του Βασίλη Γαλούπη
Μορφή επιδημίας τείνουν να πάρουν οι μυϊκοί τραυματισμοί τόσο στα ατομικά, όσο και τα ομαδικά σπορ.
Οι αιτίες για τις θλάσεις είναι αρκετές όμως μία απ' αυτές είναι και η ενδεχόμενη χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Στον δεκάλογο, δηλαδή, των πιθανών λόγων πρόκλησης μυϊκού τραυματισμού περιλαμβάνονται και τα αναβολικά στεροειδή.
Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ πρωταθλητισμός σχοινοβατεί μεταξύ επιστήμης και παραεπιστήμης. Ως εκ τούτου, τα στεροειδή αναβολικά θεωρήθηκαν, κακώς από «μυημένους» των σπορ ως το μαγικό φίλτρο που θεραπεύει πάσα αθλητική νόσο.
Κι έτσι, από στόμα σε στόμα άρχισε να κυκλοφορεί στα γυμναστήρια τις τελευταίες δεκαετίες ότι ένα χάπι ή μία ένεση αρκούν για να ξεκουραστεί πιο εύκολα ο οργανισμός μέχρι την επόμενη προπόνηση, για να αποθεραπευτεί πιο γρήγορα ένας τραυματισμός για να τονωθεί το μυϊκό σύστημα.
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ, πάντως κατάφερε πολύ γρήγορα να δώσει απαντήσεις και για την άλλη, τη σαφώς πιο σκληρή όψη του νομίσματος.
Πέραν από τις αδιαμφισβήτητες και τραγικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αναβολικών, υπάρχει και μία πιο άμεση παρενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία, όσο και την καριέρα του αθλητή.
Η μυϊκή ενδυνάμωση που γίνεται με αναβολικά υπονομεύει από την πρώτη κιόλας στιγμή τη διάρκεια στην απόδοση. Κι αυτό διότι ένας χρήστης τέτοιων ουσιών «κατασκευάζει» μέσα στο ίδιο του το κορμί έναν πύργο χτισμένο στην άμμο.
Η ανισομερής και ταχεία ενίσχυση των μυών αποτελεί την αιτία θλάσεων, αλλά και σοβαρών προβλημάτων σε αρθρώσεις και τένοντες. Τα οστά φτάνουν στα όρια τους και, μη μπορώντας να αντέξουν άλλο την υπερβολική ισχύ που ασκείται από τους μυς σπάζουν σαν σπίρτα.
Όπως και το μυϊκό σύστημα κάποια στιγμή καταρρέει...
Δυστυχώς, όλο και περισσότεροι αθλητές ακούνε μόνο ό,τι θέλουν να φτάσει μέχρι τα αφτιά τους και δείχνουν να αγνοούν τις επιστημονικές διαπιστώσεις.
Τυφλωμένοι από το πάθος μιας γρήγορης νίκης κι ενός καλύτερου συμβολαίου, σπεύδουν να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε γκουρού κι εμπειρικούς που έχουν κατακλύσει τον χώρο διεθνώς.
Κι έτσι, οι επιδόσεις- φωτοβολίδες από αθλητές-φαντομάδες (που εξαφανίζονται μετά από κάποια βιαστική επιτυχία) αποτελούν μια πραγματικότητα που τη βιώνουμε όλο και συχνότερα, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν σε προηγούμενες πιο αθώες εποχές.
Εφημερίδα «Real News» Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου