του Γιώργου Χαλά.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον ποδοσφαιριστή Αριεν Ρόμπεν;
Η άποψη των Ισπανών ποδοσφαιρόφιλων, πάντως, είναι πολύ συγκεκριμένη: πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη ή καλύτερα το «βαρόμετρο» της φετινής Ρεάλ Μαδρίτης, έστω και αν έχει ξεκινήσει βασικός μόλις στα 10 από τα 18 ματς πρωταθλήματος...
Αυτός ο κύριος, λοιπόν, κλήθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να επιλέξει ανάμεσα στον εαυτό του και στον Λιονέλ Μέσι για το ποιος είναι ο καλύτερος.
Βεβαίως, παρόμοια ερώτηση σε παίκτη του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού δεν θα μπορούσε να τεθεί ποτέ, για λόγους που θεωρώ ότι είναι ευνόητοι.
Να μην τα πολυλογούμε, ο Ολλανδός απάντησε. Και από τον τρόπο με τον οποίο το έκανε, φάνηκε πως δεν είχε καμιά διάθεση για ευγένειες και σαβουάρ βιβρ:
«Όταν βλέπω τον Μέσι να αγωνίζεται, νομίζω πως είναι από άλλο πλανήτη. Είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστης του κόσμου»...
Η απίστευτη ιστορία του παιδιού με την προβληματική ανάπτυξη είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από τον αφελή τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε στο διαφημιστικό σποτ της χορηγού εταιρείας του.
Ακόμα και στη σημερινή εποχή κατά τήν οποία ένας παίκτης δεν μπορεί να κερδίσει μόνος του ένα ματς όπως συνέβαινε κάποτε, ο Μέσι είναι μάλλον ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να επιβιώσει έστω σε μια σύγκριση με τον Ντιέγκο Μαραντόνα:
όχι βέβαια για το ποιος ήταν ταχύτερος ή πιο τεχνίτης, αλλά για το κατά πόσο θα μπορούσε η ατομική του απόδοση να αλλάξει την εικόνα μιας αναμέτρησης...
Η περίπτωση του Ντιέγκο όμως είναι πραγματικά μοναδική, σε ό,τι έχει να κάνει με τον αντίκτυπο που είχε η παρουσία του μέσα σε ένα σύνολο.
Για να το κατανοήσουμε αυτό στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, θα πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στην παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1986, Αργεντινή.
Τη μοναδική στη μεταπολεμική ιστορία των Μουντιάλ που ο μέσος οπαδός δυσκολεύεται να θυμηθεί τη μισή έστω ενδεκάδα της: κι όμως, ο Κουτσούφο, ο Μπράουν, ο Πασκούλι, ο Ολαρτικοετσέα, ο Κλάουσεν, ακόμα και ο Μπουρουτσάγκα, στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές γιατί πολύ απλά υπήρχε δίπλα τους το φαινόμενο με το σουλούπι ενός... κεφτέ!
Τόσο «αντιποδοσφαιρικού», ώστε ο τυπάκος με το «2» και τα γυαλιά ηλίου στη διάσημη πια διαφήμιση της Cosmote να μοιάζει μπαλαδόφατσα ολκής...
Το αν η κόκα βοηθούσε τόσο πολύ τον Ντιέγκο, είναι κάτι για το οποίο δεν θα μπορέσουμε ποτέ να σιγουρευτούμε.
Σίγουροι όμως μπορούμε να είμαστε για το ότι ο Μαραντόνα την έπαιρνε σχεδόν από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Νάπολι, ίσως και πιο πριν.
Στην παγκόσμια πρωτεύουσα της παρανομίας (έχω μόλις ξεκινήσει το «Γόμορρα» του Ρομπέρτο Σαβιάνο, οπότε θα επανέλθω κάποια στιγμή στην πόλη της Καμόρα), ο Ντεγκίτο βρήκε το άσυλο που οποιοσδήποτε άνθρωπος, αθλητής και μη, στη θέση του θα έψαχνε.
Πριν από μερικά χρόνια, ο τότε πρόεδρος της Νάπολι, Κοράντο Φερλάινο είχε αποκαλύψει πως όλοι γνώριζαν για το πάθος του Μαραντόνα, αλλά υπήρχαν πάντα οι τρόποι για να παρακάμπτουν τα αντιντόπινγκ κοντρόλ.
Όπως και να 'χει όμως, ουδείς κατόρθωσε ποτέ να αμφισβητήσει τα προσόντα και τις επιτυχίες του Μαραντόνα, αν και ενδεχομένως θα έπρεπε: μπορεί η κοκαΐνη να μη σε μαθαίνει ποδόσφαιρο, εντούτοις μπορεί υπό προϋποθέσεις να σου δώσει ένα αβαντάζ «τσιτώματος» και υπερδιέγερσης σε σχέση με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο ίδιο γήπεδο μαζί σου...
Πιθανότατα να μην υπάρχει πιο γοητευτικό πράγμα σε μια ποδοσφαιρική κουβέντα από τις συγκρίσεις των πρώην με τους νυν αστέρες του αθλήματος.
Ενενήντα εννιά στις εκατό φορές η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά των «πρώην» και η απλούστερη εξήγηση είναι πως για να εκτιμήσεις κάτι στις πραγματικές του διαστάσεις θα πρέπει να σου λείψει. Είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο, είτε για ανθρώπινες σχέσεις.
Επαναλαμβάνω, όμως, πως ο Μέσι είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να βρει κάποιος στον Ντιέγκο, δεδομένης της ικανότητας του να ντριμπλάρει ένα ολόκληρο γήπεδο και να μπει με την μπάλα στα δίχτυα, να διασπάσει μια άμυνα και να σερβίρει έτοιμο γκολ σε συμπαίκτη του ή να σουτάρει από μακριά, σημαδεύοντας με ακρίβεια κάπου στα χαμηλά της αντίπαλης εστίας.
Το αιώνιο όμως ερώτημα θα παραμένει: θα μπορέσει ποτέ κάποιος να επιτύχει ό,τι κατάφερε ο Μαραντόνα έχοντας στο πλευρό του μετριότατους ποδοσφαιριστές;
Γιατί ακόμα και αν η Αργεντινή του Μέσι φτάσει στην κατάκτηση του Μουντιάλ το 2010, είναι δεδομένο πως το ταλέντο της θα ξεπερνά σε άπειρο βαθμό εκείνης του '86.
Και ίσως η ύπαρξη πολλών αστέρων να γίνει (ξανά γι' αυτήν) η αιτία μιας νέας αποτυχίας...
Εφημερίδα "Φως των Σπορ",
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου