Γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης
Τα περίπου 40 μέτρα καλώδια οδηγούν σε μια ηλεκτρονική πόρτα υψίστης ασφαλείας. Τα μέτρα εισόδου είναι τόσο αυστηρά που νομίζει κανείς ότι βρίσκεται στο αρχηγείο της CΙΑ στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.
Οι 32 οθόνες στις οποίες προβάλλονται ακατάπαυστα στιγμιότυπα ποδοσφαιρικών αγώνων σε κάνουν να εξορίσεις κάθε σκέψη ότι εισέβαλλες στα κεντρικά μιας μυστικής υπηρεσίας. Στην πραγματικότητα αυτό το σκηνικό της «hi tech» παρακολούθησης εδράζεται στις όχθες του Ρήνου.
Στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, την Κολονία, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται το πιο εξελιγμένο δίκτυο σκάουτινγκ ποδοσφαιριστών στον κόσμο στην υπηρεσία της αυτού μεγαλειότητας του Κριστόφ Ντάουμ.
Το «SportLab» της Κολονίας είναι το παράθυρο στο μέλλον για κάθε ποδοσφαιρικό σύλλογο που επιθυμεί να έχει ανά πάσα στιγμή πλείστες όσες επιλογές για την απόκτηση ποδοσφαιριστών.
Τη στιγμή που π.χ. στην Ελλάδα οι «αιώνιοι» αντίπαλοι έχουν «βαλτώσει» σε δυο επιλογές ο καθένας, ήτοι ο Ολυμπιακός σε Ντάβι και Φαρίας, ενώ ο Παναθηναϊκός στους Νίλμαρ και Φαλκάο, εδώ ο υπεύθυνος Μπόρις Νότζον έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας να προτείνει διψήφιο αριθμό ποδοσφαιριστών.
Παικτών που έχουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί η ομάδα και μπορούν να αποκτηθούν στα χρηματικά σύνορα που έχουν οριοθετηθεί.
Σε διάστημα λιγότερο της μισής ώρας θα προκύψουν στοιχεία για αυτούς από τη βάση δεδομένων της Κολονίας που εκτείνεται στα 32 terabytes.Μια ενδελεχής ανάλυση που περιλαμβάνει από τις ποδοσφαιρικές τους αδυναμίες και πλεονεκτήματα μέχρι ακόμη και τις συνήθειες της καθημερινότητας.
Απόρροια που αποτελεί επίμο-χθο επίτευγμα 30 φοιτητών από τον Απρίλιο του 2008 όταν και δημιουργήθηκε to SportLab!
Βρίσκεται σε ένα υπόγειο εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων. Μόλις περνά κανείς την πόρτα ασφαλείας βρίσκεται αντιμέτωπος με δεκάδες οθόνες υπολογιστών και άλλους τόσους τηλεοπτικούς δέκτες. Αυτός είναι ο χώρος που εργάζονται 30 φοιτητές από 15 διαφορετικές χώρες.
Παρακολουθούν καθημερινά δεκάδες αγώνες που διεξάγονται από τη Ρουμανία ως το Μαρόκο και τη Βραζιλία ως τα εφηβικά ματς στη Σουηδία και στη Νορβηγία.
Κατά τη διάρκεια κάθε ματς οι φοιτητές κρατούν στατιστικά στοιχεία για κάθε ποδοσφαιριστή και τα εναποθέτουν σε μια τεράστια δεξαμενή δεδομένων, τα οποία είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον προπονητή της Κολονίας, Κριστόφ Ντάουμ και τον αθλητικό διευθυντή, Μίχαελ Μέγιερ!
Οι περιπτώσεις που συγκεντρώνουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά αναλύονται περαιτέρω από τους φοιτητές –κατάσκοπους που αναζητούν ακόμη και στοιχεία της καθημερινότητας τους για να δώσουν μια πιο πλήρη εικόνα του υποψήφιου μεταγραφικού στόχου.
Ο Μπόρις Νότζον, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του πρότζεκτ, δίνει με ένα απλό παράδειγμα τη χρησιμότητα του εγχειρήματος...
«Αν το κλαμπ έχει ανάγκη ξαφνικά για έναν υψηλόσωμο κεντρικό αμυντικό, ο οποίος πρέπει να είναι κάτω από 30 ετών και να έχει περισσότερες από 20 συμμετοχές τις σεζόν και να κοστίζει κατά προσέγγιση περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, τότε το "SportsLab" μπορεί μέσα σε μερικά λεπτά να προτείνει διψήφιο αριθμό ποδοσφαιριστών από όλο τον κόσμο. Όχι παικτών που θα μας πρότειναν οι ατζέντηδες αλλά αυτών που έχουμε αναλύσει όλα τους τα χαρακτηριστικά και είμαστε έτοιμοι να τους προτείνουμε στον αθλητικό διευθυντή και τον προπονητή. Είμαστε πάντα μπροστά από τον χρόνο».
Το λαχείο Γκερομέλ, ο 22χρονος φοιτητής και τα 3.500 παιχνίδια
Αν και σχετικά νεόκοπο το δίκτυο πληροφοριοδοτών της Κολονίας (θα κλείσει ένα χρόνο ζωής τον Απρίλιο) έχει ήδη αποδώσει καρπούς με την απόκτηση του Βραζιλιάνου κεντρικού αμυντικού Πέδρο Γκερομέλ.
Αν και ο 23χρονος αποτελούσε τον στυλοβάτη της Γκιμαράες στην Πορτογαλία και ήταν αρκετά γνωστός σε ομάδες σαν την Μπόλτον, ήταν η ποιοτική παρακολούθηση του από τον 22χρονο Πορτογάλο φοιτητή, Πέδρο Ταβάρεζ που ώθησαν την Κολονία να ξοδέψει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του.
Ελέγχθηκε ενδελεχώς και τα στοιχεία έκαναν αδήριτη την ανάγκη απόκτησης του Γκερομέλ. Λίγους μήνες έπειτα από τη μετακίνηση του Βραζιλιάνου αμυντικού η τιμή του έχει εκτοξευθεί σχεδόν στα διπλάσια από όσα δαπάνησε η Κολονία.
«Η βάση για να λάβουμε αποφάσεις είναι πλέον ασφαλέστερη. Φυσικά έχουμε πολλές περισσότερες επιλογές για να καλύψουμε μια θέση» σχολίασε ο αθλητικός διευθυντής, Μίχαελ Μέγιερ, ο οποίος έχει στα χέρια του ένα μοναδικό εργαλείο εξεύρεσης ποδοσφαιριστών. ««Αυτή τη στιγμή έχουμε αποθηκευμένα και πλήρως αναλυμένα 3.500 παιχνίδια στον σκληρό δίσκο. Κάθε εβδομάδα ο αριθμός αυτός αυξάνεται!! Αν συνεχίσουμε έτσι σε δέκα χρόνια θα διαθέτουμε το μεγαλύτερο αρχείο ποδοσφαιρικών παιχνιδιών» υποστηρίζει ο Μπόρις Νότζον, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις πλήρως απασχολούμενους στο «SportLab» της Κολονίας.
Οι υπόλοιποι αμείβονται σαν μερικής απασχόλησης εργαζόμενοι αν και η μεγαλύτερη απολαβή τους είναι η ζωτική ενασχόληση που έχουν με τον χώρο του ποδοσφαίρου...
Οι «ζωές των άλλων», οι έτοιμες απαντήσεις και τα 70.000 ευρώ
Στη Γερμανία το πρότζεκτ αυτό έχει προκαλέσει φθονερή ανησυχία στους αντιπάλους. Τα μέσα ενημέρωσης προσομοιάζουν τους φοιτητές με τους κατασκόπους της Στάζι που έμπλεκαν στις.....ζωές των άλλων».
Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση εισβάλλουν στην καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών!
«Θεωρώ ότι είμαστε σημαντικοί πληροφοριοδότες για το κλαμπ. Όχι κατάσκοποι. Μέσα από τη σκληρή μας δουλειά έχουμε έτοιμες απαντήσεις μέσα σε λίγα λεπτά, τη στιγμή που άλλες ομάδες χρειάζονται εβδομάδες».
Οι αμφιβολίες που εγείρονται για αυτό το πρότζεκτ αφορά φυσικά τους νεαρούς φοιτητές και κατά πόσο μπορούν να κρίνουν σωστά έναν ποδοσφαιριστή που θα κοστίσει στην Κολονία κάποια εκατομμύρια ευρώ.
Ο Νότζον έχει επιλέξει σχολαστικά και τους 30, το κοινό χαρακτηριστικό των οποίων είναι το πάθος για την μπάλα.
«Μπορεί αυτά τα παιδιά να μην έχουν την εμπειρία ενός σκάουτερ που βρίσκεται στη δουλειά για δέκα με είκοσι χρόνια αλλά η ποιότητα τους είναι πολύ καλή. Αυτό φανερώνεται από τη δουλειά τους. Ο καθένας από αυτούς βλέπει τη συγκεκριμένη εργασία λες και είναι πραγματικοί προπονητές».
Ο Νότζον θεωρεί ευτύχημα για την Κολονία που θέλησε να επενδύσει σε αυτό τον νεωτερισμό. «Το μεγάλο πλεονέκτημα μας είναι ότι είμαστε μπροστά από τον... χρόνο. Όταν μερικές αντίπαλες ομάδας αναζητούν ποδοσφαιριστές σε ερασιτεχνικές ομάδες εμείς έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε παίκτες από όλο τον κόσμο.
Αν ο προπονητής μας ο Κριστόφ Ντάουμ αναφέρει τα ονόματα δέκα ποδοσφαιριστών στον κόσμο έχουμε πλέον τη δυνατότητα έπειτα από μισή ώρα -ανάλυσης των δεδομένων και παρακολούθησης κάποιων βίντεο να του παρουσιάσουμε ένα ντοσιέ γεμάτο στοιχεία για τους παίκτες. Να του υπογραμμίσουμε τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα του».
Τα χρήματα που δαπάνησε η Κολονία για να καταφέρει να δημιουργήσει αυτό τον χώρο υψηλής τεχνολογίας δεν ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ. Ένα ποσό που ωχριά μπροστά σε αυτά που θα κερδηθούν μελλοντικά...
Εφημερίδα "ΦΩΣ των Σπορ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου