Του Βασίλη Γαλούπη
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ το σκηνικό που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια.
Ενώ το ντόπινγκ είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα και στο ποδόσφαιρο, όπως σχεδόν σ' όλα τα σπορ, ωστόσο με το μόνο που δεν ασχολούνται WADA και η FIFA είναι ακριβώς αυτό.
Η προστασία της υγείας των ποδοσφαιριστών δεν μοιάζει να είναι στις πρώτες προτεραιότητες τους κι αναλώνονται συνέχεια σε ένα μπαράζ διαξιφισμών, επειδή ο ένας φοβάται μήπως του αρπάξει ο άλλος ένα κομμάτι εξουσίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από εφτά χρόνια βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο. Ο οποίος έχει μόνο υφέσεις, αλλά όχι κι οριστικό φινάλε.
Παλαιότερα ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζεπ Μπλάτερ αρνιόταν πεισματικά να υπογράψει τον κώδικα αντιντόπινγκ της WADA, με την αιτιολογία ότι δεν πρέπει οι ποδοσφαιριστές να τιμωρούνται απαρεγκλίτως με δύο χρόνια, όπως στα άλλα σπορ, αλλά οι ποινές να είναι μικρότερες.
Τότε η ΔΟΕ απειλούσε να βγάλει εκτός προγράμματος Ολυμπιακών Αγώνων το ποδόσφαιρο.
ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ η WADA αποφάσισε, με τον πρόσφατο κώδικα αντιντόπινγκ -που τέθηκε σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2009-, να «παίζουν» οι ποινές από έναν μήνα έως δύο χρόνια για όλα τα σπορ και για τις περισσότερες απαγορευμένες ουσίες.
Η WADA έκανε το χατίρι της FIFA κι έτσι ο Ζεπ Μπλάτερ υπέγραψε, τελικά, τον κώδικα αντιντόπινγκ.
ΠΟΙΟΣ, όμως, είπε ότι ο πόλεμος τελείωσε;
Πριν από λίγες μέρες έκαναν σκληρή επίθεση από κοινού στην WADA ο Μπλάτερ με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν τα Whereabouts.
Από την αρχή του χρόνου η WDA υποχρεώνει και τους ποδοσφαιριστές να δηλώνουν πού θα βρίσκονται για μία ώρα κάθε μέρα, ακόμα και στις διακοπές τους, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι και τις 52 εβδομάδες του χρόνου για αιφνίδιο έλεγχο.
Την περασμένη Τρίτη ο Αυστραλός πρόεδρος της WADA Τζον Φέιχι υπερασπίστηκε τον νέο κανονισμό και κατακεραύνωσε με δηλώσεις του τους ποδοσφαιρικούς μεγαλοπαράγοντες.
ΟΙ ΕΧΘΡΟΠΡΑΞΙΕΣ μπορεί να κοπάσουν για ένα διάστημα, αλλά δεν θα σταματήσουν.
Διότι η WADA και η FIFA κοιτάνε μόνο το «μαγαζί» τους, τα συμφέροντα τους την καρέκλα τους αλλά κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την ουσία του προβλήματος και πώς θα προστατευθεί η υγεία νέων ανθρώπων.
Αυτό περνάει σε δεύτερη και τρίτη μοίρα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου