«ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ στην πιλοτή μιας πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν μια ομάδα βιοκαλλιεργητών αποφάσισε να στήσει τη δική της λαϊκή αγορά», περιγράφει ο κ. Μέλλος, βιοκαλλιεργητής από τον Γαλατά Τροιζηνίας και μέλος του ΣΥΒΙΛΑΑ.
«Η βιολογική λαϊκή του Χαλανδρίου, η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα, ήταν πραγματικότητα. Από τότε, το παράδειγμα μας βρήκε μιμητές σε διάφορα μέρη της χώρας και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να λειτουργούν 22 αγορές βιολογικών προϊόντων μόνο
στην Αττική», επισημαίνει.
Ο όρος «αγορές βιοκαλλιεργητών» συμπυκνώνει όλο το νόημα τους καθώς«στις αγορές αυτές υπάρχει 100% εκπροσώπηση των ίδιων των παραγωγών.
Ολη η φιλοσοφία μας περιστρέφεται γύρω από την άμεση εκπροσώπηση των καλλιεργητών, χωρίςτην εμπλοκή μεσαζόντων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της απλής λαϊκής αγοράς με τα συμβατικά προϊόντα», μας εξηγεί η κυρία Θεοδοσίου.
Στις ειδικές λαϊκές αγορές, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν νωπά και μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελιές, ελαιόλαδο, κρασί κ.λπ.), καθώς και να ενημερωθούν για γενικότερα θέματα που άπτονται της βιολογικής γεωργίας.
«Οι ερωτήσειςτων καταναλωτών για τη βιολογική καλλιέργεια δεν σταματούν ποτέ», επισημαίνουν οι παραγωγοί. Στη βιολογική λαϊκή της Καισαριανής, η κυρία Λυδία, τακτική επισκέπτρια της αγοράς, ρωτάει έναν πωλητή πώς πρέπει να στοιβάζει τις ντομάτες στο ψυγείο για να μη χαλάσουν.
«Οπως και να 'χει, οι ντομάτες που πουλάμε εδώ δεν είναι ίδιες με τις συμβατικές», λέει ο κ. Μέλλος. «Οι βιολογικές ντομάτες θα αντέξουν μία βδομάδα και περισσότερο. Γι'αυτό και η σύγκριση που γίνεται μεταξύ των τιμών των βιολογικών και των συμβατικών προϊόντων είναι παραπλανητική, γιατί στην ουσία πρόκειται για εντελώς διαφορετικά προϊόντα», υποστηρίζει η κυρία Θεοδοσίου.
Κάθε καλλιεργητής που στήνει πάγκο σε βιολογική λαϊκή αγορά, οφείλει να έχει μαζί του την πιστοποίηση της καλλιέργειας του.
Σε αυτή αναγράφονται οι κατηγορίες προϊόντων για τα οποία έχει πιστοποιηθεί ο κάθε καλλιεργητής και αυτά μόνον έχει δικαίωμα να πωλεί.
Ο χώρος που καταλαμβάνουν οι βιολογικές λαϊκές παραχωρείται δωρεάν από τους δήμους που τις φιλοξενούν.
Στο τέλος της ημέρας, οι βιοκαλλιεργητές καθαρίζουν οι ίδιοι τον χώρο, ενώ τα οργανικά υπολείμματα ανακυκλώνονται είτε με την παραγωγή κομπόστ είτε ως τροφή για τα ζώα. Μάλιστα, στην περίπτωση της αγοράς βιοκαλλιεργητών στη Βούλα, τη μεγαλύτερη της Αθήνας τα προϊόντα που μένουν απούλητα στους πάγκους των πωλητών-καλλιεργητών κάθε Σάββατο μεσημέρι, προωθούνται στις φιλανθρωπικές οργανώσεις «Παιδικό χωριό ΣΟΣ» και «Γέφυρες Φιλίας» για τη σίτιση φτωχών και άπορων πολιτών και οικογένειες ορφανών παιδιών.
Οι σακούλες που χρησιμοποιούνται στις βιολογικές λαϊκές είναι βιοδιασπώμενες, από καλαμπόκι, πατάτα ή πολυαιθυλένιο, με «διασπαστή» που διαλύει τη σακούλα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου