Ένα βαθύ κοκκίνισμα απλώθηκε στο πρόσωπο του Μιγκέλ Γκαρσία στις 24 Οκτωβρίου του 2010. Το τρεμάμενο χέρι του ακολούθησε την πορεία του κορμιού του, που κατέρρευσε στο γήπεδο «Ελ Ελμάντικο», στο 57ο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα στην ομάδα του τη Σαλαμάνκα και την Μπέτις Σεβίλλης. Για 20 δευτερόλεπτα ο Γκαρσία ήταν νεκρός! (Διαβάστε την είδηση στην αγγλική DAILY MAIL) Τόσα χρειάστηκαν ο γιατρός της Μπέτις, Τόμας Καλέρο, και της Σαλαμάνκα, Χοσέ Ιγνάθιο Γαρίδο, για να φτάσουν στις γραμμές του πλαγίου άουτ και να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης του 31 χρόνου αμυντικού μέσου. Ενώ η μνήμη των λιγοστών οπαδών στις εξέδρες ταξίδευε διαμιάς στη μορφή του Αντόνιο Πουέρτα, του ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης που άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Αυγούστου του 2007, η εγρήγορση των γιατρών των δυο κλαμπ αποδεικνυόταν συντελεστική. Αυτός είναι και ο μόνος λόγος που σήμερα, ακριβώς ένα μήνα μετά την κατάρρευση του στον αγωνιστικό χώρο, ο Μιγκέλ Γκαρσία βρίσκεται στη ζωή. Σε ένα άθλημα που έχει προ πολλού ξεφύγει από τα χρόνια της αθωότητας, οι περιπτώσεις των παικτών που καταρρέουν στους αγωνιστικούς χώρους ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, χρωματίζοντας σε γκρίζα απόχρωση τον «βασιλιά των σπορ». Ο Γκαρσία ήταν ένας από τους προνομιούχους, όπως λέει και ο ίδιος, που διάβηκε τον Ρουβίκωνα μόλις για 20 δευτερόλεπτα...
Ο Μιγκέλ Γκαρσία συνεχίζει να ζει στη Σαλαμάνκα με την ευγνωμοσύνη να έχει βρει αναπαυτικό κατάλυμα μέσα του. Εκεί όπου καθημερινά συνωστίζονται 7 διαφορετικά χαπάκια! Ένα για το στρες, άλλο για την καρδιά, για την κυκλοφορία του αίματος, για το πολύπαθο στομάχι του. Εφτά χάπια για μια απρόσμενη καρδιακή ανακοπή πριν από ένα μήνα, όταν τα πάντα έδειχναν ιδανικά για αυτόν τον 31 χρόνο ποδοσφαιριστή, που παρ' ότι δεν είχε καταφέρει να αγωνιστεί ποτέ στη «Λίγκα των Αστέρων», την Πριμέρα, εντούτοις έβρισκε σχετικά εύκολα ένα καλό συμβόλαιο κάθε χρόνο. Περνούσε «αβρόχοις ποσί» τις ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις που διενεργούσε καθεμία από τις 8 ομάδες που είχε αγωνιστεί ως τον Οκτώβριο και όλα συνέτειναν στο εξής συμπέρασμα:
«Το κορμί μου λειτουργούσε κανονικά. Δεν είχε σημειωθεί καμιά ανωμαλία. Στο παιχνίδι με την Μπέτις ένιωσα περίεργα στο ημίχρονο. Έβγαλα όμως τη φανέλα και άρχισα να αισθάνομαι καλύτερα, και έπειτα κατέρρευσα».
Ήταν το 57ο λεπτό της αναμέτρησης, όταν η συλλογική ανησυχία απλώθηκε πάνω από το «Ελ Ελμάντικο», όπως ο πυρετός στο δέρμα. Για μερικά λεπτά, βλέμματα έμπλεα αγωνίας προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ένα ίχνος ζωής στο χορτάρι του γηπέδου. Ένα σημάδι. Μια επανόρθωση. «Δεν θυμάμαι τίποτα από εκείνα τα λεπτά. Όταν συνήλθα κατάλαβα ότι έχασα τις αισθήσεις μου, πως λιποθύμησα στο γήπεδο και κατανόησα γρήγορα τη σημαντικότητα της κατάστασης μου. Αντιλήφθηκα ότι το ποδόσφαιρο τελείωσε» λέει ο Γκαρσία.
Πριν από περίπου 3 εβδομάδες ο Λαβάλ Αντεβόλε της Ατλέτικο Μπαλεάρες κατέρρευσε στο «Μπαλεάρ». Στο γήπεδο που αγωνίζεται η ομάδα της τρίτης κατηγορίας της Ισπανίας δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Τα 1.500 ευρώ που κοστίζει κάθε φορά ήταν ο λόγος της απουσίας του από τον αγώνα ενός πρωταθλήματος, που οι ομάδες μετά βίας μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Ο Λαβάλ ήταν τόσο τυχερός, όσο και ο Γκαρσία. Μόνο που τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η ανησυχία γιγαντώνεται.
«Ειδικά στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας η σωματική καταπόνηση τα τελευταία χρόνια είναι φοβερή. Στις μικρότερες κατηγορίες υπερισχύει η σωματική δύναμη παρά η τεχνική και αυτό απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια. Για παράδειγμα, κατανόησα τα τελευταία χρόνια ότι έπρεπε να γυμναστώ περισσότερο για να αντέξει το κορμί μου στις δυσκολίες», υποστηρίζει ο Γκαρσία, που ακόμη και σήμερα δεν έχει καταλάβει, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται, πώς βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση. «Όταν έκανα τις εξετάσεις δεν βρέθηκε να έχει κλείσει καμιά αρτηρία. Ο πατέρας μου υπέστη πριν από 20 χρόνια καρδιακή προσβολή, αλλά δεν νομίζω ότι έχει καμιά σχέση με εμένα. Άλλωστε πέρασα μια σειρά εξετάσεων έπειτα από ό,τι συνέβη στον Αντόνιο Πουέρτα και όλα έδειχναν τέλεια». Τουλάχιστον μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, όταν η άμεση κινητοποίηση των γιατρών, του Καλέρο και του Γαρίδο, τον έσωσε. «Τους χρωστάω τη δεύτερη ζωή μου. Στην αρχή κανείς δεν αντιλήφθηκε πόσο γρήγορα αντέδρασαν. Όταν αργότερα μίλησα με τον γιατρό Καλέρο, μου είπε ότι τα τελευταία 15 χρόνια παραδίδει μαθήματα σε γιατρούς για ανάλογες περιπτώσεις, ο άνθρωπος αυτός ήταν πολύ έμπειρος λοιπόν και κατάλαβε αμέσως τι μου συνέβη. Δεν άφησε τον χρόνο να κυλήσει και πέρασαν μόλις 20 δευτερόλεπτα χωρίς να αναπνέω, θα μπορούσα να πάθω εγκεφαλική βλάβη αν καθυστερούσαν λίγο ακόμη».
Η κατάρρευση του Μιγκέλ Γκαρσία πήρε διεθνείς διαστάσεις, έπειτα από τα πολλά κρούσματα που έχουν λάβει χώρα. Από τον Φέχερ και τον Φοέ ως τον Πουέρτα και τον Ο' Ντόνελ, το φαινόμενο αθλητών που καταρρέουν στον αγωνιστικό χώρο έχει γιγαντωθεί.
Τα μηνύματα που έλαβε ο Γκαρσία ήταν πολλά.
«Με συγκίνησαν. Προσωπικότητες σαν τον Ντελ Μπόσκε, τον βασιλιά, πολιτικούς, μου έστειλαν μηνύματα για γρήγορη ανάρρωση. Τότε κατάλαβα ότι η κατάσταση ήταν τραυματική για όλους. ΑΛλά πρέπει να το ξεπεράσω σιγά σιγά. Να προχωρήσω στο επόμενο στάδιο». Το οποίο φυσικά δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη ζωή ενός αθλητή. «Δεν μπορώ να παίζω ποδόσφαιρο πλέον, αλλά έχω στρέψει την προσοχή μου αλλού. Στην οικογένεια μου, στα παιδιά. Από εδώ και πέρα θα τα απολαύσω περισσότερο. Νιώθω προνομιούχος. Έβγαλα κάποια χρήματα από το ποδόσφαιρο και το σημαντικότερο είναι πως είμαι ζωντανός. Άρα νιώθω χαρούμενος. Αναγεννημένος στα 31 μου», λέει με μια αισιοδοξία που δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από ένα μήνα. Σήμερα ο Μιγκέλ Γκαρσία θέλει να συνεχίσει στο ποδόσφαιρο από ένα διοικητικό πόστο. Είτε ως τεχνικός διευθυντής είτε ακόμη και να ανεξαρτητοποιηθεί ως ατζέντης παικτών.
«Συνεχίζω να παρακολουθώ αγώνες. Ήμουν παρών στο ματς της Σαλαμάνκα με την Αλμπαθέτε, μιας και παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμένα (η Αλμπαθέτε ήταν η πρώτη του ομάδα, η Σαλαμάνκα η τελευταία). Αν έχει ένα ματς η τηλεόραση το παρακολουθώ με ευχαρίστηση και αυτό δείχνει ότι θέλω να συνεχίσω σε αυτό χώρο. Προς τα εκεί θα στρέψω όλες μου τις προσπάθειες», λέει ο Μιγκέλ Γκαρσία. Ο νεκρός για 20 δευτερόλεπτα που σήμερα απολαμβάνει το δώρο της ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου