γράφει ο Ηλίας Καραγιάννης (iliaskaragiannis@hotmail.com)
Τα δυσθεώρητα κτίρια με τα φώτα από νέον αντανακλούσαν στη διστακτική ματιά του Γιόζεπ Γκομπάου. Στο φουτουριστικό αστικό τοπίο του Χονγκ Κονγκ ο Ισπανός προπονητής, που πέρασε την περισσότερη ζωή του κατεργάζοντας το ταλέντο των πιτσιρικάδων της Μπαρτσελόνα, έμοιαζε χαμένος. Γέφυρες, εναέριοι πεζόδρομοι, ουρανοξύστες και εκατομμύρια άνθρωποι με χειρουργικές μάσκες, εξαιτίας της μόλυνσης που απλώνεται πάνω από την πόλη σαν ενδημική ασθένεια, συνέθεταν έναν μοντερνιστικό καμβά που ουδέποτε είχε φανταστεί ο εμμονικός με την εξέλιξη των πιτσιρικάδων των «μπλαουγκράνα» προπονητής πριν καταφτάσει το 2009 στο Χονγκ Κονγκ. Πνευματικός αχθοφόρος της ποδοσφαιρικής παράδοσης της Μπαρτσελόνα, κλήθηκε από τον επικεφαλής της ακαδημίας των «μπλαουγκράνα» στο Χονγκ Κονγκ για να δημιουργήσει στο τοπικό πρωτάθλημα τη θελκτική κόπια της ισπανικής ομάδας. Η Κίτσε, η ομάδα που καθοδηγεί από τον Μάιο του 2009 ο Γκομπάου, στη δεύτερη σεζόν της υιοθέτησης των αγωνιστικών χαρακτηριστικών της Μπάρτσα, προπορεύεται στο πρωτάθλημα του Χονγκ Κονγκ έπειτα από 6 αγωνιστικές, δημιουργώντας έτσι ένα κίνημα ενθουσιασμού από τους παθιασμένους με το ποδόσφαιρο οπαδούς της ομάδας. Με τον Γκομπάου να εμπιστεύεται 5 συμπατριώτες του από τα μικρότερα ισπανικά πρωταθλήματα και να καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε να καταφέρει να ενσωματώσει στην ομάδα τους ντόπιους ποδοσφαιριστές, η Κίτσε αποκαλείται ήδη ως η «Μπαρτσελόνα της Άπω Ανατολής». Και μπορεί αυτή η υπερβολή να μοιάζει ως ιεροσυλία, αλλά στα μάτια των οπαδών της η Κίτσε, που το 2004 κατόρθωσε να επικρατήσει με 2-1 της Μίλαν σε φιλικό παιχνίδι επίδειξης, είναι έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο...
Ο Γκομπάου πέρασε τις περισσότερες ώρες της ζωής του στην εμβληματική ακαδημία της Μπαρτσελόνα, τη Μασία. Ένας μέτριος ποδοσφαιριστής που δεν διάβηκε ποτέ το κατώφλι του Καμπ Νου, αντιλήφθηκε γρήγορα ότι το μέλλον του βρίσκεται στην προπονητική και εγκατέλειψε στα 25 του την ενεργό δράση. «Δεν αγωνίστηκα ποτέ στην Μπαρτσελόνα γιατί είναι μια ομάδα που διαθέτει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Προφανώς δεν ήμουν ποτέ ένας από αυτούς», λέει με ανόθευτη ειλικρίνεια ο Γκομπάου, που τα τελευταία χρόνια προήχθη σε τεχνικό διευθυντή των εκτός Ισπανίας ακαδημιών της Μπαρτσελόνα. Η πρόσκληση για τη μετανάστευση στο Χονγκ Κονγκ ήρθε το 2009 από έναν επιχειρηματία της επιβλητικής πόλης και επικεφαλής της ακαδημίας της Μπάρτσα, τον Κεν Ενγκ, που έθρεφε το πάθος του για το ποδόσφαιρο έχοντας στην κατοχή του την Κίτσε. Θέλοντας να δημιουργήσει μια κόπια της αγαπημένης του ομάδας, για να μπορεί να παρακολουθεί από κοντά το παιχνίδι της, απευθύνθηκε στους «μπλαουγκράνα» προκειμένου να του υποδείξουν έναν προπονητή που θα μπορούσε να εκπληρώσει τη μεγαλεπήβολη φιλοδοξία του. «Για μια ζωή προσπαθούσα να βελτιώσω τους αυριανούς παίκτες της Μπαρτσελόνα. Ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου και σε μια επαγγελματική ομάδα και η πρόταση από το Χονγκ Κονγκ ήρθε την κατάλληλη χρονική συγκυρία», λέει σήμερα ο Γκομπάου, που έπειτα από μερικούς μήνες στη μητρόπολη της Απω Ανατολής, παρ' ότι δεν κατάφερε να κατακτήσει τίποτα με την Κίτσε στο τοπικό πρωτάθλημα του Χονγκ Κονγκ, εντούτοις έπεισε για την αξία του, παρουσιάζοντας μια ομάδα που απέδιδε ποδόσφαιρο πολύ διαφορετικό από ό,τι είχαν συνηθίσει τα μάτια των ντόπιων.Ο Γκομπάου πριν από μερικούς μήνες ανανέωσε το συμβόλαιο του μέχρι τον Μάιο του 2012. Ήταν μια απτή ψήφος εμπιστοσύνης για τον Καταλανό προπονητή, που έφερε εφέτος στην κορυφή την Κίτσε, αλλάζοντας πρώτα από όλα το σύστημα σε 4-3-3, που επιλέγει και η Μπαρτσελόνα. «Αρχικά εξεπλάγην από το γεγονός ότι οι παίκτες αντιλαμβάνονταν τα όσα ζητούσα να αλλάξουν στο παιχνίδι τους. Και έμοιαζαν περισσότερο χαρούμενοι, μιας και είχαν την μπάλα στην κατοχή τους για αρκετό διάστημα. Πιστεύω ότι κάνουν καλή δουλειά, οι οπαδοί απολαμβάνουν τα παιχνίδια μας και έρχονται στο γήπεδο χαρούμενοι».
Ο Γκομπάου βρέθηκε σε ένα πρωτάθλημα που έμοιαζε με κακής ποιότητας μικρογραφία της Πρέμιερ Λιγκ. «Οι περισσότερες ομάδες υιοθέτησαν τον αγγλικό τρόπο παιχνιδιού. Προσπάθησα να το αλλάξω αυτό, εισάγοντας το ισπανικό στιλ, με πολλές κοντινές πάσες. Αρχίζουμε το παιχνίδι μας από τον τερματοφύλακα και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε την κατοχή της μπάλας για αρκετό χρόνο. Τηρουμένων των αναλογιών, είμαστε μια κόπια της Μπαρτσελόνα», λέει ο Γκομπάου, που έχει στη διάθεση του 5 συμπατριώτες του, προκειμένου να δημιουργήσει το σύνολο που είχε στο μυαλό του. Ο επιθετικός Ρομπέρτο Λοσάδα, με εύχυμη θητεία στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας, είναι και ο πιο γνωστός από τους πέντε «κονκισταδόρες» (κατακτητές) του Χονγκ Κονγκ.
«Οι ντόπιοι ποδοσφαιριστές είναι προικισμένοι τεχνικά και αντιλαμβάνονται την τακτική που θέλω να ακολουθήσω. Το μειονέκτημα τους είναι ότι δεν αναλαμβάνουν ρίσκο στο παιχνίδι. Δυσκολεύονται να αποφασίσουν τι να κάνουν την μπάλα πολλές φορές και αυτό μας κοστίζει. Για αυτό θέλησα να αποκτήσουμε και παίκτες με εμπειρία από τα ισπανικά πρωταθλήματα, οι οποίοι είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Στη φουτουριστική μητρόπολη του Χονγκ Κονγκ με τα δάση από ουρανοξύστες αναγνωρίζει κανείς συχνά τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. «Η Μπαρτσελόνα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, πολλοί άνθρωποι συνωστίζονται σε μαγαζιά που προβάλλουν τα παιχνίδια της ομάδας, ενώ τα άλλα κλαμπ θέλουν να αγωνιστούν όπως η Μπάρτσα. Είναι ερωτευμένοι με την ομάδα, ιδίως έπειτα από την κατάκτηση των τριών τίτλων σε μια σεζόν, θέλουν πλέον και στο Χονγκ Κονγκ να δημιουργήσουν ομάδες από τις ακαδημίες τους». Όμως αυτό που φαίνεται να προέχει είναι η αγωνιστική επιτυχία της Κίτσε, όπως επισημαίνει ο Γκομπάου. «Διανύουμε τη δεύτερη σεζόν και πλέον θα πρέπει να κερδίσουμε κάτι. Δεν μπορείς απλώς να παίζεις καλά, πρέπει να κατακτήσεις και τρόπαια», υποστηρίζει ο Ισπανός προπονητής, που έχει βάλει πλώρη για την επίτευξη του στόχου του. Άλλωστε, όπως φανερώνεται στα λόγια του, ο δείκτης δυσκολίας δεν είναι μεγάλος.
«Το επίπεδο του πρωταθλήματος στο Χονγκ Κονγκ μοιάζει με αυτό της δεύτερης κατηγορίας στην Ισπανία. Αλλά σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις και την οργάνωση μπορεί να συγκριθεί μονάχα με το... Τσάμπιονς Λιγκ». Άλλωστε τα τελευταία χρόνια αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες πραγματοποιούν το... «εμπορικό» ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ για να αγωνιστούν ενώπιον οπαδών που συνωστίζονται σαν τσαμπιά στα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής γήπεδα που έχουν κατασκευαστεί, σε μια πόλη που μοιάζει να συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του νεοπλουτισμού. Η μόλυνση που έχει απλωθεί στο Χονγκ Κονγκ και διαβρώνει τους «πνεύμονες» της πόλης είναι μια απτή απόδειξη της προσπάθειας που γίνεται για ακαριαία γιγάντωση των πάντων. Κάπως έτσι συμβαίνει και με το ποδόσφαιρο, μόνο που ο Γιόζεπ Γκομπάου μοιάζει να είναι ο σπάνιος θεματοφύλακας που θα διαφυλάξει την αργή αλλά σταθερή ανάπτυξη της Κίτσε, της «Μπαρτσελόνα της Άπω Ανατολής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου