς τους σχέσης με το νησί, όπου έχουν και οικογενειακό σπίτι για δεκαετίες, ενώ συνήθως θα τους βρει κανείς στο La Strada στο Ψυχικό.
Οι φίλοι τους λένε πως οι μόνοι που μπορούν να τους πάρουν τηλέφωνο μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι οι συνεργάτες τους, αλλά οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Παίζουν μπάσκετ στο ανοιχτό γηπεδάκι της Φιλοθέης, όπως έκαναν από έφηβοι και βάζουν στοιχήματα με τους παιδικούς τους φίλους!
Οταν, στις 28 Αυγούστου του 2008, ο Γιώργος παντρεύτηκε την αγαπημένη του Ιωάννα Στάχτου, στην Αγία Μαρίνα στο Λαγονήσι (παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου) και παρότι στη δεξίωση στον «Αστέρα» βρίσκονταν δεκάδες επιχειρηματίες στελέχη και πρωταγωνιστές της κοινωνικής, πολιτικής και αθλητικής ζωής της χώρας οι φωτογραφίες δεν κυκλοφόρησαν παρά μόνο δέκα μέρες αργότερα. Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο Γιώργος Παπαϊωαννίδης, επιστήθιος φίλος του Γιώργου Αγγελόπουλου, ενώ για το γλέντι είχε έρθει ο ιταλός σταρ Amedeo Minghi.
Τα πλέον εντυπωσιακά γεγονότα της βραδιάς όμως ήταν κι αυτά που επιβεβαιώνουν τις αξίες της οικογένειας και τον δεσμό των δύο νέων γόνων της με τους προγόνους τους.
Τα δάκρυα του πατέρα Κωνσταντίνου όταν είδε τη νύφη να ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας ήταν μια από τις συγκινητικές στιγμές της ζωής του, δήλωσε ο ίδιος ο γαμπρός, ενώ και μόνο η εμφάνιση της γιαγιάς κ. Ελένης Αγγελοπούλου -συζύγου του αείμνηστου Παναγιώτη Αγγελόπουλου, που έχει εμφανιστεί ελάχιστες φορές μετά τον θάνατο του, το 2001 - ήταν αρκετά για να κλάψουν οι περισσότεροι από τους παρευρισκομένους.
Η αγάπη για τον Ολυμπιακό
ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ, όταν ο πατέρας τους τους πήγαινε στο παλιό Καραϊσκάκη, είχαν μάθει να αγαπούν την ομάδα του Πειραιά. Σε συνδυασμό με τη λατρεία τους για το μπάσκετ, η απόκτηση του μετοχικού πακέτου της ΚΑΕ Ολυμπιακός, πέρυσι, ήρθε μάλλον ως φυσική συνέπεια.
Η «τρέλα» τους για τον μπασκετικό Ολυμπιακό ήταν τόσο μεγάλη, που το 1994 είχαν εγκατασταθεί για μέρες στο Τελ Αβίβ για να δουν το Final Four (οι άστοχες βολές του

Το απόλυτο ρεκόρ τους είναι οι συνεχείς πτήσεις 47 ωρών από τη Σεούλ στην ισπανική Βιτόρια για να χειροκροτήσουν τον Ολυμπιακό με την Ταού.
Είχαν συζητήσει πολλές φορές με τον Σωκράτη Κόκκαλη πριν εκείνος δώσει το πράσινο φως να μπουν στη διοίκηση της ΚΑΕ (και πριν τελικά την αποκτήσουν), ενώ είχαν φροντίσει να τον έχουν από κοντά, εξασφαλίζοντας την καλύτερη σουίτα του γηπέδου, δίπλα στην προεδρική.
Η ενασχόληση τους με το μπάσκετ ήταν από την πρώτη στιγμή δυναμική: πρώτα με την εξωπραγματική μεταγραφή του Ματσιγιάουσκας, ο οποίος έπαιρνε 2,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο -τη στιγμή που ο Ριβάλντο έπαιρνε 1,8 εκατ. ευρώ στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό- και στη συνέχεια δεκάδες άλλες ακριβές μεταγραφές, που ακόμη όμως δεν τους έχουν αποφέρει κάποιον τίτλο. Η έλευση του Παναγιώτη Γιαννάκη, αλλά και τα 20 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια συμβόλαιο στον Τζος Τσίλντρες, είναι αδιαμφισβήτητα οι πλέον εντυπωσιακές κινήσεις τους μέχρι τώρα.
Κοινωνική δράση
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και εθνική ευαισθησία της εταιρείας της οικογένειας του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου εκδηλώνεται και με χορηγίες, όπως:
●Η Χαλυβουργική Α.Ε. συνέβαλε στην ανακούφιση των πληγέντων πυρόπληκτων τον Αύγουστο του 2007, προσφέροντας 12.000.000 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό αρωγής.
●Προσέφερε το ποσό των 30.000 ευρώ στον τηλεμαραθώνιο «Γίνε μαζί μου παιδί» του ΑΝΤΙ για παιδιά.
●Ανέγερση ή αποκατάσταση ναών, μονών και πνευματικών κέντρων.
●Βελτίωση και εκσυγχρονισμό μέσων θεραπείας ασθενειών και κοινωνικών προβλημάτων (προσφορά BETATRON στον «Αγιο Σάββα» - θεραπευτικές κοινότητες «Ιθάκη» και «Παρέμβαση»).
●Προβολή μέσω του ελληνικού και διεθνούς Τύπου των πολιτιστικών θησαυρών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κρίσιμων περιόδων ή τόπων της εθνικής μας ιστορίας.
●Εκστρατεία για την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης μέσω του Τύπου, το 1992, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
●Η μεγαλύτερη προσφορά με ευρύτερη εθνική και θρησκευτική σημασία έγινε εξ ονόματος της Χαλυβουργικής από τον αείμνηστο Παναγιώτη Αγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη δαπάνη της ανέγερσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο Φανάρι.
Η αναγέννηση των επιχειρήσεων και η βράβευση...
ΗΤΑΝ ΣΤΗ 13η ΑΠΟΝΟΜΗ των βραβείων του περιοδικού Status «Αντρες της Χρονιάς» που ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε για πρώτη φορά δημοσίως αυτό που όσοι γνωρίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις ήξεραν εδώ και μια οκταετία σχεδόν.
«Η αναβίωση της Χαλυβουργικής και η επιστροφή της στην κορυφή ήταν η τελευταία επιθυμία του παππού μας, Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Ηταν η ευχή που μας άφησε λίγο πριν φύγει από κοντά μας».
Κι έτσι ακριβώς συνέβη. Ο πατέρας τους πήρε «προσωπικά» το θέμα και το 2001 έβαλε στόχο να κάνει την επιθυμία του δικού του πατέρα πραγματικότητα. Να φτάσει, δηλαδή, τη Χαλυβουργική, τη μεγαλύτερη ελληνική «βαριά» βιομηχανία, στην κορυφή όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά -ει δυνατόν- ολόκληρου του κόσμου.
Το 2008 η Χαλυβουργική επανέκτησε την πρώτη θέση σε μερίδια αγοράς στην Ελλάδα, υλοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά επενδυτικά προγράμματα χωρίς καμία κρατική επιδότηση και διαθέτοντας πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παράγωγής χάλυβα.
Υπέγραψε μια μεγάλη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 880 MW χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το φυσικό αέριο που είναι φιλικό στο περιβάλλον, ενώ η ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας, η Arcadia, είχε ήδη βραβευτεί, έναν χρόνο νωρίτερα, ως η κορυφαία επιχείρηση δεξαμενόπλοιων στον κόσμο από τη Lloyd’s List.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Ο κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, μαζί με τους δύο γιους του, που είχαν πλέον φτάσει σε ηλικία για να αναλάβουν τη διοίκηση και τις διαπραγματεύσεις, κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία έντονης δραστηριότητας να ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμματα παγκοσμίως αλλά και να φτάσει τη Χαλυβουργική «εκεί που ήταν πριν από είκοσι χρόνια», όπως είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2003.
Είχε αρνηθεί, τότε, να πουλήσει την τεράστια έκταση στην Ελευσίνα σε γνωστούς επιχειρηματίες που ήθελαν να φτιάξουν εκεί «το μεγαλύτερο λούνα παρκ της Ευρώπης». Από τα συρματοπλέγματα και τις τσαρουχόπροκες που έφτιαχνε ο προπάππους πριν τον πόλεμο, τη θεμελίωση της πρώτης υψικαμίνου το 1961 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι την απαξίωση της εταιρείας στη δεκαετία του '90, οι Αγγελόπουλοι τα είχαν ζήσει όλα.
Ολα, εκτός από την αναγέννηση. Την οποία έφεραν οι δυο νέοι γόνοι.
Η σκέψη πως η ανάπτυξη της Κίνας θα οδηγήσει σε μεγάλη ζήτηση χάλυβα και σιδήρου ήταν αυτή που οδήγησε τη Χαλυβουργική ξανά ψηλά, παρά τις αντίθετες προβλέψεις πως μετά τα πολλά έργα για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας τα εργοστάσια χάλυβα θα «ξέμεναν» από δουλειά. Για να γίνει αυτό, βεβαίως, ο όμιλος αποφάσισε να επενδύσει κάπου 250 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά από τις τσέπες της οικογένειας.
Σε μια επιστροφή στο μέλλον, δηλαδή, αφού ο όμιλος στη δεκαετία του 1980 είχε υπάρξει όντως ένα διεθνές πρότυπο:
«Από τον παππού σας, τον Παναγιώτη, είχα μάθει πολλά», είχε ακούσει η νέα γενιά στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του τελευταίου συνεδρίου της κορυφαίας οργάνωσης των μεγάλων χαλυβουργών του κόσμου. Από ποιον το είχε ακούσει; Από τον ίδιο τον κ. Λάκσμι Μιτάλ, τον Ινδό μεγιστάνα της «ArcelorMittal» της μεγαλύτερης χαλυβουργίας του πλανήτη.
1 σχόλιο:
Excellent blog! I in fact sweetie how it is easy on my eyes and also the facts are fountain written. I am wondering how I may be notified whenever a unusual delivery has been made. I have subscribed to your rss wine which be required to do the humbug! Would rather a well turned out prime!
[IMG]http://www.sedonarapidweightloss.com/weightloss-diet/34/b/happy.gif[/IMG]
Δημοσίευση σχολίου