Μπλόκο στη μετακίνηση των... πιτσιρικάδων
του Κώστα Κουκουλά
Το μέλλον και οι εργασιακές συνθήκες των νεαρών (κάτω των 18 ετών) παικτών θα κριθούν όπως όλα δείχνουν τις επόμενες εβδομάδες με κρισιμότερη ημερομηνία την 27η του μήνα όταν και θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της European Club Association, [Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων], πρόεδρος της οποίας είναι ο Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε.
Οι σύλλογοι, έχοντας και (άτυπα) τη στήριξη της UEFA, θέλουν να μπλοκάρουν την ελεύθερη μετακίνηση παικτών κάτω των 18 ετών από ομάδα σε ομάδα και κυρίως από χώρα σε χώρα. Για να γίνει κατανοητό, επιθυμούν να μπλοκάρουν την τακτική -για παράδειγμα του Βενγκέρ- που μπορεί να πάει στις ακαδημίες οποιασδήποτε ευρωπαϊκής ομάδας (βλέπε Μπαρτσελόνα και Φάμπρεγας) και να πάρει τον παίκτη δίνοντας μόνο τα τροφεία.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην ΕΡΑ Σπορ η κ. Μαρία Τσιγώνη που είναι εκπρόσωπος των Ελλήνων παικτών στο Παγκόσμιο Συνδικάτο Ποδοσφαιριστών «…στόχος των συλλόγων είναι να περάσει διάταξη που να δεσμεύει έναν ποδοσφαιριστή να υπογράφει μέχρι τα 18 του χρόνια τριετές κλειστό συμβόλαιο με την τελευταία ομάδα στην οποία ανήκει. Αυτό σημαίνει ότι από την ημέρα που θα μπουν οι υπογραφές θα ανήκει αποκλειστικά σε αυτήν και θα φύγει μόνο αν πάρει μεταγραφή, κάτι που βέβαια αντιτίθεται στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που δεν θέτει κανέναν περιορισμό στο πού και πώς θέλει να εργαστεί κάποιος και σε οποιασδήποτε ηλικία…».
Η UEFA και οι σύλλογοι επιμένουν να μην ισχύει η «απόφαση Μποσμάν» σε ηλικίες κάτω των 18 προκειμένου -σύμφωνα με τη δική του θέση- να έχουν οφέλη οι σύλλογοι. Για παράδειγμα ένας παίκτης που παίζει στις ακαδημίες μιας ελληνικής ομάδας φεύγει στα 17 του και πηγαίνει στη Γιουβέντους, δοκιμάζεται και αν ικανοποιήσει υπογράφει στους Ιταλούς οι οποίοι μπορούν να τον αποκτήσουν καταβάλλοντας ένα μικτό ποσό (τροφεία). Αντίθετα με τη διάταξη που θέλουν να περάσουν, ο παίκτης μένει (υποχρεωτικά) στον σύλλογο του, ο οποίος αν τον πουλήσει στα 20 ή 21 του χρόνια θα εισπράξει χρήματα ανάλογα με την αξία του, πολλά βέβαια περισσότερα απ' ότι θα έπαιρνε στα 16 ή 17 του.
«Είμαι ανήσυχος για την εκπαίδευση ποδοσφαιριστών, γιατί δεν θα έπρεπε να παίρνουν μεταγραφή παίκτες κάτω των 18 ετών. Ωστόσο αυτή η διάθεση που έχει η UEFA είναι αντίθετη στον ευρωπαϊκό νόμο για τη μετακίνηση των εργατών στην Ενωση. Αυτό που θέλουμε να δει η ΕΕ είναι ότι είσαι εργαζόμενος από τα 18 και μετά. Θα μας άρεσε οι παίκτες να μπορούν να υπογράψουν το πρώτο τους συμβόλαιο στην ομάδα που εκπαιδεύτηκαν» είχε δηλώσει μάλιστα ο Μισέλ Πλατινί το 2009. Αυτή είναι η μια όψη. Από την άλλη οι ποδοσφαιριστές επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι τιμές -σε μια περίοδο μάλιστα γενικότερης οικονομικής κρίσης- θα ανέβουν με αποτέλεσμα οι μοναδικές ομάδες που θα μπορούν να αγοράζουν τα ταλέντα αυτά θα είναι μόνο οι ισχυρές, βγάζοντας έτσι τελείως από το «παιχνίδι» της αγοράς συλλόγους από μικρά πρωταθλήματα.
Πάντως είναι δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές μέσω της FIF PRO (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών) είναι αποφασισμένοι να προβούν σε έντονες διαμαρτυρίες προκειμένου να διασφαλίσουν τα κεκτημένα τους...
Πηγή: Εφημερίδα «GoalNews», 17 Νοεμβρίου 2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου